Európa 12 legjobb múzeuma

Balázs
Amikor utazunk, gyakran vetődünk el különféle múzeumokba, izgalmasba, unalmasba ez rendszerint attól függ, hogy mit dob a gép. Az alábbi látnivalók viszont olyanok, hogy érdemes akár csak kifejezetten ezen múzeumok miatt is meglátogatni a nekik otthont adó várost, tuti, nem fogunk csalódni.

Egy kicsit felejtsük el az osztálykirándulásokat megkeserítő, poros hely- és várostörténeti múzeumok sokszor kiábrándító légkörét és nézzünk körül az európai múzeumok pályáján.

Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy itthon nincsenek olyan múzeumok, amelyekben ne lehetne akár több élvezetes napot is eltölteni, viszont ezek elsöprő többsége benne van a köztudatunkban, a kultúra iránt fogékony belföldi turisták vélhetőleg oda-vissza be is járták ezeket. De mi a helyzet külföldön? Hova menjünk, ha az üdülés során nem csak enni-inni, bulizni akartunk, hanem szeretnénk némi szellemi táplálékhoz is jutni?

Az alábbi múzeumok egyetlen igazi rendezőelve annyi, hogy nem vettünk bele olyan kiállításokat, amelyek egyetlen ember munkásságának állítanak emléket. Ennek oka, hogy nehéz lenne érvelni amellett, hogy mondjuk Picasso miért került be és miért nincs megemlítve van Gogh (vagy fordítva).

Rijksmuseum, Amszterdam (Hollandia)

Rijksmuseum (Forrás: Getty Images)

Ha Amszterdamban járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki az ország nemzeti múzeumát, a Rijksmuseumot, amelyet 2019-ben az év európai múzeumának választottak meg. 

Itt a holland aranykor legnagyobb festőinek, legismertebb műveit csodálhatjuk meg.

Gondoljunk itt olyan munkákra, mint Rembrandt Éjjeli őrjárata, vagy Vermeer Tejet öntő nő címet viselő alkotása.

Persze nem könnyű dolog csak úgy kiemelni innen kiállítási tárgyakat, hiszen a múzeum 800 év németalföldi művészetének és történelmének mintegy 8 000 darabját őrzi, szóval ha mindent meg akarunk nézni benne, érdemes csak erre rászánni egy hétvégét.

Uffizi Képtár, Firenze (Olaszország)

Amennyiben a leghalványabb érdeklődés is pislákolna bennünk a művészetek iránt, akkor az Uffizi Képtár meglátogatása kötelező. Persze nem mintha nem ez lenne mindenkinek az első dolga, amint megérkezett Firenzébe (közvetlenül a szállásra való becsekkolás és lepakolás után).

Az Uffiziben a középkortól a modernkorig terjedő skálán találunk festményeket és szobrokat, de természetesen a fő attrakciója a reneszánsz kiállítás, ahol a korszak nagyágyúinak (Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raffaello, Tiziano, Boticelli, stb.) műveit tekinthetjük meg.

Louvre, Párizs (Franciaország)

A Louvre (Forrás: Getty Images)

Ahogyan nincs vasárnapi ebéd rántott hús nélkül, úgy a legmenőbb európai múzeumokról sem lehet írni anélkül, hogy ne említenénk meg a párizsi Louvre-t.

Ugyan erről mindenkinek a Mona Lisa ugrik be, de valójában a Louvre közel 40 000 kiállítási tárgya szépen eloszlik az őskortól kezdve a 21. századig tartó spektrumon.

Ez is egy olyan hely, amit lehetetlen egy nap alatt végigjárni, ráadásul tanácsos előre belépőt is foglalni, nehogy az legyen, hogy az utolsó pillanatban befut fél Japán és nem férünk be miattuk.

Ermitázs, Szentpétervár (Oroszország)

A több mint hárommillió kiállított tárggyal büszkélkedő Ermitázs a világ második legnagyobb múzeuma. Azt mondják, ha minden egyes tárgyára szentelne az ember egyetlen percet, 11 évig kellene koptatnia az Ermitázs padlóját.

A lélegzetelállító kiállítások mellett nem árt magát a főépületet (amúgy az Ermitázs hat épületben terül el) is szemügyre venni, ami nem más, mint a híres Téli Palota és még II. Nagy Katalin rendelte el a múzeum kialakítását.

Külön érdekesség a palota macskapopulációja, mintegy 60 állatot találhatunk itt és a legenda szerint ezek a leszármazottai azoknak a macskáknak, akiket még Erzsébet cárnő telepített be a 18. században, hogy meggátolják az egerek elszaporodását.

Prado Múzeum, Madrid (Spanyolország)

Itt is találni gyönyörű olasz és németalföldi műalkotásokat, ám értelemszerűen az igazán fontos része a múzeumnak a 11. századtól a 19.-ig tartó spanyol kollekció, ahol olyan kiválóságok műveit nézhetjük meg, mint El Greco, Goya, vagy Velazquez.

