Kütyü 2020. július 27.

Mit lehet tudni a PS5-ről?

Balázs Kütyü 2020. július 27.
A PS széria új generációja nem csak úgy néz ki, mint amit az űrkorszakból szalajtottak, de a vas is olyan benne, hogy kis híján bolygót ugorhatunk vele.

Az idei karácsony a konzolosokról fog szólni, hiszen mind a Sony, mind a Microsoft ekkorra időzítette az új gépének megjelenését. Az Xboxról már volt szó korábban, nézzük, mit várhatunk a PS5-től!

Először is: mikor kerül be a boltokba? Ezzel kapcsolatban némiképp homályosan fogalmaztak a Sony-nál, ugyanis egyelőre annyit árultak el, hogy a 2020-as karácsonyi időszakban fog megérkezni, ami az elsődleges felvevőpiacnak számító Amerikában azt jelenti, hogy nagyjából november végétől bármikor beeshet. Meglepő lenne például, ha a hálaadást immár hagyományosan követő Black Friday ziccerét kihagyná a Sony, de közben attól is lehet tartani (bár ezzel kapcsolatban egyelőre derűlátók a Sony-nál), hogy a vírus is beleszólhat még a dologba.

Azt tehát már tudjuk, hogy kb. mikor érkezik a PS5, úgyhogy itt az ideje válaszolnunk a másik hasonlóan fontos kérdésre, miszerint mennyibe fog kerülni? A leggyorsabb válasz erre az, hogy nem tudjuk, mivel még nem mondták meg.

Azt azonban tudjuk, hogy a PS4 annak idején olyan 400 dollár (kb. 120 000 Ft) körüli összegről indult és azt is, hogy a PS5 ennél valamivel drágább lesz, a pletykák 500 dollárról (kb. 150 000 Ft) szólnak, ami azt jelenti, hogy nálunk a dolog valahol 180 és 200 ezer forint környékén állhat majd meg, köszönhetően a jó kis áfánknak.

Az is lehet azonban, hogy ennél valamivel olcsóbban is PS5-höz juthatunk, hiszen két PS5 készüléket is tervez indítani a Sony és a sztenderd PS5 mellett a másik, lemez nélküli változatot Digital Edition néven hirdeti, ami reményt adhat arra, hogy kevesebbe fog kerülni, mint a hagyományos gép.

Playstation 5
PS5 (Forrás: playstation.com)

De elég már a zsebben kotorászásból, inkább azt nézzük meg, hogy mit kapunk a pénzünkért. A PS5 elképesztően menőn néz ki, olyannyira, hogy simán beférne egy űrhajóba is. A sztenderd PS5-ben lesz egy 4k-s Blue-Ray lemezmeghajtó, míg a digitális tesója lemez nélküli lesz. Mindkettőben USB-C töltő lesz a kontrollerekhez. A történet vas részét egy nyolcmagos AMD Zen processzor (óriási ugrás a PS4 procijához képest) és egy 10.28 TFLOPs, 36 CUs videókártya képviseli. Ezekhez jön egy 825GB-os SSD merevlemez, ami a legfontosabb komponense a gépnek. Hogy miért?

Azért mert a hagyományos merevlemezeknek vannak bizonyos korlátaik, amiket nem lehet szoftveresen átlépni. Például az SSD nem csak gyorsabban tölt be dolgokat, hanem nagyobb világok kezelésére is alkalmas.

Ez pedig a nyitott világú játékok korában elképesztően fontos, hiszen a régi merevlemeztechnológia arra kényszerítené a fejlesztőket, hogy kisebb játékokat gyártsanak, ami értelemszerűen senkinek nem jó.

Ha viszont már szóba kerültek a játékok, akkor van még egy jó hírünk, a Sony-nál úgy vélik, hogy a legtöbb PS4-es játék kompatibilis lesz a PS5-tel is, úgyhogy nem kell azért őrizgetnünk a korábbi konzolunkat, hogy játszhassunk egyet valamelyik régebbi kedvencünkkel.

Jó, nyilván nem az a legfontosabb, hogy vinni fogja-e a régi programokat az új gép, hanem inkább az, hogy milyen exkluzív játékokkal készül a Sony a PS5-höz?

Egyrészt folytatják a 2017-ben igen sikeres Horizont Zero Dawn című játékot, aminek a második részét csak PS5-ön tudjuk majd játszani, ez lesz a Horizon Forbidden West, illetve leporolják a Demon Soulst, ami annak idején a PC-n futó, nagy sikerű, hiába nyomkodod, úgyis megdöglesz jellegű, szívatós Dark Souls-t ihlette, illetve jön még egy pókember spinoff, a Spiderman: Miles Morales. Ezeken felül természetesen az összes kicsit is komolyabb AAA cím meg fog jelenni PS5-ön is.

Ugyan nem merült fel, de azért a digitális verzió már előrevetíti, hogy a jövőben vélhetőleg meg fog jelenni egy PS5 Pro is, ahogyan az a PS4 esetében is történt, de ez még korántsem biztos. Ami még érdekes kényelmi intézkedés, hogy a PS5-höz járó DualSense kontroller tartalmazni fog mikrofont is, így nem kell már headsetben leülnünk játszani, ha közben kommunikálni is akarunk a játékostársainkkal.

Keresés az oldalon