Csapvíz vagy palackozott víz? Eldőlni látszik, melyik kevésbé kockázatos az egészségünk szempontjából
A megfelelő folyadékbevitel alapvető fontosságú az egészség szempontjából: különösen az extrém hőterheléssel járó időszakokban érdemes sok vizet inni. Vannak, akik csapvizet isznak, míg mások ásványvizet vásárolnak: a két tábor érvei eltérőek, de mindkét opciónak vannak előnyei és hátrányai. Nézzük, melyek ezek!
Olcsóbb és egészségesebb alternatíva
A palackozott vízben bizonyítottan jelen lehetnek mikroműanyagok, amelyek károsíthatják a szervezet sejtjeit és szöveteit. Bár mikroműanyag a csapvízben is előfordulhat, a víztisztító üzemek igyekeznek azt időben kiszűrni. Amennyiben palackozott vizet vásárolunk, legfeljebb a 18 hónapos szavatossági időn belül fogyasszuk el.
Kerülni kell az olyan palackokat, amelyek hosszabb ideig napsütésnek vannak kitéve,
mivel ez fokozza a baktériumok és műanyagból kioldódó anyagok jelenlétét.

Ezért igyál csapvizet
Magyarország csapvize az uniós előírásoknak megfelelően szigorúan ellenőrzött, és
az ország nagy részén kiváló minőségű, nyugodtan fogyasztható.
A víz túlnyomó része felszín alatti vízbázisokból – réteg- és karsztvizekből – származik, amelyek természetes módon védettek a szennyeződésektől. Sok helyen ásványianyag-tartalma kifejezetten magas, így értékes kalcium- és magnéziumforrás lehet. Ugyanakkor régi épületekben, elavult csőhálózat esetén előfordulhat, hogy a vezetékekből fémek vagy egyéb anyagok oldódnak a vízbe, ezért ilyen környezetben érdemes helyben vízminőség-vizsgálatot végeztetni, vagy szűrőt használni a maximális biztonság érdekében.
A kellemetlen íz és szag mérséklésére megoldást nyújthatnak
a vízszűrő kancsók, amelyek a klór mellett más szennyeződéseket is kiszűrnek.
Ez a megoldás még mindig jóval olcsóbb és környezetbarátabb, mint a palackozott víz rendszeres vásárlása.
A csapvíz fogyasztásánál azonban fontos biztonsági szabály, hogy hosszabb távollét (például nyaralás) után visszatéréskor a vizet 5–10 percig engedjük folyni, mielőtt innánk belőle. Így elkerülhető a csővezetékben álló vízben esetlegesen elszaporodó legionella baktérium lenyelése.
Összességében mind a palackozott, mind a csapvíznek megvannak az előnyei és hátrányai. Helyesen tárolt palackozott víz minősége hasonló lehet a csapvízéhez, ugyanakkor a csapvíz – különösen szűréssel kombinálva – jóval gazdaságosabb és környezetkímélőbb választás.

