Kütyü 2020. szeptember 30.

Így hozz ki egy Mac-et az iPadedből - az új iPadOS 14 funkcióinak használata

Fatima Kütyü 2020. szeptember 30.
Az iPadOS legújabb verzióját úgy alakították ki, hogy az iPadet a korábbinál erősebbé tegye, és olyan funkciókkal lássa el, amiknek köszönhetően már inkább hajaz egy Mac-re, mint egy óriási iPhone-ra.

Sokan úgy fogalmaznak, hogy az iPad valójában számítógép, csak nem a hagyományos értelemben. Való igaz, az ujjbeggyel vagy Apple Pencillel érintett nagy kijelzőt pillanatok alatt át lehet alakítani egy laptopszerű eszközzé – ami a kütyüket illeti, egy billentyűzettel és egy érintőpaddal kompakt kis gépet lehet belőle varázsolni.

Ám a két kiegészítőn kívül másról is szót kell ejteni, nevezetesen arról, hogy az iPadOS 14 rengeteg új funkcióval egészíti ki a táblagépet, mint például a widgetek, az alakzatok kijelölése, az intelligens kijelölés – ez utóbbi kettő a jegyzetelésnél lehet segítség -, és olyanokkal is, amiknek köszönhetően az iPad sokkal inkább hasonlít egy Mac-re, mint valaha.

Új és továbbfejlesztett kereső

Ha valaha is használtad a Mac Spotlightot (Spotlight aktiválásához Mac gépen egyszerre kell megnyomni a Command és a szóköz billentyűket) a gyors keresések végrehajtására, akkor nagyon otthon érezheted magad az iPad új keresőeszközével. Bár a Search elérhető volt korábban is az iPaden, de az iPadOS 14 előtt az interfész átvette a teljes képernyőt, és a keresési eredmények némileg korlátozottak voltak. Az új keresővel most megjelenik egy kis keresősáv – ami nem foglalja el a teljes képernyőt. Emellett az újabb verzió nagyon hasonlít a Spotlight Search-re. Aktiválni úgy tudod az iPaden, ha a kezdőképernyőről lefelé csúsztatod a kijelzőt, vagy ugyanazzal a CMD + szóköz billentyűparancssal, mint a Mac-en – írja a Cnet.

Apple iPad Pro 2018

A kereséssel rengeteg dolog megtalálható: fájlok és mappák a Fájlok alkalmazásban, e-mailek és üzenetek, telepített vagy az App Store-ban megtalálni kívánt alkalmazások, zene és podcastok. Például aktiválhatod a keresést e-mail írása közben, hogy megtaláld az üzenethez csatolni kívánt fájlt. Ezután húzd a fájlt az eredményekből közvetlenül az e-mailbe, így csatolhatod anélkül, hogy több alkalmazás között kellett volna váltogatni. Persze véletlenszerű dolgokra is rá lehet keresni, például: egy webhelyre vagy kulcsszóra, ennek következtében a Search elindítja a Safarit, hogy a kívánt imformációhoz vezessen.

 

Borító eltávolítható bluetooth billentyűzettel és touchpad

Hirdetés

Mac-re hajazó dizájn 

Amint az iPad és az alkalmazások frissülnek az iPadOS 14-re, egy új dizájnt fogsz tapasztalni. Az Apple új alkalmazáselrendezéseket adott hozzá, melyek következtében a fontosabb alkalmazások az iPhone helyett inkább a Mac-re hasonlítsanak. Például az iPadOS 14 tartalmaz egy frissített Zene alkalmazást, amelynek egy új oldalsávja van a képernyő bal oldalán, ahol ikonok találhatók az alkalmazás különböző részeire – ez helyettesíti a Zene appban korábban használt fülalapú navigációt. 

Ezenkívül egy új Eszköztár ikon jelenik meg az iPad alkalmazásokban, amely felfedi és elrejti a felület különböző lehetőségeit. Például az Eszköztár gomb hatására az oldalsáv lecsúszik a képernyőről, majd egy érintéssel vissza lehet hozni, hasonlóan a Mac rendszeren az Elrejtés gombhoz, amelyet olyan alkalmazásokban találsz, mint a Finder.

A Finderről szólva, ha Mac-et használsz, ismered az ikonokat, amelyek a Finder ablak tetején helyezkednek el, például a fájlok átrendezéséhez vagy az általános nézet megváltoztatásához. Az iPad alkalmazások hasonló megközelítést alkalmazhatnak, ha a keresőhöz hasonlóan hozzáadnak egy “gombot” a képernyő tetején, amely megváltoztatja a mappák, fájlok, információk megjelenítését, nézetét.

Az iPad és Apple Pencil

A legutolsó funkció az iPad tulajdonosok számára lehet izgalmas, ugyanis a Scribble lehetővé teszi, hogy bármilyen szövegmezőt átalakítsunk egy olyan mezővé, melybe az Apple Pencillel írunk, majd az automatikusan átalakítja a kézírást gépelt szöveggé. Tehát, ha mondjuk a jegyzetek közepén vagyunk, de éppen üzenetet kapunk, nem kell a billentyűzettel bajlódni, az Apple Pencillel is írhatunk, majd az automatikusan átalakul gépelt szöveggé, mi pedig folytathatjuk tovább a jegyzetelést.

 

Apple Pencil (2nd Generation)

Hirdetés

Keresés az oldalon