A világ 10 legveszélyesebb útja

Diósi Szilvia
A világ legveszélyesebb útjai óriási kihívást jelentenek az utazóknak. Az éles kanyarok és meredek sziklafalak rengeteg életet követeltek már. Megmutatjuk a 10 legijesztőbb és egyben leglátványosabb autóutat Európától egészen Ázsiáig.

10. Stelvio Pass – Olaszország

A Stelvio Pass az egyik legmagasabb hely az Alpokban, ahol autóval közlekedhetünk. a Stilfser Joch  Olaszország legmagasabb hágója, amin a közút cikk-cakkban ereszkedik le. 48 hajtűkanyarral az út talán nem a legveszélyesebb a listánkon, de minden bizonnyal a legkanyargósabb. A koncentráció nagyon fontos, ügyelj arra, hogy semmi se vonja el a figyelmed, ha ezen a gyönyörű tájon jársz.

Stelvio Pass
Forrás: Getty Images

9. Szecsuán-Tibet országút – Kína

Az út keleten, a szecsuáni Csengtuban kezdődik és nyugaton, a tibeti Lhászában ér véget, s a Kham néven ismert területen halad keresztül. A sziklacsuszamlásokkal és lavinákkal folyamatosan sújtott Szecsuán-Tibet autópálya igen veszélyes, ahogy a magas hegycsúcsok között kanyarog, és gyakran okoz hányingert az utazóknak a magasság miatt.

Útközben számos buddhista kolostorral, vörös köpenyes buddhistával és jakcsordával találkozhatunk. Az utat 1950 és 1954 között építették, és azóta sok ezer ember halt meg itt: 7500 haláleset jut 100 000 sofőrre vetítve.

Szecsuán-Tibert autópálya
Forrás: Getty Images

8. Atlanti-óceáni út – Norvégia

A világ egyik legfestőibb autóútja, ami otthont ad a Storseisundet-hídnak is, amit a „híd a semmibe” megnevezéssel is illetnek. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy rámpát az ég felé. A Norvég-tenger brutális hullámai viharos időjárási körülmények között gyakran összecsapnak az út felett, ezért erre érdemes felkészülni.

Atlanti-óceáni út
Forrás: Getty Images

7. Zoji La Pass – India

A Zoji-hágóra mindenképpen elmondható, hogy nagyon veszélyes – ez ugyanis egy földút, ahol nincsenek korlátok vagy közlekedési táblák, és ahol a földcsuszamlások folyamatos problémát jelentenek.

Zoji La Pass
Forrás: Getty Images

6. Kolyma és Lena országút – Oroszország

Ha valaki Szibérián keresztül akar átutazni, annak minden kihívásra fel kell készülni. A nagyon beszédes „Csontok útja” becenévvel is rendelkező szibériai út Magadanból kanyarog a világ egyik leghidegebb vidékén. Ez az út két autópályából – az R504-es Kolyma autópályából, valamint az A360-as Lena autópályából – áll. 

Az autópályákhoz a Lena River Ice út is csatlakozik, ami pontosan olyan, mint a neve: egy út a folyón át, amely decembertől áprilisig minden évben nyitva van, amikor a jég eléggé fagyott ahhoz, hogy vezetni lehessen rajta. 

Azonban így is évente tucatnyian vesztik itt életüket, amikor járműveik a jég alá buknak, így nem ajánljuk kipróbálásra.

Az utakon meglepő módon télen a legbiztonságosabb utazni, amikor a talaj és a víz fagyott, ami némileg megkönnyíti az utazást (bár még mindig erős havazásra lehet számítani és rendkívül rosszak a látási viszonyok). Júliusban és augusztusban azonban, amikor gyakran esik az eső, az út szörnyű ingoványossá válik, ami kilométeres forgalmi dugókhoz vezet. Csak a legmasszívabb járművek képesek magukat átverekedni ezen a terepen, a veszélyt pedig tovább növeli, hogy a dugókban gyakori a fosztogatás is.

Kolyma és Lena országút
Forrás: Getty Images

5. North Yungas út – Bolívia

A La Pazból Coroicóba vezető “Halál útja” egy nagyon keskeny út, amit óriási mélységek vesznek körül korlát és mindenfajta védelem nélkül az Amazonas esőerdőjében. Sőt az úton több mint 200 hajtűkanyar van. A por pedig néha akkora, hogy semmit sem lehet látni.

1994-ig évente közel 300 utazó halt meg az utakon. Számos ideiglenes emlékmű látható azokon a helyeken, ahol az áldozatok a mélybe zuhantak. Szerencsére az út legrosszabb részét mára kétsávos aszfaltozott út kerüli meg, így a járműforgalom az North Yungason lecsökkent. A kerékpárosok azonban továbbra is használják, és gyakran az életükkel fizetnek érte.

Észak-Yungas út
Forrás: Getty Images

4. Skippers-kanyon – Új-Zéland

Az Új-Zéland délnyugati részén található út 26,5 kilométer hosszú, és bányászok faragták kézzel több mint 140 évvel ezelőtt. Az út annyira veszélyes, hogy még a gépjármű-biztosításod sem ér semmit, ha itt közlekedsz. A kilátás egyébként gyönyörű, mesés fotókat lehet készíteni a helyszínen, bár a keskenységén túl kavicsból van kialakítva. A hajtűkanyarokról, és magas, meredek emelkedőkről ismert.

Skippers Canyon
Forrás: Getty Images

3. Fairy Meadows út – Pakisztán

A Karakoram országúttól indulva vezet a Tato faluba ez a 16 kilométer hosszú út. Keskeny, nincs leburkolva, nem tartják karban, korlátok nincsenek. Az út rövidtávon közel 8000 métert is emelkedik, ami azt jelenti, hogy a nagy része ijesztően meredek szakaszokból áll.

Fairy Meadows út
Forrás: Getty Images

2. Keylong Kishtwar út – India

Az indiai Himachal Pradesh  államban található út több ezer méteres és elképesztően meredek, ezért a szeles napokon nem ajánlott arra járni. A hegyekre nyíló csodálatos kilátás gyönyörű, de a sok szél és az eső sárossá, csúszóssá tehetik az utat, amely így még a négykerék-meghajtású járműkkel is veszélyes lehet.

1. Bayburt D915 – Törökország

Ez az út 29 hajtűkanyarból áll, korlátok nélkül, amelyek megakadályozhatnák, hogy az autók lezuhanjanak a mélybe. A Dangerousroads.org ezt az utat kockázati tényezői alapján a világ legveszélyesebb útjává nyilvánította. Az út egyes részeit a téli hónapokban lezárják hófúvás miatt. A lavinák, a földcsuszamlások, illetve a heves havazások csak néhány akadály azok közül, amikkel szembe kell néznie annak, aki úgy dönt, hogy nekivág a veszélyes kalandnak. A Bayburt autópályát a helyiek mindenféle közlekedési eszközzel használják, és számos emberéletet követelt már.

Bayburt D915
Forrás: Getty Images

Forrás: Warranty Wise, Wander Wisdom