A legjobb robotporszívók

Fatima
A robotporszívó kiváltja a lapát, a seprű és a porszívó szükségességét, ráadásul a beprogramozásán és a porzsák kiürítésén kívül jóformán semmi erőfeszítésünkbe nem kerül, hogy tiszta legyen a padló. Összegyűjtöttük az ár-érték arányban a legjobb automata porszívókat, és néhány tippet is adunk a vásárláshoz.

Az utóbbi évek egyik leghasznosabb találmánya kétségkívül a robotporszívó. A gépnek hála csökkenthetjük a házimunkával töltött időt, és kevés energia-ráfordítással is mindig ragyogó lehet a padló. Az egészen egyszerű alapmodelltől kezdve a funkciók széles tárházát kínáló extra darabokig sokféle robotporszívó van a piacon. Nyilvánvalóan minél többre képes, annál magasabbra kúszik az ára. De valóban megéri több pénzt fordítani olyan funkciókra, amiket egyébként nem is használunk ki? Na, pontosan azért kell tüzetesen utánajárni a lehetőségeknek, hogy megtudjuk, melyik modell a legmegfelelőbb a saját igényeinkhez mérten – ebben segítünk most. 

Hogyan válasszunk robotporszívót?

Első körben az otthonunkat kell átpásztázni! Milyen a padló? Van szőnyeg – ha igen, milyen vastag? A legtöbb robotporszívó könnyen megbirkózik a szőnyegek és a keményfa tisztításával is, de némelyik jobban tisztítja az egyiket vagy a másikat. A szőnyegre is figyelni kell a vásárláskor, ugyanis előfordulhat, hogy az alacsonyabb kategóriás modellek elakadnak a bojtokban. Van háziállat, azaz a robotporszívónak fel kell szednie a cicaalmot vagy az elhullatott szőrt is? Szerencsére sok gyártó készít olyan robotporszívókat, amelyek kimondottan alkalmasak házi kedvencek utáni takarításra. (Ezeket azonban ajánlott gyakrabban tisztítani!) Mekkora területen kell porszívózni és mennyi hely van a bútorok alatt, hogy a robotporszívó áthaladjon? Hány szobának a tisztítását szeretnénk beprogramozni? Ezek is fontos szempontok a méret és kapacitás kiválasztásakor. 

A legtöbb robotporszívót kerekre tervezték, mivel ez megkönnyíti a mozgást, és nem akad el – a csücskök hiánya azonban megnehezítheti a szűk helyekre vagy sarkokhoz férést. 

A D-alakú robotok számos érzékelővel rendelkeznek, és közelebb tudnak kerülni a falhoz és a sarkokhoz, mint a kör alakú társaik.

Az Alza.hu szerint a keféknek is ajánlatos utánajárni: a hosszanti (fő)kefe szívja be a szennyeződéseket a szívónyílásba, sörtés vagy gumis is lehet. A sörtés kefék csendesebbek, mint a gumikefék, de beléjük akadhat a hajszál és az állatszőr. A gumikefe hatékonyabb, és nem tömődik el hajjal és állati szőrrel, viszont, hogy magasabb zajszinttel jár a használata. A forgó oldalkefe a helyiségek sarkaiból szívja ki a szennyeződést, kiszélesítve a robotporszívó által takarítható területet. Léteznek oldalkefe nélküli modellek is, de ezeknek a takarítási hatékonysága nem olyan magas.

Ami a vezérlést illeti, vázon elhelyezett kezelőgombokkal, távirányítóval, mobil alkalmazással is használhatjuk a készülékeket, ízlés kérdése, melyiket választjuk. Esetleg még azt érdemes tudni, hogy léteznek smart navigáció nélkülimodellek, ütközőkkel vannak ellátva, így észlelik az akadályokat, ütközés után pedig irányt váltanak. Nem követik, milyen részeket takarítottak már ki és milyen részekre kell még menniük. Jelentősen olcsóbbak, mint a fejlettebb modellek, viszont beépített navigáció nélkül a szoba 70% -át képesek kitakarítani. Amelyek viszont rendelkeznek ilyen navigációval, azok szenzoraik segítségével először feltérképezik a takarítandó helyiséget, elkerülik az akadályokat is, és akár a helyiség 99%-át lefedhetik – ám az áruk is megvan.

