Belföld 2021. július 22.

5 dolog, amit feltétlenül nézz meg, ha a Velencei-tónál nyaralsz

Fatima Belföld 2021. július 22.
A Velencei-tó keleti partján fekvő város egykor a halászat központja volt, mára azonban a tó környékének egyik kiemelt, turisztikai szolgáltatások sorát nyújtó üdülőterülete, és a helyi borkultúra fellegvára. A legtöbben csak fürdőzni járnak oda, mi azonban összegyűjtöttük a nevezetességeket, amiket nem hagyhatsz ki, ha arra jársz.

1. Elbűvölő kastélyok

Noha a 18. században épült, barokk Meszlény-kastély romos állapota miatt sajnos  nem látogatható, emellett is vannak lenyűgöző építmények Velencén – ott van például a Hauszmann–Gschwindt-kastély. A történet szerint a Meszleny család a XVIII. század első felében építette fel a kúriát, melyet 1923 körül Hauszmann Alajos, a magyar eklektika egyik legnagyobb mestere eklektikus, döntően neobarokk elemeket tartalmazó stílusban átépítette. Az épület belsejének egy része máig megmaradt eredeti állapotában: az előcsarnokban neobarokk kandalló áll, a mennyezetet stukkók borítják. Az emeletre szépen faragott falépcső vezet fel, a díszterem mennyezetét is stukkók díszítik, a sarokban az eredeti majolika kályha áll. A kert sajnos csak árnyéka önmagának, de védett hárs és gesztenyefák találhatóak. 

A mesébe illő Beck-kastély jelenleg magánkézben van, nem látogatható, de a Régiposta utca felől kívülről megcsodálható.

A mai napig jelentős a Meszleny-Wenckheim kúria, ami egykor a Meszleny családnak, majd gróf Wenckheim Ferencnek, 1945-től általános iskolának, napjainkban pedig a városi könyvtárnak, játékháznak, házasságkötő teremnek ad otthont. Mellette Varga Norbert láncfűrészes mester remekműve, a “Nagyapó Mesefája”, ami egy padon ülő kisfiút ábrázol, akinek a nagypapája éppen mesét olvas.

2. Kun Péter “Kunos” Emlékhely

Az EDDA gitárosa, Kun Péter 1993. július 8–11. között az Agárdon megtartott, harmadik Edda-táborban lépett fel, amikor július 10-én hajnalban, Yamaha gyorsasági motorjával Velencén, a 7-es főút 47-es kilométerkövénél halálos balesetet szenvedett. A szörnyűség részletei a mai napig tisztázatlanok, ám a feltételezések szerint Kun kedvese és az EDDA egyik testőre a zenész után mentek, aki éppen meg akart fordulni, hogy visszamenjen Agárdra. A testőr hiába fékezett, a mikrobusz elsodorta a gitárost. Hosszú éveken át zarándokoltak a baleset helyszínére EDDA – Tábor lakói, az emlékhely az új velencei Egészség Központ közelében található.

3. Kilátó a Bence-hegyen

1965-ben emelték a kilátót – egy elavult olajfúró-tornyot helyeztek át a zalai olajmezőkről -, ami hamar nagy népszerűségre tett szert, ám az idő előrehaladtával az építmény elavult. Hosszas tervezés és egyeztetés után 2016-ban kezdték építeni a kilátót, mígnem csúszásokkal és egy kis huzavonával végül 2018-ban adták át a Sukoró melletti Bence-hegyen. A 20 méter magas toronyra 196 lépcső vezet fel, elképesztő kilátás nyílik a 210 méteres magaslaton a kilátóból a tóra és a tájra. A belépőjegy ára 500 forint, amit a helyszínen lehet megvenni.

4. Babák Rózsája Park

Általában szeptemberben rendezik a parkban a a Babák Rózsakertje elnevezésű ünnepséget, ahol az ifjú szülőknek adnak egy pár rózsatövet, amit az erre a célra kialakított ágyásban elültetnek, majd a park látványos pergoláján elhelyezik gyermekük névtábláját. A park ideális egy kis pihenésre, sétára – nem utolsó sorban pedig tökéletes helyszín szelfizésre a fiataloknak.

A nagy móló is tökéletes választás sétákra, fotózásra és a gyönyörű táj csodálására.

5. Strandok Velencén

A Velencei-tó kapuja a Velence Korzó és Szabadstrand, amely kellemes tengerparti hangulattal és sekély, homokos parttal csalogat mindenkit, ráadás ingyenes. Partját bevásárlóközpont szegélyezi, ahol strandfelszerelést és ruhákat árusító boltok, egyszerű éttermek és áruház várja a látogatókat. Hasonlóan népszerű a Velencei Vízi Vár, ami 500 méteres partszakasszal, homokos, sekély parti résszel, sportpályákkal és óriáscsúszdával csalogatja a fürdőzni vágyókat, a bejárattól kicsivel távolabb eső partszakasz pedig kimondottan kisgyerekes családoknak ajánlott. Ez már belépős, de egy felnőtt 900, egy 3-14 éves gyerek 600, egy négytagú család 2500 forintért bejuthat.

Imádnivaló strand a Drótszamár Park és Kemping, ahol egy külön partszakaszt hoztak létre a kutyásoknak, zseniális játszótér várja a gyerekeket, ráadásul számtalan látnivaló található karnyújtásnyira a parttól, és izgalmas túrák is várják a vállalkozó kedvűeket.

Ingyenes a Tóbíró közi szabadstrand, ahol a gyermekeknek külön lekerített medence szerű rész és kötöttpályás wakeboard pálya van, de kajakozni, kenuzni, vízibiciklizni is lehet. Aki a tó helyett medencében fürdőzne, látogasson el a Velence Spa Termál- és Élményfürdőbe, ahol élménymedencék, a gyógymedencék (és egyébként nyáron a füvesített tóparti strand) biztosítják a frissítő pihenést.

Keresés az oldalon