Kütyü 2020. augusztus 10.

Apple Music vs. Spotify: Melyik jobb?

Balázs Kütyü 2020. augusztus 10.
A két streamer applikáció a zene és podcast-rajongók számára is bőséges kínálattal rendelkezik, de mégis, melyikre éri meg jobban előfizetni?

Ha a zenei streamszolgáltatók háza táján körülnézünk, akkor csakhamar megállapíthatjuk, hogy ezek körében a Spotify és az Apple Music örvend a legnagyobb népszerűségnek. Első blikkre olyan túl komoly különbséget sem lehet felfedezni köztük, hiszen angolszász nyelvterületen a kínálatuk és az előfizetési díjuk is nagyjából azonos (nálunk a Spotify lényegesen olcsóbb, mint az Apple Music).

A Spotifynak az itthoni olcsósága mellett további kétségtelen előnye, hogy rendelkezik – ugyan reklámokkal alaposan teletűzdelt – ingyenes hozzáférési lehetőséggel, míg az Apple Music csak egy ingyenes, három hónapos próbaverziót engedélyez (ez egyébként a Spotify prémium változatánál is megvan).

Persze az ingyenes opciónak sem csak a reklámok képezik az egyetlen hátulütőjét. Ha mondjuk nem az elejétől a végéig akarunk hallgatni egy albumot, vagy egy lejátszási listát, hanem inkább ugrálnánk a számok között, ezt csak a prémium verzióban tehetjük meg korlátlanul.

Ami a stream minőségét illeti, ott nagyjából azonos minőséget nyújt a két szolgáltató. A maximum a Spotify-nál a 320kbps Ogg Vorbis formátumban, míg az Apple Music esetében ez 256kbps lesz AAC formátumban. Ha nem vagyunk elvakult audiofilek, akkor a különbség nem fog feltűnni a két szolgáltatás között, ha pedig azok lennénk, akkor eleve nem a Spotify, vagy az Apple Music a megfelelő szolgáltató a számunkra. Keressünk inkább egy olyat, amelyik támogatja a veszteségmentes streamelést, mint amilyen pl. a Tidal. Bár hozzá kell tenni, hogy a veszteségmentes lejátszás nem minden, hiába jó minőségű a zene, ha nincs hozzá jó hangcuccunk, vagy legalább egy rendesebb fejhallgatónk.

Spotify logo egy telefon kijelzőjén.
Forrás: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A kínálat területén már érdekesebben alakulnak az erőviszonyok. Mennyiségi alapon a maga 60 milliós dalbankjával az Apple Music egyértelmű nyerőnek tűnik a Spotify 50 milliós felhozatalához képest.

További előnye az almás szolgáltatónak, hogy a saját zenéinket is feltölthetjük rajta keresztül a felhőbe, így bármikor és bárhol hozzájuk férhetünk, míg ugyan a Spotify is lehetővé teszi a saját zenék hallgatását, ám azokat csak az eszközünkről hallgathatjuk, a felhőbe nem tölthetjük fel.

Jobb azonban a Spotify abban, hogy itt egy appon belül férhetünk hozzá a zenéhez és a podcastekhez is, míg az Apple a podcastek számára egy külön alkalmazást tart fenn.

Ami a kompatibilitást illeti, mindkét szolgáltató működik iOS és Android operációs rendszereken is, illetve létezik asztali alkalmazásuk Windowsra és Macre, valamint elérhetők böngészőből is. Azonban ha ennél többet akarunk, akkor már érdekesebb a dolog. A Spotify elérhető mindkét nagy konzolmárkán is, tehát a PS-en és az Xbox-on.

Apple Music app fut egy telefonon.
Forrás: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Nyilván a legnagyobb erőssége a zeneszolgáltató appoknak az, hogy az algoritmusuk ügyesen képes számunkra eddig ismeretlen, de az ízlésünkkel feltételezhetően egybevágó muzsikákat mutatni nekünk.

Ebben mindkét szolgáltató profi, az Apple Music erőssége a rádiócsatornáiban rejlik, míg a Spotify pedig az ízlésünkre szabott heti lejátszási listáiban verhetetlen.

Ami a közösségi médiát illeti, abban az Apple Music profibb, könnyebben megtaláljuk a barátaink profiljait ezen belül, mint a Spotifyon, ráadásul az ismertebb előadók, már csak a zeneipar Apple mániája okán is, szívesebben használják az Apple Music felületét. Úgyhogy, ha a legfrissebb zenékre pályázunk, illetve fontosnak érezzük kedvenceink minden zenei rezdülését a maguk másodperc pontosságú aktualitásában követni, akkor sokkal inkább érdemes ezt az alkalmazást választanunk, mint a Spotify-t.

Összességében, ha ingyenes szolgáltatást akarunk, akkor kérdés sem férhet hozzá, hogy a Spotify a mi alkalmazásunk. Ha azonban hajlandók vagyunk fizetni egy minőségibb szolgáltatásért, akkor érdemes mindenkinek átrágni a fentebbi szempontokat és ezek ismeretében letenni a garast egyik, vagy a másik szolgáltató mellett.

Keresés az oldalon