Belföld 2020. június 10.

Levélben tiltakoznak az őrségi polgármesterek a vonatmegszüntetés ellen

Fatima Belföld 2020. június 10.
Szombattól 35 vasútvonalon is járványügyi menetrendet vezetett be a MÁV, aminek következtében pótlóbuszok szállítják az utasokat. A változások két Vas megyei vonalat érintenek, köztük az őrségit, amivel Zalaegerszeg és Hodos között lehet közlekedni. A helyiek lázadnak, a polgármesterek tiltakozó levelet is írtak az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.

Június 6-ától ideiglenes járványügyi menetrend lépett életbe, ami egyáltalán nem tetszett az őrségieknek. A Vaol információi szerint a helyi polgármesterek Grózinger Csaba, Felsőjánosfa polgármesterének kezdeményezésével közös levelet írtak Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, amit tíz őrségi polgármester aláírt és két hete el is küldték. Ebben arra kérik a minisztert, gondolja át és vizsgálja felül a döntést.

A MÁV közleménye szerint a járványhelyzet miatt március 15. és május 15. között a társaság belföldi utasforgalma körülbelül 70 százalékkal maradt el a tavalyitól, a nemzetközi forgalom pedig minimálisra csökkent. 

Turistaszezon vonatozás nélkül

“A járvány miatt mindenki szót fogadott, betartottuk a korlátozásokat, az emberek otthon maradtak. Most meg arra hivatkozva, hogy kevés az utas, megszüntetik a vonatközlekedést. Ez rendkívül hátrányosan érinti az őrségi embereket. Itt van egy villamosított, környezetbarát közlekedési lehetőség, most mégis buszozhatunk. Az időzítés is érthetetlen: miért a korlátozások feloldásakor és a turistaszezon kezdetén történik mindez?” – mondta a portálnak Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere.

Nagyrákos, Őrség közlekedés
A MÁV-Start Zrt-nek 117305 lajstromszámú motorvonata halad át az őrségi Nagyrákos völgyhídján 2018-ban / Fotó: MTVA/Bizományosi: Máté Attila

Az Őrség közkedvelt célpont volt – akár a fővárosiak körében is -, hiszen Budapestről könnyen le lehetett jutni vonattal, akár a kerékpárt is le lehetett hozni. A busz a kerekesszékes emberek lehetőségeit is rontja, az idősebb orvoshoz járó korosztály lehetőségeit is megnehezíti, de a diákok is szívesen választották a vasutat Zalaegerszeg vagy akár Budapest felé – sorolta a levél kezdeményezője, Grózinger Csaba, és azt is kiemelte, hogy lassabb, kényelmetlenebb és legalább 30 perccel hosszabb a buszos utazás a vonatossal szemben.

A MÁV-tól már érkezett válasz

A vasúttársaság a minisztériummal közösen folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a járatok utasforgalmát, és szükség esetén felülvizsgálja majd az ideiglenes járványügyi menetrendeket, rugalmasan alakítva a kapacitásokat. Mindeközben a Magyar Nemzetnek a birtokába került egy dokumentum, amiből kitűnik: Palkovics minisztériuma a Volánbusz vezetését is felkérte, hogy számos viszonylat menetrendjét változtassa meg, szüntessen meg járatokat, mindezt arra hivatkozva, hogy a vasúti fővonalakon végrehajtott és jelenleg is folyamatban lévő
fejlesztések lehetőséget adnak a párhuzamosan futó távolsági buszjáratok indokoltságának felülvizsgálatára.

Keresés az oldalon