Rengeteg termék eltűnik 2020-tól az IKEÁ-ból

Startlap Bubba
Az áruház jövőre megszünteti az egyszer használatos műanyag termékeket.

Az IKEA valamennyi piacán kivonja január elsejétől az egyszer használatos műanyag termékeket, egyebek mellett az egyszer használatos műanyag szívószálakat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket és fagyasztótasakokat – közölte a svéd lakberendezési vállalat hétfőn az MTI-vel.

A közleményben Vladimir Vísek, a cseh-magyar-szlovák régió fenntarthatósági vezetője kifejtette az intézkedés célja, hogy a vásárlóikat arra ösztönözzék, hogy a termékeket hosszú ideig használják, és azokat részesítsék előnyben, amelyek fenntartható módon készültek, a műanyagok esetében például újrahasznosított PET palackokból.

iStock

Az intézkedés következményeként eltűnik a kínálatból többek között a SODA szívószál, a SÖTVATTEN italkeverő, a VIFTA italkeverő, FÖRNYBAR fagyasztótasak, az ISIGA jégkocka-készítő tasak, a FÖRSLUTAS szemeteszsák, a LURVIG piszokszedő-zacskó, valamint a műanyag evőeszközök és italkeverők.

Új sorozatot vezetnek be

Az eldobható termékek esetében az áruház minden éttermében, bisztrójában és kávézójában új sorozatot vezet be. A jelenlegi poharakat, evőeszközöket, tálakat, tányérokat és szívószálakat fenntarthatóbb anyagokból készült termékek váltják fel.

Az új eldobható termékekben használt összes anyag megújuló forrásból származik.

A közlemény szerint a legnagyobb változás a poharak belső bevonatával lesz kapcsolatos: a szűz fosszilis alapú műanyaggal bevont papírpoharakat olyanokra cserélik le, melyek bevonatát fenntarthatóbb, cukornádból készült megújuló műanyagból állítják elő.

Szintén jelentős változás, hogy az összes áruházban ingyenes vízautomatákat helyeznek el.

 

Ugyanakkor a cég azon is dolgozik, hogy kifejlessze a lehető legfenntarthatóbb ételcsomagolási megoldást, amely minden élelmiszerbiztonsági szabálynak és előírásnak is meg tud felelni.

10 év múlva jön a teljes fordulat

2030-ra az IKEA csak olyan termékeket fog gyártani, melyek megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készültek, továbbá támogatja a használt termékek felújítását, újraeladását illetve újrafeldolgozását.