Belföld 2021. április 08.

Fedezd fel a nyugat királynőjét: felejthetetlen túrák és látnivalók Szombathelyen

Fatima Belföld 2021. április 08.
A belföldi túrasorozatunk újabb részében Szombathely mesés látnivalóit és izgalmas túráit mutatjuk be.

A tavaszi időjárás nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy kiválasszunk a térképen egy-egy desztinációt és egynapos túra keretén belül bejárjuk a környékét. Szeged, Kőszeg, Veszprém és Pécs után most Szombathely és környéke került terítékre.

1. Városnézés

Szombathely Magyarország egyik legrégibb városa, a nyugat királynőjének is nevezik. Már a római korban jelentős szerepe volt, a Pannónia provincián átvezető fő kereskedelmi útvonal, a borostyánút melletti fekvése arra ösztönözte a rómaiakat, hogy itt előbb ló- és kocsiváltó helyet, majd várost létesítsenek – így jött létre Savaria, ami hamar (többek közt) vallási központ lett. Jelentősége évszázadok múltán sem csökkent, az 1500-as évek utolsó harmadában Vas vármegye székhelyévé tették, és a Nyugat-Dunántúl legfontosabb központja lett. A mai napig meghatározó neobarokk és szecessziós épületek is hozzájárulnak a város fényéhez – nem is beszélve a kultúráról… Napestig lehetne sorolni a színházakat, múzeumokat és nevezetességeket.

A város virágos Fõ tere felújított régi lakóépületekkel, a 20. század elején épült Centrum áruház patinás épületével (k), valamint az 1869-ben neoromantikus stílusban Hudetz János által alkotott Szentháromság-szoborral (b).
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A legjelentősebb pont mégis a főtér, aminek már a 13. században jelentős szerepe volt: itt tartották vásárokat, piacokat, sőt, a szombati vásárnapok révén lett Szombathely a város neve. A fő tér Szombathely központja, mind kulturális, mind társasági szempontból; kedvelt sétáló- és találkozóhelye a helyi fiataloknak, családoknak és a városba látogató turistáknak. A téren sétálva egymást váltogatják a barokk és eklektikus korok lakóházai, ezek megtekintése mellett mindenképpen érdemes betérni a Fő tér 3-5. szám alatti bankfiókba is, hiszen az ügyféltér üvegpadlóján keresztül látható a római kori város, Savaria egyik útkereszteződése – írja a SzombathelyPont. Innen indulva ajánlott a napot egy városi sétával kezdeni, íme egy kis kedvcsináló videó hozzá:

 

 

 

 

 

“A Szent Márton Történelmi Sétaút (Via Historica Sancti Martini) a Kálvária templomtól a Szent Márton templomig 9 állomáson keresztül vezet, amelyeket 30 darab burkolati „lépőkő” köt össze. Azokat a helyszíneket mutatja be, amelyek a város ókeresztény hagyományaihoz kapcsolódnak.”

2. Kámoni Arborétum

A Fő tértől körülbelül 35 perc sétára található a lenyűgöző 27 hektáros Kámoni Arborétum, ahol mintegy 3200 fa- és cserjefaj, illetve -fajta él. Kihagyhatatlan célpont különösen a tavaszi hónapokban, ugyanis ekkor virágzik a Gyöngyös-patak vizével kialakított kis mesterséges tavak körül a rododendron. Nem csupán erről híres, a fenyőkollekciója, a juhar- és tölgyfagyűjteménye és cserjegyűjteménye is messze földön híres. Az arborétumszépen rendezett rózsakertjében több mint félezer fajtát számláló rózsagyűjtemény látható, valamint kaktuszgyűjteménye is az egyik legnagyobb Magyarországon. “Vigyázat, a Kámoni Arborétum látogatása már három alkalom után függőséget okoz! A szenvedélybetegség neve: dendrománia” – áll az arborétum közösségi oldalán. Tapasztalatból mondjuk, igazuk van: elég csak egy pillantást vetni a hangulatos felvételre.

 

 

 

 

 

 

3. Csónakázó-tó

A SzombathelyPont szerint ugyancsak kihagyhatatlan látnivaló a Csónakázó-tó, ami a főtértől szintén nagyjából 30 percnyi sétára van. Ha a nagy túra közben kicsit megpihennénk, azt mindenképpen itt tegyük, ugyanis mára a Csónakázó tó és környéke Szombathely egyik legszebb részévé vált. Egy kis ücsörgés, falatozgatás után a kikövezett sétányon körbejárható az egész tó, melynek kerülete közel 1500 méter. A helyiek közkedvelt kirándulóhelye a tó és környéke, van, aki csak pihenget, de sokak választják különböző sportok űzésének helyszínéül. Látványos és üde színfoltja a tónak a közepén gyalogos hidakkal megközelíthető sziget, melynek gazdag a növényvilága. A tónál vízi járművek, csónakok, vízibiciklik, bérlésére is lehetőség van. 

 

 

 

 

 

 

 

4. Két keréken

A városnak kiterjedt kerékpáros hálózata, jól kiépített kerékpárútja van, melyek összekötik az egyes városrészeket és nevezetességeket. A kerékpárutak közúttól elválasztva önálló nyomvonalon és a gyalogos forgalommal közös járdákon épültek ki. Legszebb a Gyöngyös partját követő útvonal, ám a más útvonalakhoz becsatlakozó szakaszokra is érdemes egy kis figyelmet szentelni: Bucsu felé az Írottkő Naturpark és a Vashegy Kerékpárutakhoz, déli irányba Vasszécseny Csempeszkopács és Rum felé épült ki, könnyen elérhető célpont Sé, Ják, a Pinka-völgy, az Őrség, Kőszeg, a Fertő tó és a Rába is.

 

 

 

 

 

 

 

Aki belevetné magát a bicajos kalandokba, annak mutatunk 6 kihagyhatatlan útvonalat – térkép itt.

  • Savaria City Tour – Kerékpáros túra útvonal Szombathely városában ‎‎‎‎(19 km)

  • Kutass templomok és kastélyok után! – Szombathely-Rum-Ják-Szombathely ‎(62 km)

  • Barangolj, dombokon-völgyeken át! – Szombathely-Kőszeg-Szombathely ‎‎(70 km)

  • Pezsdülj és csobbanj! – Szombathely-Bük-Szombathely ‎(62 km) – ha már újra nyitva a fürdő

  • Fedezd fel és mártózz meg! – Szombathely-Sárvár-Szombathely ‎‎‎(76 km) – ha már újra nyitva a fürdő

  • Vándorolj a Vas-hegyen! – Szombathely-Hannersdorf-Szombathely (66 km)

5. Kémlelni a magasból

A már említett Csónakázó-tótól nem messze található a város legmagasabb pontja, az Oladi kilátó, ahonnan elképesztő panoráma nyílik a Szombathelyre – sőt, tiszta időben a Kőszegi-hegyek is látszódnak. Újítják a Brenner parki Víztornyot is, ahol a turisztikai információs központ, vízzel kapcsolatos interaktív játszótér és más közösségi terek kialakítása mellett panoráma kilátóként is funkcionál majd. Aki még több és jobb mesés panorámára vágyik, 40 perc alatt átér Kőszegre, ott az Óház-kilátóról és a Szulejmán kilátóról is körbetekinthet, valamint Írott-kő sem elvetendő. Dozmat sincs messze, ahol az egyik legkülönlegesebb kilátó található, azon a környéken is érdemes tenni egy sétát.

 

 

 

 

 

 

További látnivalók és nevezetességek a térképen:

Keresés az oldalon