Belföld 2021. február 17.

Káprázatos látnivalók Sopron körül - Mutatjuk a legjobb túrákat

Fatima Belföld 2021. február 17.
A túra mindig jó választás - szerencsére nincs olyan pontja Magyarországnak, ahol ne lehetne találni izgalmas útvonalakat. Most mesés soproni tájakra kalauzolunk, ahol kilátókból és tavakból nincs hiány.

1. Lenyűgöző látvány a magasban

A Soproni-hegység az Alpokalja egyik, az osztrák–magyar határon átívelő kistája Győr-Moson-Sopron megye, illetve Burgenland területén. A magyarországi részt tekintve 54 km²-es területű zárt hegységet északról és keletről az Ikva völgyét övező Soproni-medence, délről a Kabold–Fülesi-dombság, nyugatról a Rozália-hegység, északnyugatról pedig a Vulka-medence határolja – egyébként  hazánk legkisebb területű középhegysége. Ez utóbbi állítás senkinek se szegje kedvét, ugyanis annál több izgalmat tartogat a túra – például remek kilátókat. A Ciklámen-tanösvényen haladva ezekből több is bejárható. Az első célpont legyen a Sörházdombi-kilátó, ami remek kilátást nyújt az egész városra és a Soproni-hegység erdőkkel borított lejtőire, innen vezessen a Károly-kilátóhoz az út, ahonnan csodás panoráma nyílik az Sopronra és a Fertőrákos-Balfi-dombság mögött elnyúló Fertő tóra, a délkeleti irányban a Harkai-csúcsra, Kópházára és Nagycenkre, valamint nyugati és déli irányban a már említett Soproni-hegység bámulatos vonulataira. Tiszta időben, a háttérben távol a Rax és Schneeberg hófödte csúcsai is felsejlenek – írja a sopronikirandulas.hu.

 

 

 

 

 

 

A következő desztinációk a Hétbükkfa, az Alpesi út, majd a kora vaskori Halomsírok legyenek – ez utóbbi a harcias kelták temetője volt. Szorosan kapcsolódik a Várhely-kilátó is, ami egy sáncrendszerrel körülvett, kora vaskori földvárban áll a soproni parkerdő belsejében – kihagyhatatlan látványosság. A foltos szalamandráról elnevezett Szalamandra-tavat nem csak a pecásoknak ajánljuk, hanem azoknak is, akik gyönyörködnének a természet és a tavi világ békéjében. Innen 15 percnyire van a Fáber-rét, amin keresztül a Gloriette-kilátóhoz vezet az út, amit gróf Széchényi Ferenc építtetett József nádor tiszteletére, akivel több ízben is innen gyönyörködtek a már akkor is egyedi kilátásban – egyszóval érdemes megnézni. A túra zárásának a Lővérek mesebeli városrészt ajánljuk, ahol a XIX. század villái, alpesi stílusú házai között sétálhatsz.

2. Erdei torna Sopronban

Az edzőtermek jó ideje zárva vannak, persze ez nem akkora probléma, ha van egy erdei tornapálya, ahol a friss levegőn tudod átmozgatni magadat. A Lővér szálló parkolójától indul a pálya, találkozni futókkal, gyalogosokkal, nordic walking botosokkal, ám a fő hangsúly mégis az erdei gépeken van. Mindegyik állomás más és más, különböző eszközökkel várja a mozogni vágyókat – többek közt emelgetni való rönkökkel, felhúzódzkodásra alkalmas vasrúddal és sok izgalmas szerkezettel. Táblák is jelölik ezek helyes használatát – ha jól csinálod, sok kalóriát égethetsz a mesébe illő környezetben. A tornapálya egyébként több ponton is együtt halad a Várisi sétaúttal,  3300 méter hosszú, végig kiépített út, az Ojtozi sétányba csatlakozva ér vissza a kiindulási pontra. A kialakítása igazán családbarát: padok és asztalok várják az idősebbeket, játszótér fogadja a kisgyermekes látogatókat. 

