Konyha 2020. május 04.

Itt a szezon: íme a legjobb holmik grillezéshez és piknikezéshez

Fatima Konyha 2020. május 04.
Igaz, jelenleg járványhelyzet és kijárási korlátozás van, azonban hamarosan itt a grill- és piknikszezon. Ki mondta, hogy ez utóbbit csak a mezőkön, parkokban lehet csinálni? Otthon, a teraszon, a kertben is eltölthetünk egy kellemes délutánt néhány finom falat mellett.

Itt a jóidő, a kertes házban lakók egyre többször mennek ki az udvarra. Van, aki a teraszról végzi a munkáját, a gyerekek ott tanulnak vagy csak kidugják az orrukat egy kis friss levegőt szívni. A szezon közeledtével azonban egyre többen döntenek majd amellett, hogy kint fogyasztják el az ebédet, vacsorát, vagy éppen hétvégi programként – jobb híján – grilleznek egyet.

Az is jó választás, ha az unalmas, egyhangú napokat egy kis piknikdélutánnal pezsdítjük fel. Hiszen nem kell kilométereket utaznunk azért, hogy szeretteink társaságában falatozzunk egy jót a “természetben” – ezt otthon is meg tudjuk csinálni a kertben, a teraszon. Összegyűjtöttünk néhány hasznos eszközt, amit érdemes beszerezni a “karanténpartik” idejére, ráadásul ezek a jövőben is jó szolgálatot tehetnek.

Fotó: Vivre, Electronic.Star

Mi kell a piknikhez?

Akár a saját kertünkben, teraszunkon rendezünk piknikdélutánt, akár kiülünk egy parkba vagy rétre, szükség van egy tárolóra, amiben a tányérokat, poharakat, étkészletet és persze a finomságokat tartjuk. Szerencsére már vannak olyan kosarak és hátizsákok, amik kifejezetten erre a célra készültek, kategorikusan el lehet rendezni bennük a különböző felszereléseket.

Természetesen a piknikkosár adja meg legjobban az alaphangulatot egy ilyen eseményhez, de a hátitáska is roppant praktikus, ha a cipekedést vesszük alapul. Ha pedig egységes készletet szeretnénk, akkor érdemes beújítani az 52 darabos szettet, ami mindent tartalmaz az evőeszközöktől kezdve a mély- és lapostányérokig.

Fő a kényelem

Szuper praktikus kerti bútorokat lehet találni, ám ami a szabadtéri étkezésekhez feltétlenül szükséges, az nyilván az asztal és mellé székek vagy padok. A két szett akár 6-8 főnek is tökéletesen megfelel, arról nem is beszélve, milyen jól mutatnának a kertben. 

Amikor kirándulni megyünk, sokan csak pokrócot viszünk magunkkal. Ezzel csupán annyi a baj, hogy átázik, ha nedves a talaj, ráadásul ráragad mindenféle növény, belakja egy csomó bogár. A pikniktakaró azért hasznos, mert az egyik oldala vízhatlan, így az előbb említett problémák mind elkerülhetők.

A főszereplő

Egy kerti parti főszereplője persze nem az asztal, a napernyő vagy a tányér, hanem maga a sütő. A rengeteg típus, különféle árkategóriák és funkciók útvesztőjéből nehéz kikászálódni, így mutatunk néhány darabot, amivel nem lehet melléfogni. A Beper többfunkciós eszköze kettő az egyben: nemcsak grillezni lehet, hanem melegszendvicset sütni is. Ez mindenképpen pozitív, viszont méretéből adódóan maximum 2 fős sütögetéshez ajánljuk. A Globe Black Grillező árából és méretéből adódóan is egy belépő kategória, azoknak tökéletesen megfelel, akik évente 1-2 alkalommal használnák, a grill kedvelőinek azonban az ennél valamivel komolyabb, Regal 3 az 1-ben multifunkcionális grillezőt javasoljuk.

Ez 2 grillező és 1 füstölő helyből áll, kis ajtók felelnek a “tűzbiztonságért”, emellett az eszköz rendelkezik kéménnyel és hőmérővel is  ez utóbbi 300 Celsius fokig mér –, ellátták 2 rúddal, amelyre felakaszthatók az élelmiszerek füstöléshez. Szénnel működik, míg a Gran Grill egy elektromos gépezet, kis családoknak jó választás.

A mi kedvencünk az acél tűzrakóhely, ami egyrészt önmagában is zseniális kerti dekoráció, másrészt fantasztikus tábortüzet lehet benne rakni, nem utolsó sorban pedig sütögetésre is használni lehet a grillrácsnak köszönhetően.

Figyeljünk a részletekre

Ha mindenünk megvan, ami látszólag szükséges, akkor se dőljünk hátra, hiszen az ördög a részletekben lakozik. Mivel szeretnénk igazítani, fordítgatni a grillre helyezett ételeket? Mivel fogjuk leszedni azokat? Elégségesek-e a konyhában található eszközök? Mindenképpen kell lapát, csipesz és villa ahhoz, hogy gördülékenyen menjen a sütögetés. Ami nem “kötelező”, de jó, ha van, az grillező halakhoz, húsokhoz. Ezek nagyban megkönnyítik a munkánkat, ráadásul kézzel könnyen tisztíthatók. 

 

A sütés koszolós meló, főleg ha szénnel működő grillen készítjük a finomságokat. Szóval akárcsak a konyhába, úgy a kintre is érdemes beszerezni egy kötényt. A másik praktikus eszköz a grilltálca, aminek köszönhetően aránylag tiszta marad a rács. Vannak egyszer használatos verziók, amik azonnal mehetnek a kukába, de amit mi ajánlunk, az többször is használható és könnyen tisztítható. Ha már a tisztítás szóba került, érdemes megjegyezni: nemcsak az evőeszközöket, tányérokat és tálakat kell az evészet végén elmosogatni, hanem a grillt is tisztán kell tartani. Vannak kifejezetten erre való kefék, amikkel könnyedén ragyogóvá varázsolhatjuk a sütőhelyet. 

Keresés az oldalon