Ezekkel a szabályokkal engedik be a látnivalókhoz a turistákat Olaszországban

Fatima
Hónapokon át tartó lezárás után június 3-án újra megnyíltak a regionális és nemzetközi határok, enyhítették a karanténszabályokat, közben pedig egyre több nevezetesség vált látogathatóvá Olaszországban.

A tartományok közötti és a külső országhatárokat is megnyitotta Olaszország, így lassan beindulhat az idegenforgalom. Sorra nyílnak a látnivalók is – bár szigorú szabályozás bevezetésével. Milyen intézkedésekre kell számítaniuk az egyes nevezetességekhez érkezőknek?

Szakaszos beléptetés és kötelező arcmaszk

A Colosseum látogatásához előzetesen online kell jegyet vásárolni, majd a bejáratnál ellenőrzik a hőmérsékletet, emellett az arcmaszk viselete is kötelező az ősi arénában. Hasonló szabályok vonatkoznak a Vatikánra is, ahova a vendégek hosszabb nyitvatartási időben, kisebb csoportokban, különböző idősávokban térhetnek be. A múzeumok általában évente több mint 6 millió látogatót fogadnak (mindegyik nagyszerű kincsgyűjteményeknek ad otthont, beleértve a Sixtus-kápolnában található Michelangelo-freskókat), ám az intézkedések következtében a szokásos látogatószám töredékét várják az év hátralévő részére.

Hordható védőfelszerelés

Firenzében az Accademia Galéria, a Palazzo Pitti és az Uffizi Képtár fogadja a turistákat. A Michelangelo, Leonardo da Vinci és Botticelli remekműveinek otthont adó Uffizit tavaly 4,5 millió érdeklődő kereste fel, ám 900-ról felére, 450-re esett de a napi látogatószám. Az eddigi pletykák szerint a Dóm lesz az első olyan hely, ahol a társadalmi távolodás szabályait hordható technológia biztosítja majd – írja a Lonely Planet.

15 fős létszámkorlát Pisában

A pisai ferde torony évente 5 millió látogatót csalogat, a koronavírus miatt bevezetett szabályok értelmében azonban egyszerre csak 15 ember számára engedélyezi a belépést. Eközben a Pompei régészeti lelőhely csak a szabadtéri kiállításait nyitotta meg egyirányú utakkal és 15 helyett 5 eurós kedvezményes jegyárral.

Pisai Ferde Torony
Fotó: Getty Images

Továbbra is izgalmas

Ezek a nevezetességek és múzeumok továbbra is újdonságokkal és lenyűgöző kiállításokkal várják az érdeklődőket. Massimo Osanno, Pompei általános igazgatója elmondta: a látogatók betekinthetnek az ősi háztartásokba, amelyek még soha nem voltak elérhetők a nyilvánosság számára. A római Le Scuderie del Quirinale-ban pedig a reneszánsz festő, Raphael ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett nagybemutató már látogatható egészen augusztus 30-ig.