Télből a nyárba: TOP 3 +1 úti cél

Fatima
Itt a december, a zord időjárás, mi pedig menekülnénk a nyárba, a napsütötte tájakra. Ez nem lehetetlen: összegyűjtöttünk 3 +1 szuper desztinációt, ahova kedvező feltételekkel beléphetünk és feltöltődhetünk.

Mondhatnánk, hogy régebben könnyebb volt, hiszen amikor elvágyódtunk a télből a nyárba, már pattanhattunk is a repülőre. Manapság ez nincs így: a folyton változó utazási szabályok miatt résen kell lennünk, ám ajánlunk 3+1 desztinációt, ahova jelenleg barátságos feltételekkel repülhetünk. 

1. Egyiptom

Jelenleg kedvező feltételekkel lehet bejutni a varázslatos Egyiptomba: magyar állampolgárok Magyarországról vagy Európából 1 darab, indulástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával léphetnek be (amely tartalmaz QR kódot vagy a labor eredeti pecsétjét).

egyiptom
Fotó: Getty Images

Mentesül a tesztkötelezettség alól, aki QR kóddal ellátott uniós vakcinaútlevéllel vagy magyar védettségi igazolvánnyal és kétnyelvű oltási igazolással tudja igazolni, hogy a WHO vagy az Egyiptomi Gyógyszerészeti Hatóság által jóváhagyott vakcinából (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Szputnyik, Sinopharm, Sinovac) mindkét adagot megkapta, és a második oltás óta 14 nap eltelt. A vakcinaútlevelet, védettségi igazolványt eredetiben kell bemutatni (papíralapon, kinyomtatva), nem digitális formában!

Ellenben nem fogadják el azon vakcinaútleveleket/ védettségi igazolványokat, amelyeket a COVID-19 betegségen átesés vagy megfelelő antitest szám miatt állítanak ki. 

Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD áron. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt – hívja fel a figyelmet a Konzuli Szolgálat. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az útlevél ellenőrzés előtt minden érkező utas köteles kitölteni egy egészségi állapotra vonatkozó regisztrációs lapot, amelyen elérhetőségeit (egyiptomi tartózkodási hely, telefonszám, email cím) és biztosításának adatait is meg kell adni. 

Mit kapunk ezért cserébe? Mondhatnánk, hogy a szfinxet, a piramisokat, a forró homokot és a jó időt, ám ez közel sem a valóság. Mesebeli mecsetekkel és templomokkal vár a nyüzsgő Kairó, járd be az óvárost, tapasztalt meg a bazárok hangulatát vagy nézd meg a világ leggazdagabb egyiptológiai gyűjteményét. Látogass el a Nílus legnagyobb szigetére, Gezírára, ahol II. Ramszesz obeliszkje, az el-Borg és az állatkert található. Nem maradhat el Gíza sem, ami a Kheopsz piramisa, a Hafré-piramis, a Menkauré-piramis és a Szfinx otthona, de Heluán, Memphisz, Szakkara temetője, Luxor és még számtalan más valóban elvarázsoló táj hív kalandra. Vagy látogass el a híres turistaparadicsomokba mint Hurghada vagy a búvárok kedvence, Sarm es-Sejk.

2. Marokkó

Sajnos közvetlen járat nem jár Budapestről Marokkóba, viszont egy-két átszállással megoldható az eljutás – de foglalás és utazás előtt tájékozódj az átszállási pontokon érvényes szabályokról is! Alapvetően azonban 2021. június 10-től a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás értelmében, a magyar védettségi igazolvány elfogadásra kerül Marokkóban is. Azonban a beutazás során lényeges, hogy az utazó melyik országból lép Marokkó területére, mivel a marokkói hatóságok a fertőzöttségi mutatók alapján két kategóriát hoztak létre és a belépési feltételek annak függvényében változnak, hogy melyik kategóriában van az indulási ország. Lényeges, hogy átszállás esetén a tranzitország lesz az indulási ország – figyelmeztet a Konzuli Szolgálat, ahol egyébként elérhető ez az említett lista, a további részletszabályok és az egészségügyi formanyomtatván is.

Marokkót sokan a legnyugatibb keletként is emlegetik, hiszen ez az ellentétek országa, ahol keveredik a keleti misztikum a nyugati szemlélettel. Minden van itt, ami egy mozgalmas és élménydús utazáshoz kell: Atlasz-hegység és a berber falvak, homok- és sziklasivatagok, cédruserdők, építészeti remekművekkel zsúfolt királyi városok és más csodák. A legtöbben a mindig élő és pezsgő Marrakesbe látogatnak, azon belül is az egyik leghíresebb pontjára, a Jemaa el Fna térre, ám ezek mellett is bőségesen kínál felfedeznivalót a város – emlékek, kulturális látnivalók, egzotikus környezet, fényűző paloták, szökőkutak és miegymás. 

Látogass el a kikötővárosba, Tangerbe, melynek központja a forgalmas Grand Socco piac, ahol éjjel-nappal folyik az élet, vagy az Atlanti-óceán partján, a Bou Regreg folyó torkolatánál fekvő Rabatba, ami valójában Marokkó fővárosa!

Kihagyhatatlan az Aït Benhaddou, az erődített falu, ami közvetlenül az Ounila folyó partján fekszik és valamikor a Marrakes–Timbuktu karavánútvonalat ellenőrizte. 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség-listáján. Persze a romantikus Casablanca is csábít, ami igazi vásárlóparadicsom, színes piacain és nyüzsgő bazárjaiban minden megkapható.

