Kütyü 2020. szeptember 16.

iPad és Apple Watch: minden, amit tudni kell az új Apple termékekről

Balázs Kütyü 2020. szeptember 16.
Már megvan, hogy két iPaddel és két okosórával bővül az Apple idei kínálata, nézzük is a részleteket.

Legutóbbi írásunkban beszámoltunk az idei Apple Event nagy bejelentéseiről, most pedig megnézzük egy kicsit közelebbről, hogy egész pontosan mire is lehet számítani az új kütyüktől. Természetesen a legnagyobb szenzációnak tűnő új iPad-széria pusztán az előző napi címszavak alapján is figyelemreméltó, de azért nem árt egy kicsit mélyebbre ásnunk a részletekbe.

Az iPadek

Sokan értetlenkedhetnek, hogy mégis miért élvez prioritást az iPad az almás techcég sikertermékével, az iPhone-nal szemben, erre azonban kielégítő választ ad a Covid mizéria miatt megváltozott felhasználói szokások ténye. Ugye egy iPhone-ról kicsit nehezebb megoldani az otthoni munkavégzést, vagy az otthoni tanulást, míg egy iPad, különösen a most bejelentett extrákkal, erre remekül alkalmas lehet. Ott van rögtön az Apple Pencil, amivel most már nem csak jegyzetelni lehet, hanem az iPad tudja ezeket megfelelően kezelni is.

Ez azt jelenti, hogy az algoritmus képes különbséget tenni az írott szöveg és a rajz között, valamint képes értelmezni és a megfelelő nyomtatott betűkkel összekötni a kézírásunkat.

További menőség, hogy a rajzolásban is segítségünkre lesz, ugyanis az alakzat felismerő funkcióját arra is tudjuk használni, hogy szabályosabb köröket, vagy vonalakat tudjunk rajzolni minden más segédeszköz nélkül.

Ezekhez társul az iPad Air, ami több dologban is masszívan erősebb lesz, mint a mezei iPad. Eleve újabb processzorral fog működni (A14 Bionic) és képes lesz nem csak kezelni a 4k-s tartalmakat, hanem azok szerkesztésére is alkalmas lesz. Az iPad Air gyártói a fotósoknak, a gamereknek és a zenével foglalkozóknak igyekeztek komoly gesztusokat tenni.

Említettük, hogy az iPad Air a játékkonzolok grafikai minőségét hozza majd, emellett azonban olyan fotószerkesztő alkalmazás futtatására is képes lesz, amivel a rosszabb felbontású képek olyan szintű feljavítását is elvégezhetjük, mint amit a filmekben láttunk csak.

Ugye van a klasszikus nyomozós klisé, ahol egy ergya kamerafelvétel apró részletét észreveszi a hősünk és megkéri a technikus haverját, hogy kockázza ki, nagyítson rá és az öklömnyi pixelekből hirtelen élesbe vált a kép. Na, ezt ezzel meg lehet majd csinálni. Örülhetnek a DJ-k is, mivel az iPad Air appkészletébe egy DJ-alkalmazás is bekerül, amiben lazán lehet zenéket mixelni, sőt, még légszkreccselni is lehet vele. Az iPad Air öt színben lesz megrendelhető jövő hónaptól.

Az okosórák

Az egészség és a családközpontúság áll az új okosóra, az Apple Watch Series 6 középpontjában. Ahogy már beszámoltunk róla az új óra a vér oxigénszintjét is mérni tudja majd, ráadásul a VO2 max értéket is figyelemmel tudja kísérni. Ez azért fontos lépés, mert ez az érték a vér által felvehető maximális mennyiségű oxigént jelzi és ennek mérése eddig csak sportorvosnál mindenféle gépeken volt lehetséges, most meg simán megcsinálja a karóránk. Az új Apple okosóra képes az EKG mérésére is.

Írtunk a családbarát Apple Watch újításról is, ami azt jelenti, hogy nem kell feltétlenül iPhone-nal rendelkeznie annak, aki ilyen órát akar használni, pontosabban elég belőle a családban egy is és akkor remekül működik mindenkinél.

Ez ugye azért jó, mert bármikor felhívhatjuk családtagjainkat, megnézhetjük merre jár a kölök, kivel tart kapcsolatot, illetve hova csatangolt el már megint a vénségére picit megzizzent Sanyi bácsi.

Újdonság, hogy ezúttal az Apple azokra is gondolt, akik eddig csak vacilláltak azon, hogy érdemes-e ennyi pénzt kidobni egy okosórára, nekik kiadták az Apple Watch SE-t, ami pár karikával visszafogottabb, mint a Series 6, de cserébe lényegesen olcsóbb is. Gyakorlatilag a fentebb ismertetett funkciók közül egyedül a véroxigén szint és az EKG mérésére nem alkalmas, illetve a Series 6-hoz képest egy karikával gyengébb processzor hajtja, de cserébe a Series 6, magyar áfa nélküli 120 000 forintos kezdő árához képest mindössze kb. 85 000 forinttól fog indulni.

Keresés az oldalon