Belföld 2020. szeptember 21.

15 ezer kilométer hosszú lehet a kerékpárút 2023-ra Magyarországon

Fatima Belföld 2020. szeptember 21.
A kormány terve, hogy a meglévő kerékpárút-hálózat fejlesztésével 2030-ra 15 ezer kilométeresre bővüljön a teljes hálózat - hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, az 5,6 kilométeres Budapest-Budakalász-Szentendre útszakasz átadásán Budakalászon.

Schanda Tamás elmondta, hogy az elmúlt évtizedben mintegy 1300 kilométer kerékpáros út épült, így jelenleg több mint 9000 kilométer kerékpározásra ajánlott út található az országban, ebből mintegy 4000 kilométer önálló kerékpárút, a többi kijelölt kerékpáros út.

Átadták a Budapest-Budakalász-Szentendre útszakaszt

A pénteken átadott 5,6 kilométeres szakasz 1,378 milliárd forintból valósult meg. A szakasz nagy része, 3380 méter új bicikliút, 1230 méteren javították, korszerűsítették a meglévő kerékpárutat, 830 méteren pedig biztonságos, kerékpárral is jól közlekedhető utat jelöltek ki. Emellett a Dera-patak felett létrehoztak egy kerékpáros hidat és kialakítottak három pihenőhelyet, valamint bővítették a közvilágítási hálózatot – ismertette az államtitkár. Schanda Tamás kitért arra, hogy a 2014-2020 közötti fejlesztési időszak is tartogat még bőven eredményeket, hiszen 200 milliárd forintból valósulnak meg ebben a ciklusban különböző kerékpáros fejlesztések – írja az MTI.

 

 

 

 

 

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy nemcsak a kerékpáros túrázok számára fontos, hanem a biciklis munkába járást, a mindennapos kerékpározást is nagymértékben segíti a most átadott kerékpárút, amelyet már az átadási ünnepség előtt birtokba vehettek a bringások.

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Valter Attila, a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny győztese, Hadházy Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Dobróka Tamás, a kivitelező HE-DO Kft. tulajdonosa és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút avatásán 2020. szeptember 18-án. / Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az átadott kerékpáros út az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal része, amely az Európai Kerékpárút Hálózathoz tartozik, és az Atlanti-óceánt köti össze a Fekete-tengerrel több fontos, nagy európai folyót érintve. Ez az első európai kerékpárút, amelyik érinti Magyarországot.

Keresés az oldalon