Otthon 2020. május 27.

A legjobb kerti grillsütők

Balázs Otthon 2020. május 27.
Tulajdonképpen már itt is van a grillszezon és ha szeretjük a baráti összejöveteleket feldobni egy kis sütés-főzéssel, akkor arra a grillparty eszményi lehet. No, de mi is az a grillezés és mit értünk alatta? Megmutatjuk, milyen grillt érdemes választani a kertbe.

A grillezés alapvetően nem tartozik a kvantumfizika összetettségű dolgok közé, ha sajnáljuk a megfelelő és divatos felszerelésre a pénzt, valamint hajlandók vagyunk pár kompromisszumot kötni a minőség és a tisztaság rovására, akkor fillérekből kihozható a művelet. Ehhez nem kell egyebet tenni, mint teliholdas éjjelen egy hurkapálcikákra erősített vörös zászlócskákból kirakott pentagram közepén, az Internacionálét kántálva megidézni a 70-es, 80-as évek káeurópai lábvízlangyos szocializmusának szellemét, majd másnap tüzet rakni a kertben, megvárni, amíg már csak parázslik, utána pedig két féltéglát a széleihez tenni, rácsapni egy sütőrácsot és voilà, akarom mondani вуаля, kész is a grillsütő.

Ebből is látszik, hogy a grillezés önmagában nem jelent egyebet, mint rácson, esetleg nyárson sült húst, halat, zöldségeket, vagy bármi egyebet, amit lehet rácson, illetve nyárson sütni.

Érdekesebb kérdés, hogy milyen eszközzel sütünk és azt mivel működtetjük?

Faszén vagy gáz?

Mielőtt erre egyáltalán csak megkísérelnénk választ adni, ki kell térni a grillező társadalmat sok szempontból megosztó vitára, amihez képest a nagy kelet-nyugati egyházszakadás, de még a Beatles – Rolling Stones szembenállás is csak jelentéktelen, múló civódásnak tűnik. Ez a gáz kontra faszén ellentét. Vállalva az ellentábor ránk zúduló haragját, mi a faszenes csapatot erősítjük, igazából egyetlen egy okból, de erről egy kicsit később.

Faszenes grill (Forrás: Getty Images)

Nézzük is, hogy mit tudnak a gázpalackos grillsütők.

Kétségtelen, hogy kevésbé macerás a beüzemelése, mint a hagyományosabb faszenes megoldásnak, kevésbé kell rá odafigyelni, mivel a hőfoka nagyjából egyenletes és könnyedén szabályozható, ráadásul lényegesen gazdaságosabb megoldás is, mint a másik eljárás.

További pozitívuma, ami az egyenletes hőfenntartásból következik, hogy gyorsabban meg is vagyunk vele.

Gázgrill (Forrás: Getty Images)

Itt azért már felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis mi a fenéért létezik egyáltalán a faszenes iskola, ha a gázgrill mindenben lekörözi? Nos, mindenekelőtt beszélnünk kell a grillezés céljairól. Ha az a terv, hogy minden mindegy, csak gyorsan essünk túl rajta, akkor tényleg nincs jobb választás a gázsütőnél, de ha esetleg egy baráti összejövetel apropójaként funkcionál, ott egyáltalán nem baj, ha eltart egy darabig, addig is lehet beszélgetni, iszogatni.

Ráadásul tud még valamit a faszén alapú grillezés, amit a gázsütő akkor se tud utánacsinálni, ha a feje tetejére áll,

ez pedig a hamisítatlan füstös, kissé szenes ízvilág, ami sokak szerint az egyetlen igazi értelme a szabadtéri hússütésnek,

hiszen minden egyéb könnyebben és gyorsabban elvégezhető egy akármilyen konyhában.

Mi köze a BBQ-nak a grillezéshez?

Van még egy eljárás, amiről nem árt pár szót ejteni, ez pedig az Amerikában nagy népszerűségnek örvendő BBQ, ami annak ellenére, hogy mifelénk szintén grillezésnek számít, valójában nem az. Olyannyira nem, hogy hagyományos grillsütőben nem is lehet klasszikus amerikai BBQ-t csinálni. Ehhez ugyanis egy smoker kell, amiben lassan, órák alatt (ez alsó hangon jelent kb. 6 órát, átlagosan inkább olyan 7-8 körül lesz a vele töltött időnk, de vannak, akik a 14-15 órás folyamatra esküsznek) sütjük és füstöljük meg a nagyobb darab húsokat, míg a grillsütőbe eleve nem szabad nagy húsdarabokat betenni, mert nem fognak megsülni.