3. Dubaj

Ain Dubai világ legnagyobb óriáskereke
A világ legnagyobb óriáskereke Dubajban van (Fotó: Karim SAHIB / AFP)

Minden Dubaiba utazónak 72 órán belüli (mintavételtől számítva), kinyomtatott angol nyelvű, negatív PCR teszteredménnyel kell rendelkeznie, csalni, megúszni nem ér: a tanúsítványnak RT-PCR tesztnek kell lennie. Más vizsgálati tanúsítványokat, beleértve az antitest-teszteket, az NHS COVID-teszt tanúsítványait, a gyors PCR-teszteket és az otthoni tesztkészleteket nem fogadják el Dubaiban. A 12 év alatti gyermekeknek, illetve a közepes és súlyos fogyatékossággal élő utasoknak nem kell teszt. A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint jelenleg Dubaj az alábbi feltételekkel fogadja a turistákat:

  • kötelező telefonos alkalmazás letöltése (Covid-19 DXB App)
  • érvényes egészségügyi biztosítás
  • 72 órán belüli negatív PCR teszt
  • Az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot

A fenti intézkedések jelenleg kizárólag a Dubaj emírségben tartózkodási engedéllyel rendelkező személyekre, illetve a Dubajba utazó turistákra vonatkoznak. Több országból – köztük Magyarországról – érkező turistáknak újabb COVID-19 PCR-tesztet kell elvégezniük a Dubaj repülőtereire érkezéskor, a vizsgálati eredmény kézhezvételéig a lakóhelyükön kell maradniuk. Ha a teszt eredménye pozitív, karanténba kell vonulniuk, kötelesek követni a Dubai Egészségügyi Hatóság útmutatásait.

Dubaj a legek fellegvára: a legnagyobb óriáskeréktől és szökőkúttól kezdve, a legmagasabb épületeken és a legmélyebb medencén át szinte minden, ami nagy és pompás, az Dubajban van. Ki ne hallott volna a vitorlást formázó Burdzs al-Arabról, ami az utóbbi évek során a közel-keleti város szimbólumává vált… A leghíresebb és egyben az egyik legdrágább hotel, a világ első hétcsillagos szállodája. Nem keverendő össze vele a Burdzs Kalifa, a világ legmagasabb épülete, de ott található a 23 Marina felhőkarcoló, a világ második legmagasabb épülete és a 73 szintes Végtelenség-torony is. A mesterséges szigetek, bazárok és bevásárlóközpontok is csalogatják a turistákat – a Dubai Mall a világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja számtalan világmárkával és egy hatalmas akváriummal -, de más szórakoztató programra is lehetőség adódik. Ilyen az akvárium, delfinárium, a Wild Wadi Waterpark, a Legoland, a Safari Park – és valójában a végtelenségig sorolhatnánk az attrakciókat.

+1: Málta

Európán belül is van egy úti cél, ahol elfelejthetjük a zord, téli hangulatot, ez pedig Málta. Jelenleg Máltára engedélyezett a beutazás a világos piros zónából, ahová Magyarország is tartozik, ám a beutazók számára 14 nap karantént rendelnek el, amelyet hatóságilag kijelölt karantén szálláson kell eltölteni, hatósági ár megfizetése mellett. A 12 évnél idősebb személyek azonban a Málta által előírt kritériumoknak megfelelő EU COVID igazolvánnyal további korlátozás nélkül, vagyis a karantén elrendelése nélkül beléphetnek az országba. Málta csak a Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca (az Indiában gyártott kiszerelés kivételével), és a Johnson & Johnson oltásokat fogadja el két beadott oltás erejéig. A teljes körű oltottság után 14 napnak el kell telnie a beutazás napjáig.

Egyéb első két oltás, a betegségen történő átesés, PCR és egyéb tesztek szereplése az EU COVID igazolványon nem érvényesek – tájékoztat a Konzuli Szolgálat. Akinek nem a két WHO által elismert, de EU által nem elismert oltása van (Covishield, Sinopharm, Sinovac and Bharat Biotech), elfogadott egy EU által elismert 3. oltás (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen), amelynek beadása után eltelt a 14 nap. A Magyarországon szokásosan beadott oltások közül tehát már csak az orosz Sputnik V nem elfogadott első két oltásként. A többi beoltott számára megfelelő vagy az EU által elfogadott két oltás, vagy két WHO által elfogadott + egy EU által elfogadott oltás együttes megléte a korlátozásmentes belépéshez. A beutazáskor kötelező a kitöltött Passenger Locator Form (PLF) leadása. 

Málta is végeláthatatlan attrakciókat és kalandokat kínál az oda érkezőknek: Gozo az aktív kikapcsolódás paradicsoma, Marsaxlokk egy ízig-vérig halászfalu, ami tele van színpompás luzzukkal, Comino a Kék Lagúnájáról híres, Valletta pedig a főváros, így ott elsősorban a történelmi látnivalókat és a kikötőt érdemes felfedezi. Azt azonban sokan nem tudják, hogy mivel a sziget nagy része érintetlen – mint Görögország szárazföldje lehetett az ókorban – ideális forgatási helyszín, számtalan filmet és sorozatot forgattak a területén, például: Trónok harca, Trója, Gladiátor. Indulj felfedezőútra, járd be a középkori filmes és mitológiai helyszíneket, túrázz a természetben, ismerkedj a kultúrával és próbáld ki a legújabb látványosságot, Valletta föld alatti túráját.