Dobd el a kulcscsomód! - Itt az Apple digitális lakácskulcsa

Turi Dániel
A lakácskulcs a pénztárca mellett az egyik legfontosabb dolog az életünkben, mostantól azonban elég, ha nálunk van az okostelefonunk, ami immár mindkét tárgyat képes helyettesíteni.

Az úgynevezett okosotthonok ma már egyre népszerűbbek, ami nem is csoda, hiszen az automatizált, intelligens rendszerrel felszerelt lakásokban található, a kényelmünket szolgáló eszközök pár mozdulattal beüzemelhetők és maguktól elvégzik a rájuk bízott feladatot. Most azonban úgy tűnik, hogy az Apple a biztonságunkat is egy okosrendszer kezébe adja: a LevelLock+ segítségével ugyanis mostantól a telefonunk, vagy okosóránk lehet a lakáskulcsunk – írja a Designtaxi.

Ajtóra felszerelt okoszár
Fotó: apple.com

Valószínűleg sokan hitetlenkedtek volna pár évvel ezelőtt, ha azt mondják nekik, hogy a telefonunkkal fogjuk irányítani az robotporszívónkat, az óránkkal fogunk fizetni a csirke far-hátért, vagy a mobilunkat használjunk lakáskulcsként. Az első kettőt talán már kezdjük megszokni, de hamarosan minden bizonnyal a harmadik jelent is mindennapossá válik majd, a LevelHome egyik új funkciójával, az úgynevezett LevelLock+-szal. Az elektromos okoszár ötlete nem számít újdonságnak, azonban ennek a működéséhez nincs szükség semmiféle jelszóra vagy ujjlenyomatra – elég hozzá egy olyan más, okoseszköz, ami már önmagában elkéri ezeket az azonosításra szolgáló információkat, mint például a telefonunk. Ennek ellenére, természetesen ujjlenyomattal, sőt még egy kifejezetten a zárhoz készített mágneskártyával is zárható és nyitható a zár. És ez még mind semmi, hiszen

a virtuális „kulcsot”, ami nyitja a zárat, megoszthatjuk azokkal is, akik ugyanazt az Apple Home alkalmazást használják, mint mi.

Így a felhasználóknak biztosan nem kell aggódniuk a kulcscsomók elvesztése miatt sem és attól sem félniük, hogy valamelyik családtagjuk nem vitt magával kulcsot.

A zárhoz járó kártya használat közben
Fotó: apple.com

Sokakban – természetesen jogosan – felmerül a kérdés, hogy

mi történik akkor, ha elhagyjuk, ellopják a telefonunkat, vagy esetleg lemerül?

Az applikációt természetesen olyan biztonsági rendszer védi, ami jó eséllyel kizárja, hogy más használni tudja azt. Ha pedig esetleg az akkumulátor nem bírja tovább, a zárnak van manuális funkciója is és tartozik hozzá kézzelfogható, valódi kulcs is, amivel ugyanúgy nyitható. Ezen felül az applikáció lehetővé teszi azt, hogy Sirit használjuk arra, hogy kinyissa az ajtónkat.

Az AppleInsider szerint ráadásul az, hogy lehetőségünk van a kulcsot megosztani másokkal, sok helyzetben bizonyulhat hasznosnak: nem kell külön beengednünk a bébiszittert, vagy a takarítót a lakásba, a világ másik pontjáról is adhatunk nekik engedélyt arra, hogy használják a mi „kulcsunkat”. Ez persze felvet némi biztonságtechnikai kérdést, hiszen jól tudjuk, hogy amit egyszer a virtuális világban megosztunk másokkal, annak örökre nyoma marad, de biztosan lesznek, akik bevállalnak ennyit a kényelmük érdekében.