Fotó: Startlap

Ha ezeket a kötelezőket belőttük, akkor jöhetnek az extrák, például a WiFi-kapcsolat, az önürítő porzsák, figyelmeztetés a porzsák ürítésére/telítettségére funkció, a telefonos alkalmazáson keresztüli vezérlés, vagy éppen az automatizált ütemezés – ez utóbbi lényege, hogy beállíthatjuk, hogy a nap vagy a hét bizonyos szakaszaiban működjön a masina. Akadnak olyan modellek, melyek hangvezérléssel működnek, és olyanok is vannak szép számban a piacon, melyek alapvetően porszívóként működnek, de felmosó funkcióval is rendelkeznek. Kimondottan a nagyobb lakástulajdonosok számára hasznos funkció, hogy a robotporszívó feltölti magát, majd ott folytatja a takarítást, ahol abbahagyta. Sőt, egyes készülékek még arra is képesek, hogy érzékeljék a jobban szennyezett területeket, ezekre nagyobb figyelmet fordítanak  takarítás közben. Mindezek függvényében mérlegeljünk, mennyit vagyunk hajlandók szánni az új kütyünkre.

Olcsó, de használható

 

Sencor SRV 1000SL robotporszívó

Ár: Kb. 33 990 Ft-tól

Hirdetés

 

Általában a robotporszívók 100 ezer forinttól kezdődnek, persze jóval ez alatt is lehet találni használható, praktikus készülékeket – azonban számítsunk egy-két kompromisszumra. A SENCOR SRV 1000SL robotporszívó 2 az 1-ben AllFloort három intelligens érzékelővel látták el, így gyorsan reagál a lépcsők közelségére, és megakadályozza, hogy a porszívó leessen. Alkalmas kemény padlók – laminált, fa, parketta, linóleum, csempe – tisztítására, a forgó oldalkefék pedig eltávolítják a szennyeződéseket a bútorokról, a falakról és a sarkokból. Nem véletlen a 2 az 1-ben a nevében, ugyanis tartalmaz egy antisztatikus portörlőt is, ami a nedvesen vagy szárazon való törléshez alkalmazható.

Tulajdonságok:

 • Üzemidő: 80 perc
 • Töltési idő: 3 óra
 • Portartály űrtartalma: 0.2 l
 • Zajszint: 65 dB
 • Egyéb: az alacsony töltöttséget egy hangjelzés és egy piros LED dióda jelzi. Töltés adapterrel.

Miért szeretjük?

Olcsó, könnyen működtethető, alaposan takarít.

Hátrányok:

Picit hangos, emellett 1 centinél vékonyabb szőnyegre nem mindig megy fel, és sűrűbb szőnyegeken elakad. 

 

Tesla RoboStar iQ100 intelligens robotporszívó

Ár: Kb. 59 990 Ft-tól

Hirdetés

 

Ugyancsak a 100 ezer forintos határ alatt kapható a TESLA RoboStar iQ100 robotporszívó, ami hosszú akkumulátor-üzemidővel egyszerre porszívózza és törli át vízzel az egész háztartást. Könnyedén áthalad az alacsony küszöbön és számos érzékelő segíti a tájékozódásban. Alkalmas mindenféle kemény padlóhoz és alacsony szőnyeghez, az antisztatikus oldalkeféi pedig még a nehezen hozzáférhető helyeket, így a sarkokat is megtisztítják. 

A HEPA-szűrő segít a finom por, az allergén atkák vagy az állati allergének felfogásában. 

A nagy szívóteljesítménynek köszönhetően az állatszőr tisztítására is alkalmas.

Tulajdonságok:

 • Üzemidő: 120 perc
 • Töltési idő: 3 óra
 • Portartály űrtartalma: 0.6 l
 • Zajszint: 55 dB
 • Egyéb: öt tisztítási mód (automatikus, spirálos, fal mentén, optimalizált vagy kézi tisztítás), ütemezett tisztítás funkció, támogatja az IFTTT és a Google Assistant/Amazon Alexa hangvezérlést

Miért szeretjük?

Távirányítóval vagy okostelefonnal vezérelhető, ráadásul nagyon csendes.

Hátrányok:

Az egyik használó szerint néha kihagy takarítandó részeket.

Népszerű modellek

 

Xiaomi Mi Mop Pro

Ár: Kb. 94 990 Ft-tól

Hirdetés

 

A vásárlók körében roppant népszerűek a Xiaomi robotporszívói, különösen a Mi Mop Pro. Az előbbiekhez képest árban van egy nagyobb ugrás, azonban kapunk is a ráfordított pénzért. De mit kapunk? A készülék 12 különböző szenzorral rendelkezik, amelyekkel komplex környezeti érzékelést képes végrehajtani, részletes térképet készít otthonról, védi a bútorokat és elkerüli az akadályokat. Amennyiben egyes területeket kihagynánk a takarítási ütemezésből, virtuális falat állíthatunk fel a robotporszívó számára a Mi Home alkalmazásban.

3 üzemmód közül lehet választani: a porszívózáshoz és a feltörléshez porszívózás + feltörlés, csak porszívózás vagy csak feltörlés.

Említendő még az új LDS lézeres letapogató rendszer, amely nagyobb sebességet és pontosságot, valamint nagyobb letapogatott területet eredményez, így a készülék okosabban igazodik el komplikált környezetben is.

