Kütyü 2020. november 01.

A 3 legjobb funkció az Apple új hangszóróján

Fatima Kütyü 2020. november 01.
Kicsi a bors, de erős - ez igaz az Apple új intelligens hangszórójára is, ami kis méretével ellentétben többet tud, mint gondolnánk. Mutatunk 3 szuper funkciót, ami nagy kedvenc lehet.

Az almás cég október 13-án mutatta be a legújabb iPhone-okat: a 12-t, 12 minit, a 12 Prót és a Pro Maxot. Ezek mellett egy másik kütyüről is lerántották a leplet, ami a HomePod kistesója, a HomePod Mini – ez száll versenybe a Google Home, a Nest Audio és az Amazon Echo hangszórókkal. A kompakt HomePod Mini 99 dolláros árcédulája nemcsak olcsóbbá teszi a Siri által működtetett intelligens hangszórót – az eredeti 299 dolláros HomePodhoz képest, ami itthoni árak szerint nagyjából 140 ezer forint -, hanem számos új funkciót is tartalmaz, amik elődjénél és a rivális hangszóróknál is hiányoznak.

Fotó: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Ez a készülék november 6-tól előrendelhető, ám addig is mutatunk néhány funkciót, amit az Apple megosztott róla. A legszembetűnőbb, hogy a hangszóró a henger helyett gömb formában ölt testet; rendelkezik a szokásos felső érintőpanellel, amivel a hangerőt tudjuk állítani, valamint a Sirit vezérelni, és a LED-ek is jeleznek nekünk. A kellemes hangzás érdekében másodpercenként 180-szor vesz mintát az S5 processzor, majd a fejlett algoritmusok segítségével a zenére optimalizálja a hangszórókat a HomePod mini belsejében, hogy mi a tökéletes zene jusson el a füleinkhez.

Amellett, hogy zenét, lejátszási listát kérünk tőle, rákérdezhetünk az időjárásra, a naptárunkban szereplő aznapi programokra, a friss hírekre, közeli boltokra, ráadásul üzenetet is küldhetünk segítségével.

A HomePod által vezérelhetjük egyéb okoseszközeinket is, például lámpákat, ajtó nyitást, redőnyöket és a többi. Mi egyebet tud még?

1. Két HomePod automatikus párosítása a sztereó hangzás érdekében

Az intelligens hangszóró egyik hátránya, hogy elveszíti a sztereótól kapott háromdimenziós hangot, ami a zenét két csatornára választja szét (a térhatású hang még ennél is többet használ), és a hangokat különböző szinteken játssza le a szemben lévő hangszórókon. Más intelligens hangszórók lehetővé teszik, hogy párosítani lehessen őket a saját alkalmazásaikban, míg az Apple kütyüje képes arra, hogy a két HomePod Minit ugyanabba a helyiségbe helyezve a hangszórók felismerik egymást, és automatikusan szétválnak bal és jobb csatornákra egy sztereó pár létrehozásához – írja a CNet.

El lehet helyezni őket egy polcon vagy asztalon, a hangszórók megérzik egymás jelenlétét és megkérdezik, szeretnéd-e őket sztereóban csatlakoztatni. Ez azért jó, mert az intelligens hangszóró-beállítások köztudottan zavaróak és nehezen navigálhatók, különösen a sztereó párosítás beállításakor – nem kevesebb, mint hét lépésre van szükség például a Google Home alkalmazásban. Ez a módszer sokkal egyszerűbb lesz az életünk.

2. Képben lesz az egész család

A bemutatón az egyik legnagyobb durranás az volt, amikor ezt a funkciót bejelentették. Ennek köszönhetően ugyanis nem kell az egész lakásban kiabálni, ha vacsorához, vagy családi kupaktanácsra hívjuk a tagokat. Egy üzenetet is lehet küldeni, amit a HomePods rendszer játszik le és push értesítésként jelenik meg az egész házban szétszórt iOS-eszközökön.

Fotó: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Hogyan működik: Rögzíteni kell egy üzenetet egy HomePodra, iPhone-ra, iPadre vagy Mac-re, és a Siri push értesítést küld a háztartás iOS eszközeire és Mac-ekre. Igaz, a Google Home rendelkezik hasonló funkcióval – ez az úgynevezett Broadcast -, és az Alexa eszközök is már bejelentették, de az Apple Intercom funkciója túlmutat az intelligens otthoni eszközökön, és jelez azokon a készülékeken, amelyekre az emberek a legjobban figyelnek: telefonjaikra és táblagépeikre. Emellett az Intercom működik a CarPlay-jel is, tehát az autóból is üzenhetünk haza.

3. A jelenlétérzékelés automatikusan köti össze a HomePod Minit és a telefont

Megoldható az is, hogy kompatibilis iPhone-t teszel egy HomePod Mini közelébe, az képes lesz “átadni” a zenét vizuális, hang- és haptikus (rezgés) jelekkel, amelyek erősebb kapcsolatot teremtenek az eszközök között. A HomePod Mini ugyanazzal az ultraszéles sávú chippel rendelkezik, mint az iPhone 11 és 12 sorozat, ez elméletileg lehetővé teszi az eszközök számára, hogy pontosabban érzékeljék az egymás közötti távolságot, mint más technológiák, például a Bluetooth. Ez a lehetőség még gyerekcipőben jár, ám a gyártók egyre inkább érdeklődnek iránta.

Keresés az oldalon