Világ 2020. július 21.

Megszólalt a nő, aki 1 euróért vett házat Olaszországban

Fatima Világ 2020. július 21.
Egy eurós házakkal vonzzák az embereket Olaszországba - csábító ajánlat, de mi az igazság a valóságban? Egy amerikai hölgy ad választ a kérdésre, aki maga is egy ilyen otthon tulajdonosa.

A chicagói pénzügyi tanácsadó, Meredith Tabbone nem járt Szicíliában azelőtt, hogy ajánlatot tett volna egy 1 eurós házra – csak az álmaiban szerepelt, hogy életének valamely szakaszában Európába költözik, ahol egy hangulatos nyaralóházban tengeti a napjait családjával és barátaival, a munkától visszavonultan.

Az elhagyatott Sambuca 

Meredith dédapja szicíliai volt, mindig is szoros kapcsolatot tartott fenn Olaszországgal: többször ellátogatott oda, imádta a konyhát, a történelmet, a kultúrát és az embereket. A nő az interneten látott a cikket egy elnéptelenedett szicíliai városról – pont arról, ahonnan a dédapja származott -, ahol egy euróéért adnak el otthonokat.

“Láttam, kétszer ellenőriztem. Valóban ez az a város, ahonnan apám családja származik, és arra gondoltam, megnézem mi lesz – mondja Meredith a Lonely Planetnek. “Nem végeztem kutatást, nem ismerem a házak értékét. Csak láttam egy fekete-fehér fényképet a ház elejéről és egy nagyon kezdetleges, kézzel rajzolt városképet.”

Sambuca egyike annak a sok olaszországi városnak, ahol 1 eurótól kezdve lehet lecsapni házakra; a délnyugati város körülbelül 1 órányi autóútra fekszik a fővárostól, Palermótól. A népesség az 1950-es évek óta 30% -kal csökkent, az utóbbi években pedig a város elhagyása rohamosan felgyorsult, így a Tanács úgy döntött, hogy tavaly április 1-jétől kezdődően elárverezett 16 elhagyott épületet. Mind a 16-ot eladták, további 100-at magántulajdonként vásároltak meg – a legtöbb vevő az Egyesült Államokból származik.

“A minimális licit 1 euró, néma licit volt” – magyarázza Meredith. “Ki kellett tölteni az ingatlanszámot és a nevet, be kellett fizetni a letétet, és el kellett mondani, mennyit költenék a házra. Ezt követően megtekintették az ajánlatokat és a legmagasabb nyert.”

Meredith 5655 dollárral pontot tett az ügylet végére, de vannak olyanok licitálók is, akik körülbelül 25 000 dollárt fizettek. 

“Apám elhunyt, amikor középiskolás voltam, és az ottani emberek apámra és dédapámra emlékeztetnek” – mondja Meredith, de hozzátéve: még egy óriási meglepetés érte őt: “Azt is kiderült, hogy dédapám körülbelül két háztömbnyire született és nevelkedett onnan, ahol most lakom, és a családja még mindig ott él.”

Istálló az alagsorban

A felújítási munkálatok februárban kezdődtek, de május közepéig várni kellett a koronavírus miatt. Az amerikai állampolgárokra is kiterjedő utazási tilalmak következtében Meredith nem felügyelhette személyesen a munkálatokat, de a modern technológia segítségével nyomon követte az eseményeket.

Sambuca, Szicília
Sambuca, Szicília / Fotó: Getty Images

Otthona egy 18. századi épület, melyet több mint 100 éve elhagytak. Még istálló volt az alagsorban, amikor először járta be az helyet, ráadásul nem volt áram vagy víz. Ennek ellenére megvan a ház sajátos varázsa: boltíves mennyezet, gyönyörű csempemunkák, amelyek viszonylag jó állapotban vannak és tisztességes méretű szobák. Persze azért sok ráfordításra van szükség ahhoz, hogy újra életre keljen, otthon legyen…

Amikor a ház elkészül, amely várhatóan 2021 márciusában lesz, modern funkciókkal fog rendelkezni, mint például fűtött padlók, napelemek, ablakok, melyek a közeli tóra, szőlőkertekre, völgyekre és Sambuca gyönyörű barokk épületeire néznek. Meredith verhetetlennek tartja a közelben fekvő strandokat és településeket, valamint a görög, római és arab romokat és látnivalókat, de maga Sambuca számos hagyományos étteremmel, kávézóval és bárral rendelkezik, ahol a lakosok este összegyűlnek egy pohár bor elfogyasztására.

Meredith szívesen bővítené a város látnivalóit azzal, hogy megnyitná a saját kávézóját.

“A város közepén – az otthonom közelében – találtam egy helyet, ahol borokat, szendvicseket, harapnivalókat kínálhatnék és a helyi műalkotásokat is bemutathatnám. Ez az, amit vissza szeretnék adni a közösség számára, egyúttal egy újabb vonzerő, mely csábítja az ide érkezőket, egy hely, ahol leülhetnek, pihenhetnek és beszélgethetnek. ”

Végül Meredith azt tervezi, hogy a távoli jövőben visszavonul az 1 eurós házába, de egyelőre nyaralóként fogja használni ezt az ingatlant, amelyet megoszthat szeretteivel egy idilli környezetben.

Keresés az oldalon