A legjobb ingyenes jelszókezelő-alkalmazások

Balázs
Minek nekünk jelszókezelő? Mire jó egyáltalán és érdemes-e fizetni érte?

Manapság már a fél életünket online intézzük, így vásárolunk be, fizetjük a számláinkat, levelezünk, magvas okosságokat olvasunk és osztunk meg a különféle közösségi médiafelületeken, streamszolgáltatókon keresztül nézünk filmeket, stb – amiben ezek mindegyike összefügg, hogy szükség van hozzájuk felhasználónévre és jelszóra. Az utóbbiból ráadásul már kifejezetten kockázatos az egyszerűbb fajta (így a PirosAlma123-ról tessék végre elfeledkezni), a legjobb védelmet a véletlenszerű jelszavak nyújtják, mondjuk az olyan, mint ez: Pf7’bS82kcW9 „Jó, és ezt ki fogja megjegyezni?!” tehetnétek fel a kérdést. Na, erre való a jelszókezelő, sőt még a jelszógenerálásban is segít nekünk.

A jelszókezelő-alkalmazások képesek tárolni a jelszavainkat, így akár minden egyes felülethez más jelszót állíthatunk be, ami azért igen szerencsés, mert ha valamelyik jelszavunk véletlenül nyilvánosságra kerülne (feltörik, vagy csak a szolgáltatónál keletkezett biztonsági résen kiszivárog, amire láttunk pár példát az utóbbi időben), akkor

nem kerül veszélybe a teljes online életünk, hanem annak csak egy apró szegmense és nem huszonhat helyen kell jelszót módosítanunk utána, hanem csak egy esetében.

Mint minden ilyen szolgáltatás esetében, itt is találni ingyenes és fizetős változatokat is. A fizetősöknél egyszerű a téma, adunk nekik havonta x, vagy egyszer egy fix összeget és ezért kapunk egy komplett szolgáltatást. Az ingyenesek esetében viszont van a szolgáltatásnak ténylegesen egy ingyenes része, illetve van egy extrákkal működő fizetős fele. Összességében talán annyi itt a lényeg, hogy ha az ingyenes opciót választjuk, kénytelenek leszünk kompromisszumokat kötni.

A legkézenfekvőbb

A Google Chrome logoja.
Forrás: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Miért szeretjük?

Mert a Google Chrome jelszó-kezelője ténylegesen és teljesen ingyenes, olyannyira, hogy fizetős opciója nincs is. Pontosan ugyanolyan jól és biztonságosan képes jelszavakat tárolni, mint a bankkártyához kapcsolódó információkat. Mindezeken túl pedig mindenféle eszközön és felületen hozzáférhető, ami támogatja a Google Chrome böngészőt.

Hátrányok

Semmilyen alkalmazással vagy szoftverrel nem kompatibilis, tehát csakis a böngészőben végzett tevékenységeinkben tud minket segíteni (ami azért elég jelentős, de korántsem fedi le az online életünk száz százalékát).

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik Google Chrome-ot használnak és rendszerint böngészőből intézik az ügyeiket és nem appokkal.

A legmenőbb álingyenes

LastPass jelszókezelő program

Ingyenes és fizetős, utóbbi ára kb. havi 900 Ft-tól.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert az ingyenes verziója is kiváló, pontosan és biztonságosan tud mindent, amit egy ilyen programtól elvárhatunk, ugyanúgy képes bankkártya-adatokat is tárolni, mint a Google Chrome böngészője, emellett többlépcsős azonosítási rendszert használ, így illetéktelenek csak nagyon nehezen tudnak hozzájutni a benne tárolt adatainkhoz. Rendelkezik magánembereknek és vállalkozásoknak kialakított verzióval is.

Hátrányok

Az ingyenes verzió felhasználóinak el kell dönteniük, hogy mobil vagy asztali eszközön akarják használni a szolgáltatást és csak az adott készüléktípusok (például több mobileszközön, vagy számítógépen is használható egyidejűleg) alkalmazásai esetében fog az működni.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik egy rövid próbafutam után inkább átnyergelnének a több szempontból is előnyösebb fizetős változatra.

A mindenen működő

Roboform jelszókezelő program

A fizetős verzió ára: Kb. 7-8 000 Ft/év

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert az összes ismertebb böngészővel és mobilos operációs rendszerrel kompatibilis. Az adatainkat tárolhatjuk a szolgáltatás felhőjében, de az adott eszközünkön is, ha így nagyobb biztonságban érezzük őket. Ezen felül szól, ha egy jelszavunkat több szolgáltatásnál is felhasználjuk, illetve arra is figyelmeztet, ha valamelyik jelszavunk gyengébb, mint ami biztonságos volna, sőt, javasol helyettük erősebb alternatívákat is.

Hátrányok

A LastPasstől eltérően a Roboform ingyenes verziója nem szinkronizálja a jelszavainkat az eszközeinkkel. Ez azt jelenti, hogy csak azon az eszközünkön működik, amire rátelepítettük és nincs átjárása több eszköz között. Ha szeretnénk, hogy legyen, akkor a fizetős változatra kell beruháznunk belőle.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik egyetlen készüléken élik az életüket.

A korlátlan tárhelyes

Bitwarden jelszókezelő program

A fizetős verzió ára: Kb. 3 000 Ft/év-től

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert annyira erős az ingyenes verziója is, hogy több fizetős alkalmazásra is köröket ver rá. Képes az eszközök közti szinkronizálásra, valamint a használata is felhasználóbarát. Az adataink tárolására korlátlan mennyiségű tárhelyet biztosít nekünk.

Hátrányok

Az asztali alkalmazásokon belüli jelszókezelésre nem alkalmas.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik elsősorban böngészőből intézik az ügyeiket.

A szinkronizáló király

mSecure jelszókezelő program

A fizetős verzió ára: Kb. 6-7 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert az ingyenes verziójával is hozzáférhetünk a jelszavainkhoz több készülékről is, a szinkronizálást ráadásul nem csak a szoftver saját felhőszolgáltatásán át, hanem a Dropboxon keresztül is elvégezhetjük.

Hátrányok

A jelszógeneráló csak véletlenszerűen pakol egymás mellé karaktereket, ami nem baj abban az esetben, ha hozzá tudunk férni a jelszókezelő programunkhoz. Más alkalmazások képesek arra is, hogy értelmes emberi szavakat alkossanak, amiket könnyebb fejben tartani. Ennél azonban valamivel kényelmetlenebb, hogy nem teszi lehetővé a jelszavak megosztását, ami egy többek által használt szolgáltatás esetében eredményezhet nehézségeket.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik több készüléket is használnak az életük menedzselésére.