Belföld 2020. július 16.

Várja a bringásokat a Szentgotthárd-Velencei-tó túraútvonal

Fatima Belföld 2020. július 16.
Nemzetközi kerékpárút vezet Szentgotthárdtól a Velencei-tóig, de gyalogos túra és vízi kirándulás is várja a vállalkozó kedvűeket az Őrségben.

A napokban avatták fel a Szentgotthárd-Velencei-tó között frissen kitáblázott nemzetközi kerékpáros túraútvonalat. Az Eurovelo 14 a legújabb nemzetközi túraútvonal, amely az ausztriai Zell am See-től vezet egyelőre a Velencei-tóig,

Közép-Európa tavait köti össze, így hazánkban érinti a Balatont, a Velencei-tavat, majd egészen a Tisza-tóig fog vezetni.

Ezzel egyidőben átadták az Őrség hat kitáblázott kerékpáros körtúráját és bemutattak egy őrségi aktív turisztikai kiadványt is, amely jelentősen hozzájárulhat a térség aktív turisztikai vonzerejének a növeléséhez – áll a Velo.hu-n.

A Kerékpározás éve

„Ilyen mértékű kerékpáros infrastruktúra-fejlesztésre, illetve ennyi beruházás egyidejű futtatására Magyarország életében még soha nem volt példa. Éppen ezért 2019-ben úgy döntöttünk, hogy az idei év legyen hazánkbana Kerékpározás éve. Sajnos a járványhelyzet miatt ennek a bejelentésére a mai napig várni kellett. A program különlegessége, hogy az nem csak az úthálózat fejlesztését szolgálja. Szeretnénk előrelépni a közlekedési képzés területén, szeretnénk KRESZ-módosítást végrehajtani, illetve szeretnénk a hétköznapi biciklizést érintő kérdéseken túlmenően a kerékpársport kérdéskörében is jelentős előrehaladást felmutatni. Természetesen a kitűzött célok a kerékpáros turizmus fejlődését is elősegítik, melynek ékes példája a most átadásra kerülő frissen kitáblázott útszakasz” – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki hozzátette: ha a jövő évben elkészül a Velencei-tavat Budapesttel összekötő szakasz is, és sikerül az útvonal melletti szolgáltatásokat is fejleszteni, akkor mindez óriási hatást gyakorol majd a kerékpáros-turizmus fejlődésére.

Biciklitúra
Fotó: Getty Images

A kormányzati szereplők mellett civil szervezetek is támogatják a munkálatokat, akik a Magyar Közúttal szoros együttműködésben dolgoznak. Ennek eredményeként hat kitáblázott útvonalat alakítottak ki az Őrségben, melyek Őriszentpéterből indulnak és oda is térnek vissza, miközben érintik többek közt a pityerszeri skanzent, az alpakafarmot, a kézműves csokoládémanufaktúrát, a Natura 2000 Látogatóközpontot – ráadásul az egyik átvezet Szlovéniába is.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: az értékrendváltások révén az emberek egyre inkább a természetturizmus irányba mozdulnak el, melyhez az Őrség és a Vendvidék tökéletes környezetet teremt.

Az már csak a hab a tortán, hogy a nagyszerű építészeti látnivalók, a gasztronómiai helyek és a rekreációs programok is a környékre csalogatják a látogatókat.

Összefoglaló kiadvány

A túrákat és a látnivalókat az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kiadásában most megjelent az Aktívan az Őrségben kiadvány foglalja össze magyar mellett német nyelven is, az ajánlatok között pedig változó nehézségű gyalogos túra és egy Rábán vezető vízitúra is szerepel. Az Őrségi Nemzeti Parkkal együttműködve olyan természetközeli és kulturális látnivalókat tartalmaz a füzet, ahol minden természetjáró tartalmasan töltheti el szabadidejét.

Keresés az oldalon