Világ 2021. július 12.

A világ legmélyebb medencéje nyílt meg Dubajban

Fatima Világ 2021. július 12.
A világ legmagasabb felhőkarcolójának és a világ legnagyobb bevásárlóközpontjának is Dubaj ad otthont. Újabb rekordot döntő látványossággal álltak elő: a világ legmélyebb merülőmedencéjével.

A világ legmélyebb medencéjének a címére pályázott a dubaji monstrum a maga 60 méteres mélységével, ami az új Deep Dive Dubai látványosság része – hivatalosan is letaszította a trónról az eddigi rekordert, a lengyel Deepspotot, amelynek mélysége meghaladja a 45 métert. A Deep Dive Dubai medencét 14 millió liter édesvízzel – hat olimpiai méretű úszómedence térfogatával – töltik fel, alsó hangon négyszer nagyobb, mint a világ bármely más búvármedencéje.

Fotó: YouTube

A létesítmény egyelőre csak meghívás alapján várja a vendégeket, de még idén megnyílik a nyilvánosság előtt. A víz hőmérsékletét 30 Celsius-fokon tartják, ami kényelmes egy vékony búvárruha vagy fürdőruha viseléséhez.

Egy elsüllyedt város és egy víz alatti filmstúdió

A fedett medence egy 1500 négyzetméteres osztriga alakú épületben kapott helyet, ami az Egyesült Arab Emírségek gyöngyhalász nemzetének történetére utal. A Deep Dive Dubai legnagyobb sztárja vitathatatlanul a medence víz alatti városa: a búvárok felfedezhetik az elhagyatott, elsüllyedt várost, miközben a legkorszerűbb világítási és hangrendszerek gondoskodnak arról, hogy izgalmas atmoszférát teremtsenek. A medence egyébként víz alatti filmstúdióként is működik – írja a CNN.

A Deep Dive Dubai tanfolyamokat kínál kezdőknek és igazolt búvároknak egyaránt – saját maguk felfedezhetik a medencét és a víz alatti várost, de kísérőt is kérhetnek maguk mellé. Mintegy 56 kamerát helyeztek el a medence körül, hogy biztosítsák a búvárok biztonságát minden szegleten. A látványosság legfejlettebb 12 fő befogadására képes. 

Ne látogasd meg a Burj Khalifa tetejét közvetlenül a Deep Dive után

A búvárkomplexumhoz egy nagy ablakokkal és TV-képernyőkkel ellátott étterem is tartozik, amely lehetővé teszi a nem búvárkodó családtagok és barátok számára, hogy a szárazföldről szemlélődjenek. A Deep Dive csapata azonban azt javasolja a merülőknek, hogy a kaland után ne látogassák meg egyből a híres Burj Khalifát. “A merülés után ajánlott 18-24 órát várni, mielőtt felmennél 300 méternél magasabbra. A búvárkodás azonban nincs veszélyben, miután meglátogattad a világ legmagasabb épületét.”

Keresés az oldalon