Belföld 2021. február 25.

Vadregényes tájak és lenyűgöző túraútvonalak Szeged környékén

Fatima Belföld 2021. február 25.
Nem csak a hegyes-dombos vidékek rejtenek kalandokat, az Alföldet is érdemes bejárni. Szeged környékéről hoztunk pár helyszínt, ahova érdemes kiruccanni.

1. Hóviráglesen a Szarvasi Arborétumban

A Szarvasi Arborétum – közismertebb nevén Pepi-kert – a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki, mára hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteménye, ahol száz évet megélt mocsárciprusokat, mamutfenyőket is láthatunk 82 hektár területen. Itt mára már öt fás növénygyűjtemény található: a „Pepikert”, a Törzsültetvény és faiskola, a Parkerdő, a Mitrowssky-kert és a Konyhakert. Szegedről egy óra húsz perc autóval, ám ez senkinek se szegje kedvét, ugyanis nagyon megéri ellátogatni oda. Felmerülhet a kérdés: miért ajánljuk, hát nem zárva van? A jó hír az, hogy nyitva vannak – néhány korlátozással. 

“Végre itt a tavasz. A kertben sétálva láthatók az első tavaszi hírnökök, hóvirágok, krókuszok az utak mentén. Az Üvegházban sorjáznak az éppen nyíló orchideák, korallvirágok, szájvirágok és jónéhány tálcányi kaktusz, pozsgás növény. A kertészek szaporítják, tisztítják, ültetik a kis növényeket, és szép sorokba rendezik, hogy a március közepén nyitó Növényárudát fel tudják tölteni velük. Üvegházunk a pandémia miatt zárva tart, de most Ti is benézhettek néhány kép erejéig. Az Arborétum nyitva, várunk benneteket” – közölték a Facebookon. Érdemes nézelődni a weboldalukon is, hiszen számtalan programmal várják a látogatókat. 

Végre itt a tavasz. A kertben sétálva láthatók az első tavaszi hírnökök, hóvirágok, krókuszok az utak mentén.
🌱Az…

Közzétette: Szarvasi Arborétum – 2021. február 22., hétfő

A természet lágy ölén tett séta mellett ajánljuk a Mini Magyarország makettpark meglátogatását is, ami közel száz híres magyar, és egykori történelmi magyarországi épület kicsinyített mását, valamint hazánk leghosszabb szabadtéri vasút-makett pályáját lehet megtekinteni, ez utóbbin kisvonatok robognak olyan jeles állomásokat érintve, mint a Zombori vagy a Kétegyházi vasútállomás.

 

 

 

 

 

 

2. Barangolás a Holt-Tiszánál

A mártélyi táj a Tisza déli szakaszának talán legszebb vidéke: holtágak, morotvák, nedves rétek, rekettyések, mocsaras, tocsogós területek találhatóak itt a folyó kiszélesedő árterén. A Tisza és a gátak között elterülő hullámtér a Tisza szabályozása során, a 19. század végén alakult ki. A munkálatok során kubikgödrök sokaságából termelték ki a szükséges földet, s ennek nyomán ártéri táj alakult ki. A Tájvédelmi körzet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik.

Mártély fő zoológiai értéke gazdag madárvilága, a közelben levő Szegedi Fehér-tó, a Csaj-tó vagy a Kardoskúti Fehér-tó felé mindkét irányában nagy a madármozgás. 

A mártélyi Holt-Tisza jelentős nyaraló és kirándulóhely, ahol a tanösvényeken sok természeti látnivaló jól megfigyelhető.

Természetfotósok kedvelt célpontja az ország egyik legszebb természetvédelmi területén, a mártélyi Holt-Tiszán lévő tanösvény egy része. A Csongrád megyei kis település, Mártély melletti üdülőövezet ilyenkor is kedvelt célpontja kirándulóknak és horgászoknak egyaránt. MTI Fotó: Rosta Tibor

A képzőművészeknek is kedvelt alkotóhelye. Mártély környéke történelmi emlékekben is gazdag. Nemcsak a Tisza szabályozás „szabadtéri múzeuma”, de újkőkori, bronzkori, szarmata, avar és a honfoglalás idejéből feltárt régészeti lelőhelyek is sorjáznak egymás fölött-mellett a védett területen.