Ráadásul a késő délutáni, illetve kora esti órákban ingyenesen lehet meglátogatni a múzeumot, ami ugyan menőn hangzik, viszont akad néhány árnyoldala is a dolognak.

“Museo del Prado” (Forrás: Getty Images)

Például mindenki erre az idősávra bazíroz, tehát a tömegnyomor garantált, továbbá a rendelkezésre álló idő is kevés lesz, hiszen egy ilyen hatalmas komplexumot 2-3 óra alatt nem lehet értelmes tempóban végignézni, pláne nem úgy, hogy közben fél Madrid ott topog az ember sarkában. Mindent összevetve itt is érdemesebb jegyet venni.

Vasa Múzeum, Stockholm (Svédország)

Svédország megannyi menő múzeuma közül a legismertebb mindenképp a Vasa, ugyanis egyedülálló ritkaságként egy teljes egészében megmaradt (pontosabban nagy részében, egy kis restaurálás, meg ráncfelvarrás azért ráfért) 17. századi hadihajót állítottak ki ott.

Ez a múzeum központi kiállítási tárgya, azonban emellett találunk még ott több érdekességet is a korszakból és a hajón szolgáló emberek életéből.

British Museum, London (Egyesült Királyság)

British Museum (Forrás: Getty Images)

A kb. 13 millió tárgyat őrző British Museum kötelező mindenki számára, aki Londonba beteszi a lábát. A múzeumot a brit gyarmatbirodalom ékének is nevezhetnénk, mivel a helyi kultúrát és történelmet feldolgozó részlegein túl (pl. angolszász királyi kincsek) az igazi látványosságot azok a tárgyak képviselik, melyeket a kolonizáló britek szépen hazahoztak Afrikából, illetve Ázsiából.

A múmiagyűjtemény, a híres rosette-i kő, a kínai Sang-dinasztia korából származó bronzszobrok, japán teáscsészék, stb.

MAH, Genf (Svájc)

A MAH (Musée d’Art et d’Histoire) Genf legnagyobb múzeuma és az európai művészek élvonalának munkáit találhatjuk itt, mint pl. Cezanne, Modigliani és Rembrandt festményei, de láthatunk itt szobrot Rodintől is.

Izgalmas még a múzeum bizánci részlege, ahol az egykori Kelet-Római Birodalomból származó ikonokat szobrokat állították ki, de találhatunk itt még középkori fegyvereket, ezüsttárgyakat, hangszereket és ruhákat is.

Vatikáni Múzeum (Vatikán)

A Vatikáni Múzeumban szinte minden értékes műtárgyat meg lehet találni, amit az évszázadok alatt a pápák felhalmoztak. Ezek legnagyobb részét az ókori és a középkori itáliai műalkotások képzik, de ugyanúgy találni itt asszír, vagy egyiptomi műremekeket, de ebben a komplexumban van a világhírű Sixtus-kápolna, de itt őrzik Raffaello híres stanzáit is.

Akropolisz múzeum, Athén (Görögország)

Ez a múzeum szinte még kisgyereknek számít az olyan több évszázados múltra visszatekintő intézményekhez képest, mint az Uffizi Képtár vagy az Ermitázs, hiszen csak 2009-ben nyitotta meg kapuit.

Azonban vagy 4 000 olyan régészeti leletnek ad otthont, melyek a görög bronzkortól egészen a bizánci korszakig terjednek. Aki rajta van az ókoron, ne fogja vissza magát, ezt látnia kell.

Invalidusok háza, Párizs (Franciaország)

Napóleon síremléke az Invalidusok dómjában (Forrás: Getty Images)

Ebben a komplexumban található Európa egyik, ha nem legfontosabb hadtörténeti múzeuma, ahol a 15 és a 20. század között készült fegyvereket, öltözeteket és egyéb érdekességeket tekinthetünk meg.

Például őriznek egy igazi Marne taxit, de Napóleon utolsó lova is itt látható kitömve.

Sőt, ha az épületegyüttes részét képező dómba átmegyünk, ott megtalálhatjuk magának a császárnak a síremlékét is.

Hadtörténeti Múzeum, Bécs (Ausztria)

Adjunk még egy esélyt a katonáknak és azt lehetőleg tegyük Bécsben. Ebben a múzeumban a Habsburg Birodalom és a későbbi Ausztria hadtörténetének emlékeit nézhetjük meg a 17. századtól a 20. közepéig.

Eredetileg Ausztria katonai dicsőségét kellett volna hirdetnie, legalábbis ezért hozta létre annak idején Ferenc József császár, azonban a későbbi korok, pl. a két vesztes világháború némiképp árnyalták ezt az elvárást.

A több csodás fegyver és uniformis között egészen egyedi kiállítási tárgyak is megbújnak, ilyen például az az autó, amelyiken Ferenc Ferdinánd trónörökös utazott az ellene elkövetett szarajevói merénylet idején.