A grillezés alapvetően nem tartozik a kvantumfizika összetettségű dolgok közé, ha sajnáljuk a megfelelő és divatos felszerelésre a pénzt, valamint hajlandók vagyunk pár kompromisszumot kötni a minőség és a tisztaság rovására, akkor fillérekből kihozható a művelet. Ehhez nem kell egyebet tenni, mint teliholdas éjjelen egy hurkapálcikákra erősített vörös zászlócskákból kirakott pentagram közepén, az Internacionálét kántálva megidézni a 70-es, 80-as évek káeurópai lábvízlangyos szocializmusának szellemét, majd másnap tüzet rakni a kertben, megvárni, amíg már csak parázslik, utána pedig két féltéglát a széleihez tenni, rácsapni egy sütőrácsot és voilà, akarom mondani вуаля, kész is a grillsütő.
Ebből is látszik, hogy a grillezés önmagában nem jelent egyebet, mint rácson, esetleg nyárson sült húst, halat, zöldségeket, vagy bármi egyebet, amit lehet rácson, illetve nyárson sütni.
Érdekesebb kérdés, hogy milyen eszközzel sütünk és azt mivel működtetjük?
Faszén vagy gáz?
Mielőtt erre egyáltalán csak megkísérelnénk választ adni, ki kell térni a grillező társadalmat sok szempontból megosztó vitára, amihez képest a nagy kelet-nyugati egyházszakadás, de még a Beatles – Rolling Stones szembenállás is csak jelentéktelen, múló civódásnak tűnik. Ez a gáz kontra faszén ellentét. Vállalva az ellentábor ránk zúduló haragját, mi a faszenes csapatot erősítjük, igazából egyetlen egy okból, de erről egy kicsit később.
Nézzük is, hogy mit tudnak a gázpalackos grillsütők.
Kétségtelen, hogy kevésbé macerás a beüzemelése, mint a hagyományosabb faszenes megoldásnak, kevésbé kell rá odafigyelni, mivel a hőfoka nagyjából egyenletes és könnyedén szabályozható, ráadásul lényegesen gazdaságosabb megoldás is, mint a másik eljárás.
További pozitívuma, ami az egyenletes hőfenntartásból következik, hogy gyorsabban meg is vagyunk vele.
Hasonló előnyökkel bír az elektromos grillsütő is, igaz, napjainkban ez leginkább azoknak érheti meg, akik rendelkeznek napelemmel, ellenkező esetben a gatyájuk is rámegy egy-egy ebédrevaló kisütésével. Egyedüli kényelmetlenséget ebben az esetben az eszköz kábelhossza okozhat, vagy a kertet átszelő, kicsit sem ízléses hosszabbító.
Itt azért már felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis mi a fenéért létezik egyáltalán a faszenes iskola, ha a gázgrill mindenben lekörözi? Nos, mindenekelőtt beszélnünk kell a grillezés céljairól. Ha az a terv, hogy minden mindegy, csak gyorsan essünk túl rajta, akkor tényleg nincs jobb választás a gázsütőnél, de ha esetleg egy baráti összejövetel apropójaként funkcionál, ott egyáltalán nem baj, ha eltart egy darabig, addig is lehet beszélgetni, iszogatni.
Ráadásul tud még valamit a faszén alapú grillezés, amit a gázsütő akkor se tud utánacsinálni, ha a feje tetejére áll,
ez pedig a hamisítatlan füstös, kissé szenes ízvilág, ami sokak szerint az egyetlen igazi értelme a szabadtéri hússütésnek,
hiszen minden egyéb könnyebben és gyorsabban elvégezhető egy akármilyen konyhában.
Mi köze a BBQ-nak a grillezéshez?
Van még egy eljárás, amiről nem árt pár szót ejteni, ez pedig az Amerikában nagy népszerűségnek örvendő BBQ, ami annak ellenére, hogy mifelénk szintén grillezésnek számít, valójában nem az. Olyannyira nem, hogy hagyományos grillsütőben nem is lehet klasszikus amerikai BBQ-t csinálni. Ehhez ugyanis egy smoker kell, amiben lassan, órák alatt (ez alsó hangon jelent kb. 6 órát, átlagosan inkább olyan 7-8 körül lesz a vele töltött időnk, de vannak, akik a 14-15 órás folyamatra esküsznek) sütjük és füstöljük meg a nagyobb darab húsokat, míg a grillsütőbe eleve nem szabad nagy húsdarabokat betenni, mert nem fognak megsülni.
Hátránya a smokernek, hogy nem igazán lehet olyan hőfokra felfűteni, amin grillezni lehet, így el kell dönteni, hogy melyik eljárást favorizáljuk jobban és az ahhoz megfelelő eszközt beszerezni. Persze nem ördögtől való ötlet megvásárolni mindegyiket, sőt olyan opció is létezik, amivel eleve mindkét tevékenység végezhető.
További lényeges különbség a két technika között a húsok pácolási metodikája.
A grillhez olajalapú nedvespácokat kell készítenünk, míg a BBQ-hoz pedig a rubnak nevezett, nagy mennyiségű, a húsba bedörzsölendő szárazpác való.
Ez nem csak ízlésbeli kérdés, vagy eltartott kisujjas sznoboskodás, az van, hogy ha szárazpáccal bedörzsölt húst teszünk a grillsütőbe, azon a művelet végére jó eséllyel megégnek a fűszerek, ami nem tesz jót a végeredménynek.
Akkor hát mégis milyen grillsütőt vegyünk? Amilyet akarunk, ha már tisztában vagyunk a különféle fajták tulajdonságaival és el tudjuk dönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb számunkra.
A nagy társasághoz való
Miért szeretjük?