 

 

 

 

 

3. Tavaszköszöntő séta a tanösvényeken

A Körös-Maros Nemzeti Park hat tanösvényt is említ, amik által megismerhető a térség – ember legyen a talpán, aki választani tud. A Bökényi tanösvény a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén található. Magyarcsanád és Nagylak között, a Maros hullámterében kanyargó tanösvény bemutatja a folyó és hullámtere jellemző élőhelyeit, élővilágát, a Halásztelki pedig 10 információs táblán keresztül, nyitott könyvként mutatja be a Dél-alföld egyik jellegzetes tájformájának és élőhelyének, a Hármas-Körös hullámterének növény- és állatvilágát, kultúrtörténetét. A Kígyósi-puszta változatos élővilágának, a madárvonulás szépségeinek megismerésére is lehetőség nyílik, de a Mágor-dombhoz vezető utat is érdemes bejárni. A Réhelyi tanösvényen haladva nagy kilátótoronyról csodálatos kilátás nyílik Közép-Európa egyik legfontosabb túzok dürgőhelyére, míg a Sző-réti alatt az érdeklődők megismerhetik Magyarország egyik legértékesebb fennmaradt mocsarát. 

Fotó: freepik

4. Két keréken a Körös-ártéren

A Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén több kerékpáros túraútvonal került kialakításra. Noha a túrák időzítése április 1-től október 30-ig javasolt, a tavaszi idő beköszöntével is érdemes ellátogatni oda. Az ajánlott túraútvonalak között találni néhány órás és akár félnapos túrát is, melyek során a bicajosok közelebbről is megismerkedhetnek a Hármas-Körös környékének élővilágáva, körbekerekezhetik a Szarvas város képét alapvetően meghatározó Szarvas- Békésszentandrási Holt-Köröst, mely közel 29 kilométeres hosszával hazánk ötödik legnagyobb állóvize. A Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán 5 ajánlott útvonalra lehet lelni:

  • Körösvölgyi Állatpark – Szarvasi Arborétum – Duzzasztó – Békésszentandrás – Körösvölgyi Állatpark (16 km)
  • Körösvölgyi Állatpark – Szarvasi Arborétum – Szivornyák – Halásztelki tanösvény – Aranyosi- és Borza-holtág – Szarvas – Körösvölgyi Állatpark (23 km)
  • Körösvölgyi Állatpark – Bikazugi major – Szarvas – Történelmi Emlékút – Halásztelki tanösvény – Aranyosi- és Borza-holtág – Tessedik tanya – Körösvölgyi Állatpark (31 km)
  • Körösvölgyi Állatpark – Bikazugi major – Furugy – Békésszentandrás – Körösvölgyi Állatpark (18 km)
  • Körösvölgyi Állatpark – Szarvasi Arborétum – Mezőtúri komp – Peresi Tájház – Körösvölgyi Állatpark (36 km)

Noha a túrák a Körösvölgyi Állatparkkal kezdődnek és zárulnak, annyit kiemelnénk, hogy mint indulási és érkezési pontnak, látogatni azonban a járványhelyzetre való tekintettel átmenetileg nem lehet.

 

 

 

 

 

Tipp: a Kis-Sárrét és a Dévaványai-Ecsegi puszták is tartogatnak izgalmas és lenyűgöző kerékpáros útvonalakat, úgyhogy érdemes ezeket is bejárni.

5. Kisvonattal Szeged körül

Akár Szegedre látogató, akár ott vagy a környékén élő utazóról van szó, mindenképpen érdemes megcsodálni -akár sokadszorra is – a várost. Mi azt ajánljuk, hogy a fent említett természetjáró túrák előtt iktasson be egy laza kirándulást az 54 férőhelyes Szegedi Városnéző Kisvonattal, ami a belvárosából indul. A 45 perces kaland során megcsodálhatja a történelmi belvárost, valamint Szeged híres látványosságait, aztán irány a természet.

Keresés az oldalon