Illusztráció: Getty Images

3. Két keréken a Fertő körül

Elképesztő kerékpárutak vannak a környéken, az egyik legnépszerűbb túraútvonal a Sopron-Ruszt szakasz, melynek keretein belül kijelölt kerékpáros túraúton juthatunk ki Balfra, de a kerékpárút-hálózathoz Fertőrákoson is be lehet kapcsolódni, ebben az esetben Sopronból erdei kerékpárúton jutunk ki a faluba. Fertőrákosról végig aszfaltozott úton lehet haladni Fertőmeggyesig (Mörbisch am See), ahol  egyébként a kerékpárúthálózatnak külön ága visz ki a strandra. Rusztra (Rust) tovább aszfaltozott, kijelölt túraút mentén lehet eljutni, a lényeg, hogy Ausztriában végig a B10 jelzést kell követni.

Az EuroVelo nemzetközi kerékpárhálózat tizenharmadik vonala is áthalad Sopronon: az Iron Curtain Trail (magyarul: Vasfüggöny útvonal) Norvégiából indul, és nevéhez híven végig a vasfüggöny egykori nyomvonalán hasítja ketté a kontinenst északról dél felé. Az útvonal 10 400 kilométer hosszú, és 20 országot érint. Sopronba Ausztria, Ágfalva felől érkezik, végül pedig Harka felé hagyja el a várost, és egy rövid időre ismét visszatér Ausztriába. Végpontja Törökországban található. A teljes Iron Curtain Trail egyébként még nincs kitáblázva. Noha ezek végigtekerése a koronavírus miatt akadályokba ütközhet, érdemes a Fertő és egyéb útvonalak magyarországi részét körbejárni akár gyalog, akár biciklivel.

4. Tótúra

A Fertőről és a Szalamandra-tóról szóltunk az imént, ám Sopron környékén ezeken kívül is temérdek varázslatos tóra lelni. Köztük a pecások kedvencei: az Ibolya-tó, a Kis- és Nagytómalom, vagy a Fertőhöz közeli Herlaki-tó és a Fehér úti tó. Ha halat fogni nem is, sétálni mindenki szeretne ilyen környezetben.

 

 

 

 

 

 

+1: A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Akár egy biciklitúra alkalmával is el lehet látogatni az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető fertőrákosi püspöki kőfejtőhöz, ám külön is érdemes szót ejteni róla. A geológusok szerint mintegy 12 millió évre, a miocénban képződött az lithothamnium-gumós lajtamészkő, amit már a rómaiak is bányásztak, majd az 1500-as években a fertőrákosiak kapták meg a bányászengedélyt, és ezután már iparszerűen fejtették a követ. A második világháború alatt  lőszergyártó üzemet és raktárakat terveztek ide, mígnem a kényszermunka helyszíne lett. Az 1900-as évek közepén a filmipar hódította meg a helyet, ugyanis Jancsó Miklós itt vette filmre A harangok Rómába mentek egyes jeleneteit, Várkonyi Zoltán forgatta itt A kőszívű ember fiai egyik legendás jelenetét, Fábri Zoltán az Utószezon című filmdrámáját és még sorolhatnánk. A hely jó akusztikájának köszönhetően Várady György színházigazgató megalapította a barlangszínházat, ám 2011-re a kőfejtő állaga leromlott, életveszélyessé vált, ezért bezárták. 2013 és 2015 között jelentős Európai Uniós támogatással – a barlangszínházzal együtt – rendbe hozták, kialakítva látogatóközpontot, parkolót, kiállító- és bemutatóhelyeket. 

Fotó: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A koronavírus miatt 2020. szeptemberétől a látványosság zárva tart, azonban a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház weboldalának tanúbizonysága alapján 2021. április elsejétől ismét beindulhatnak az izgalmas túrák és programok.

Keresés az oldalon