Mindenki rosszul vágja fel a dinnyét - ha így teszed, könnyen kipotyognak a magok
A nyári szezon egyik legnépszerűbb gyümölcse kétségtelenül a görögdinnye – frissítő, lédús, és édes ízéért csaknem mindenki szereti. A magjai azonban sokak számára zavaróak. A jó hír az, hogy létezik egy nagyon egyszerű trükk, amellyel a magok többsége pár másodperc alatt eltávolítható – a szakértők ugyanakkor hozzáteszik, hogy a dinnyemagok rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak.
Így vágd fel, hogy magok nélkül fogyaszthasd
A módszer lényege, hogy a félbevágott dinnyét hosszában negyedeljük, majd megkeressük a gyümölcshúsban futó ereket – ezek mentén helyezkednek el a magok.
Ha az erek vonalait követve vágjuk fel a dinnyét, akkor könnyedén kiemelhetők lesznek a magos részek.
Ez a praktika különösen hasznos, ha nagyobb mennyiséget szeretnénk előkészíteni például egy bulira, salátához vagy gyerekek számára.

A magok egészségesek
Bár sokan igyekeznek megszabadulni a magoktól, a görögdinnye magjai valójában ehetőek, és tápanyagokban gazdagok. Fehérjét, rostot, vasat, magnéziumot és egészséges zsírokat tartalmaznak. Fogyaszthatók nyersen is, bár érzékenyebb gyomrúak számára nehezen megemészthetőek lehetnek.
Egy népszerű alternatíva a magok pirítása, amitől diós ízt kapnak, és remek, egészséges rágcsálnivalóvá válnak.
Egyes országokban a dinnye magját szuperélelmiszerként tartják számon, mivel antioxidánsai támogathatják az immunrendszert, míg növényi fehérjetartalma segítheti az izomregenerációt. Ugyanakkor fontos, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztásukat, mert nagyobb mennyiségben nehezen emészthetőek, főleg gyerekek és érzékeny gyomrúak számára.
A görögdinnye egyébként is kiváló választás nyáron:
92 százalékban vízből áll, így kiválóan hidratál,
emellett vízhajtó hatású, támogatja az anyagcserét, és csupán 30 kalória van 100 grammjában. B-vitaminokat, C-vitamint, káliumot és antioxidánsokat, például likopint is tartalmaz, így nemcsak finom, hanem egészséges is – különösen azoknak, akik diétáznak vagy szeretnék felfrissíteni szervezetüket a meleg hónapokban.