Mert könnyen tisztán tartható, többfunkciós, nagyon praktikus, egy nagyobb társaság ellátására is alkalmas mennyiségű élelmiszert tudunk beletenni.
Ráadásul rendelkezik beépített hőmérővel, így nem csak a megérzéseinkre kell hagyatkozni a sütögetés közben, hanem pontosan tudni fogjuk, hogy milyen hőfokon készülnek a finomságok.
Hátrányok
Macerás az összeszerelése, mivel igen apró darabokban érkezik meg, csak akkor álljunk neki, ha van rá legalább két szabad óránk. Ha nem vízszintes terepen állítjuk fel, lepotyoghatnak a rácsról az ételek. Nagy a faszén fogyasztása.
Kiknek ajánljuk?
Azoknak, akik szeretnek 8-10 fős összejöveteleket is szervezni.
Kisebb kerti mulatságokhoz
Miért szeretjük?
Azért mert remek ételeket lehet vele készíteni és a kialakítása arra is alkalmassá teszi, hogy ne csak hamburgereket sütögethessünk benne, hanem komolyabb steakekkel is megpróbálkozzunk.
Nagy pluszt jelent a levehető hamugyűjtő edény, ami a buli utáni tisztítást gyerekjátékká teszi.
Hátrányok
A kerekei nem túl nagyok, így egyenetlenebb felületeken nehézkes az átcsoportosítása. A főzőfelület méretéből adódóan komolyabb hadseregek ellátására nem alkalmas.
Kiknek ajánljuk?
Azoknak, akiknek egy hibátlan kajákat készítő grillsütőre van szükségük és nem a hegyoldalban élnek.
Az okosgrill
Miért szeretjük?
Mert stresszmentessé varázsolja a grillezést, illetve füstölést, mert hogy ezen utóbbira is alkalmas. Csak belelapátoljuk a pelleteket, megadjuk neki a célhőmérsékletet és a többit már maga intézi.
Ha a sütés közben nem akarunk fölötte állni és drukkolni, simán összeköthetjük az alkalmazásán keresztül a telefonunkkal és a sütő majd szól, ha kell vele bármit is csinálnunk.
Hátrányok
Az okosság hátránya, hogy a grillsütőnek elektromos áramra is szüksége van a működéshez, így nem teljesen konnektrorfüggetlen a művelet. További probléma a géppel, hogy igazán magas hő elérésére nem alkalmas, ez azt jelenti, hogy 260 fok a teteje. Persze ez is elég bőven a sütögetéshez, ám van pár olyan trükk, illetve fogás (ilyen pl. a kívül ropogós, belül rózsaszín steak jelensége) amihez magasabb hőre lesz szükség.
Kiknek ajánljuk?
Azoknak, akik szeretik a grillkaját, csak nincsenek oda a körülötte való stresszelésért.
A klasszik darab
Miért szeretjük?
Azért mert elég nagy a sütőfelülete, a rácsok öntöttvasból készültek és az összeszerelési útmutató is elég egyértelmű.
További előnye a gépnek, hogy igen stabil, megtermett darab, így jó eséllyel évek múlva is grillsütő lesz.
Hátrányok
Az összeszerelése az egyébként remek útmutató ellenére sem egy fáklyásmenet, elég időigényes játék.
Kiknek ajánljuk?
Akiknek egy klasszikus faszenes grillsütőre van szükségük mindenféle flanc nélkül.
A kerámiagrill
Miért szeretjük?
Rozsdamentes teljes egészében, nagy sütőfelület, öntöttvas sütő, 3 gázégő, valamint egy negyedik oldalt.
Rendelkezik egy praktikus tárolóval, könnyen tisztán tartható és akár egy kisebb hadsereg ellátására is tökéletesen megfelelő.
Hátrányok
Kicsit körülményes a hozzávaló gázpalack beszerzése.
Kiknek ajánljuk?
Mindenkinek, aki gázzal akar grillezni.
Akik inkább az elektromosat választanák
Miért szeretjük?
Könnyű és egyszerű a használata, ráadásul a sütő rész nem csak a grill állványon használható, hanem kiemelhető és gyakorlatilag bárhol süthetünk vele. A konyhában megszokott elektromos sütőkhöz hasonlóan ez is rendelkezik időzítő hőmérővel és Led kijelzővel.
Különbség mégis abban rejlik, hogy ennek sütőterét akár 500 fokig is felmelegíthetjük.
Hátrányok
Sajnos az elektromos eszközöknek van egy olyan hátránya, hogy azokat be kell dugni egy konnektorba. A kertben végigfutó hosszabbító pedig nem igazán esztétikus. Az összejövetelek előrehaladtával pedig csak reménykedhetünk, hogy senki nem fog megbotlani benne.
Kinek ajánljuk?
Olyan hétvégi házzal rendelkezőknek, akiknek van napelemük, így nem jelent problémát a magas áramfogyasztás sem.
Akik nem szeretnének választani a gázos és fatüzelésű között
Miért szeretjük?
Ebben a két részre osztott és meglehetősen nagy grillsütőben lehetőség van grillezni gázzal és faszénnel is, így nem kell azon sem morfondírozni a vásárlás előtt, hogy ilyen típusú eszközt vegyünk.
Hátrányok
Mivel két sütőrész is helyet kapott, ezért a szerkezet teljes szélessége több, mint másfél méter. Ez a sütésnél valószínű nagyon kényelmes, de a hűvösebb évszakokban, amikor gondoskodni kell a tárolásról, nem biztos, hogy ez a méret ugyan ekkora örömet fog szerezni.
Kinek ajánljuk?
Akinek népes családja vagy baráti köre van, hiszen még a gyártó szerint is képes ez a szerkezet egy 15 fős társaságot gond nélkül kiszolgálni.