Hátránya a smokernek, hogy nem igazán lehet olyan hőfokra felfűteni, amin grillezni lehet, így el kell dönteni, hogy melyik eljárást favorizáljuk jobban és az ahhoz megfelelő eszközt beszerezni. Persze nem ördögtől való ötlet megvásárolni mindegyiket, sőt olyan opció is létezik, amivel eleve mindkét tevékenység végezhető.

További lényeges különbség a két technika között a húsok pácolási metodikája.

A grillhez olajalapú nedvespácokat kell készítenünk, míg a BBQ-hoz pedig a rubnak nevezett, nagy mennyiségű, a húsba bedörzsölendő szárazpác való.

Ez nem csak ízlésbeli kérdés, vagy eltartott kisujjas sznoboskodás, az van, hogy ha szárazpáccal bedörzsölt húst teszünk a grillsütőbe, azon a művelet végére jó eséllyel megégnek a fűszerek, ami nem tesz jót a végeredménynek.

Akkor hát mégis milyen grillsütőt vegyünk? Amilyet akarunk, ha már tisztában vagyunk a különféle fajták tulajdonságaival és el tudjuk dönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb számunkra.

A nagy társasághoz való

Fieldmann FZG 1007

Faszenes; Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert könnyen tisztán tartható, többfunkciós, nagyon praktikus, egy nagyobb társaság ellátására is alkalmas mennyiségű élelmiszert tudunk beletenni.

Ráadásul rendelkezik beépített hőmérővel, így nem csak a megérzéseinkre kell hagyatkozni a sütögetés közben, hanem pontosan tudni fogjuk, hogy milyen hőfokon készülnek a finomságok.

Hátrányok

Macerás az összeszerelése, mivel igen apró darabokban érkezik meg, csak akkor álljunk neki, ha van rá legalább két szabad óránk. Ha nem vízszintes terepen állítjuk fel, lepotyoghatnak a rácsról az ételek. Nagy a faszén fogyasztása.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnek 8-10 fős összejöveteleket is szervezni.

A mindenes

Multifunkciós BBQ

Faszenes; Ára: Kb. 40 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Azért mert grillezésre, füstölésre és BBQ-ra egyaránt jó, mindegyik megközelítésre külön kis rekeszekkel rendelkezik, viszonylag keveset fogyaszt, pl. egy tálca parázzsal képes akár két órán át is tartani a füstölési hőmérsékletet.

Sőt, rendelkezik hőmérővel is, ami a Celsius és a Fahrenheit értéket is mutatja, így ha amerikai receptekből dolgozunk, nem kell elvesznünk a mértékváltás rengetegében.

Hátrányok

Az összerakása nem egyszerű és ezen az se segít túl sokat, hogy nem adnak hozzá rendes használati utasítást.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem csak grillezni akarnak.

A kiscsaládos villanyos

OneConcept Dr. Beef II

Elektromos; Ára: 26 990 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert bármikor és bárhol használhatjuk, lévén, hogy elektromos. Tökéletes arra, hogy egy kisebb társaság, vagy a szűkebb értelemben vett család ebédjéről/vacsorájáról gondoskodjunk vele.

További jóság, hogy akár a teraszra, vagy szép idő esetén a kertbe is kiállhatunk vele, már ha van hozzá hosszabbítónk.  

Hátrányok

Ha lóg az eső lába, akkor nem biztos, hogy ezt kell kivinni a kertbe, illetve nagyobb társaságnak nem érdemes sütni vele, mert nem alkalmas rá (túlhevül benne a zsír, megolvasztja a műanyagot, stb.).

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik se gázzal, se faszénnel nem akarnak bíbelődni.

A hatékony

Landmann 12736 Grill Chef

Gáz grill; Ára: 79.990 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Stabil, megtermett, egyszerű a használata, egyenletesen süt, hamar bemelegszik, gyorsan használatra kész.

Hatékonyan lehet vele népesebb csapatnak is ételt készíteni és a tisztítása sem túl körülményes.

Mindezekhez képest és nem utolsósorban megfizethető is.

Hátrányok

Némiképp macerás összerakni.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nagy társaságnak relatív gyorsan akarnak ennivalót készíteni.

A gázkirály

G21 California BBQ Premium line (GAH-3ED)

Gáz grill; Ára: Kb. 130 760 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Rozsdamentes teljes egészében, nagy sütőfelület, öntöttvas sütő, 3 gázégő, valamint egy negyedik oldalt.

Rendelkezik egy praktikus tárolóval, könnyen tisztán tartható és akár egy kisebb hadsereg ellátására is tökéletesen megfelelő.

Hátrányok

Kicsit körülményes a hozzávaló gázpalack beszerzése.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki gázzal akar grillezni.

Keresés az oldalon