Tulajdonságok:

 • Üzemidő: 110 perc
 • Töltési idő: 5 óra
 • Portartály űrtartalma: 0.3 l
 • Zajszint: 60 dB
 • Egyéb: Mi Home alkalmazással távirányítás, időzített tisztítás, egy terület tisztítása, virtuális fal,  automatikus visszatérés a töltőhöz

Miért szeretjük?

Mert ár-érték arányban szuper választás: gyors, alapos, könnyen használható az applikáció, hasznos funkciókkal.

Hátrányok:

Az egyik használó szerint a szívóhatás picit lehetne jobb, ugyanis a szőnyegből nem mindig szedi ki a látható porcicákat. A felmosás funkciónál nem mindig tudja megkülönböztetni a szőnyeget a padlótól, így a szőnyegen is fel akar mosni.

 

Xiaomi Roidmi EVE Plus

Ár: Kb.140 000 Ft-tól

Hirdetés

 

Xiaomi Roidmi EVE Plus felseprő és felmosó funkcióval ellátott robotporszívó akalmas szőnyeg, csempe, márványpadló, fa, padló, laminált padló, kőpadló, PVC takarítására. Az intelligens tartályürítést is tudja, így a dokkolónak köszönhetően tisztítás után automatikusan kiüríti a portartályt, továbbá ózon antibakteriális és szagtalanító technológiával is rendelkezik. Az ultraérzékeny LDS lézeres navigáció pedig pillanatok alatt feltérképezi a lakást és automatikusan rajzol egy térképet a SLAM algoritmuson keresztül, így pontos területen takarít.

Tulajdonságok:

 • Üzemidő: 250 perc
 • Töltési idő: 5 óra
 • Portartály űrtartalma: 0.3 l
 • Zajszint: 75 dB
 • Egyéb: a nagyobb, akár 2 centis akadályokkal is egyszerűen megbirkózik.

Miért szeretjük?

Mert szépen bejárja a teret, alaposan takarít, és a szőnyeg sem akadály neki.

Hátrányok:

 

Ecovacs DEEBOT OZMO T8 AIVI

Ár: 189 900 Ft-tól

Hirdetés

 

Az Ecovacs DEEBOT OZMO T8 AIVI robotporszívó minden típusú padlóhoz jó választás, a fejlett mesterséges intelligenciával automatikusan felismeri az akadályokat, így sehol sem ragad le. Több emelet feltérképezésére is lehetőséget nyújt, emellett beállítható az egyedi időzítésű szobatisztítás. Borsos az ára, ám mellette szól, hogy fejlett technológiával látták el, így precízen fut végig a lakásban.

Tulajdonságok:

 • Üzemidő: 200 perc
 • Töltési idő: 6.5 óra
 • Portartály űrtartalma: 0.4 l
 • Zajszint: 67 dB
 • Egyéb: high Efficiency szűrő, mikroszűrő, HEPA szűrő és habszűrő, mobilalkalmazás, mop modul felmosóronggyal, többfunkciós szívófej

Miért szeretjük?

Gyorsan, szépen, alaposan takarít a fejlett technológiájának és kialakításának köszönhetően.

Hátrányok:

Az applikáció sokszor elveszti a kapcsolatot a robottal.

 

iRobot Roomba i7+

Ár: Kb. 279 000 Ft-tól

Hirdetés

 

Az iRobot Roomba i7+ a legdrágább tétel a listán – nem véletlenül. Az iAdapt 3.0 navigációs rendszernek és az Imprint Intelligens Feltérképezésnek köszönhetően a robot kiválasztja az ideális takarítási technológiát és útvonalat, hogy a legeldugottabb helyekre is eljusson. Kamerája beazonosítja az akadályokat, az egyedi bútorokat és a legjobb módszer szerint takarít, ráadásul arra is betanítható, hogy felismerje a különböző helyiségeket, és azokat mikor és hogyan kell takarítania.

Tulajdonságok:

 • Üzemidő: 120 perc
 • Töltési idő: 3 óra
 • Portartály űrtartalma: 0.6 l
 • Zajszint: 58 dB
 • Egyéb: Clean Base™ automatikus szennyeződésgyűjtő,  Imprint Smart Mapping, kizárt helyek funkció, AeroForce® háromfokozatú tisztítórendszer

Miért szeretjük?

Mert a hatékony szívómotornak és a nagy hatékonyságú AeroForce szűrőnek köszönhetően még a finom porszemcséket, a hajszálakat vagy az állatszőrt is eltávolítja.

Hátrányok:

Telefonos app nélkül sok lehetőség nem használható ki – ez viszont csak angol nyelven érhető el.

Ez is érdekelhet:

A legjobb laptopok

Elolvasom