Világ 2020. május 25.

Nyaralás Ausztriában: szigorú szabályozásokat vezettek be

Fatima Világ 2020. május 25.
Ausztriában május közepétől fokozatosan megnyitnak a vendéglátóegységek, a szálláshelyek és a különféle szabadidős létesítmények. A házigazdák igaz, kellő körültekintéssel várják a vendégeket, a látogatóknak is be kell tartaniuk néhány fontos viselkedési szabályt. Lássuk, mik ezek!

Néhány országban, köztük Ausztriában is lépésről lépésre enyhülnek a koronavírus miatt bevezetett korlátozások, ám az események jövőbeni pozitív alakulása érdekében továbbra is elengedhetetlen, hogy betartsunk bizonyos szabályokat a szállodákban, az éttermekben és a szabadidős létesítményekben.

Nyaralás Ausztriában a járvány után
Klaus Pressberger/SEPA.Media /Getty Images

5 szabály, amely Ausztriában mindenkire vonatkozik:

 • Távolság tartása a nyilvános helyeken: legalább 1 méter távolság tartása minden olyan személytől, akivel nem egy háztartásban él az ember.
 • Üdvözlési formák: üdvözlésnél mondjunk le a kézfogásról és az ölelésről.
 • A maszk véd: mindig figyeljünk rá, hol és mikor kötelező az orr és a száj eltakarása (saját készítésű maszkok, illetve sálak is megfelelnek erre a célra) – nyilvános helyeken gyakorlatilag mindig!
 • Higiéniai szabályok: a kezünket ajánlott naponta többször is megmosni, alkalmanként legalább 30 másodpercig.
 • A köhögés és a tüsszentés szabályai: ha köhögnünk vagy tüsszentenünk kell, tegyük azt a könyökhajlatba vagy egy zsebkendőbe – írja az austria.info.

Vendéglátás, kultúra, szabadidő

A vendéglátóhelyek megnyitása 2020. május 15-én kezdődött, két hétre rá, május 29-től pedig a szálláshelyek is megnyitnak; a szabadidős létesítmények, az uszodák és a látnivalók szintén ekkortól várják a vendégeket. A vadasparkok a szabadtéri részlegeiket már május 15-én megnyithatták, a benti részlegek pedig május 29-én nyithatók meg. A hónap végétől engedélyezettek a 100 fő alatti szabadtéri és beltéri kulturális események is, míg július 1-től következik a 2. lépés, amikor a rendezvények maximális létszámát felemelik 250 főre, majd augusztus 1-től 3. lépésként 500 főre. A mozik 2020. július 1-től várják majd ismét a filmrajongókat – írja a portál.

A múzeumokban 10 négyzetmétert kell fenntartani egy főnek, tárlatvezetésre azonban a védőtávolság megtartása mellett van lehetőség. Kötelező az orr és száj eltakarása, buzdítanak az online jegyvásárlásra.

8 főszabály az éttermekben

1. Asztalfoglalás: az étteremlátogatás előtt lehetőség szerint foglaljunk asztalt.

 Így utazz tömegközlekedéssel

 • Valamennyi tömegközlekedési eszköz korlátozás nélkül működik. Minden közlekedési eszközön kötelező azonban a maszkviselés (az orr és a száj eltakarása), továbbá a megállókban és a pályaudvarokon is. Ez alól kivételt képeznek a 6 évnél fiatalabb gyermekek.
 • Csak akkor használjunk metrót, villamost, buszt és vasutat, ha egészségesek vagyunk.
 • Mindig tartsunk 1 méteres távolságot a többi utastól.
 • Jegyet csak online vagy az automatáknál vásároljunk.
 • Leszállás előtt lehetőleg minél később álljunk fel ülőhelyünkről, hogy ezzel is csökkentsük az ajtóban kialakuló esetleges tumultust.
 • A maszkot sehol ne hagyjuk ott, minden esetben vigyünk magunkkal vagy dobjuk ki a szemetesbe.
 • A közlekedési vállalatok nem biztosítanak szájmaszkot az utasoknak.
 • A könyökhajlatba köhögjünk vagy tüsszentsünk.
 • A vonatokon lehetőség szerint ne használjuk az asztalokat, mossunk és fertőtlenítsük a kezünket. A pályaudvaron is kötelező a maszk viselése, de sálak, kendők is megfelelnek erre a célra.

A kerékpárkölcsönzők és szervizek megnyitottak, ám belépéskor itt is kötelező a maszk viselése. Bicajozás közben legalább egy méter távolságot kell tartani, a csoportos kerékpártúrákon pedig csak egy háztartásban élőkkel együtt lehet részt venni. Metrón igen, buszon és villamoson nem szállítható a bicikli.

Járműbérlés – szabad-e?

Sokak szeretnének autót vagy elektromos rollert bérelni, ám felmerül a kérdés, hogy biztonságos-e. Ezekre van lehetőség, de fokozottan ügyelni kell a higiéniára. Míg a bérelt autó esetébe meg kell beszélni a higiéniai intézkedéseket a bérbeadóval, addig a rollerre az a külön szabály vonatkozik, hogy tartani kell vele az 1 méteres távolságot.

Szabadtéri kikapcsolódás

A kempingek Ausztriában május 29-én nyithatnak, ahogy a strandok és a fedett uszodák, a szaunák, a gőzfürdők és a termálfürdők is. Ausztria hegyi felvonói ugyancsak ekkortól kezdik a működésüket, ám ezek a létesítmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a jegyeket érdemes online megvenni.

Mire kell figyelni vásárlás közben?

Talán az elmúlt hetekben már mindenki megtapasztalhatta, hogyan kell “koronavírus-biztosan” vásárolni, ám nem árt megismerkedni az ausztriai boltokra vonatkozó szabályokkal.

 • Vevőnként 10 négyzetméteres területnek kell rendelkezésre állni.
 • A nem közös háztartásban élő személyek között be kell tartani az 1 méteres biztonsági távolságot.
 • Maszk viselése (az orr és a száj eltakarása) kötelező.
 • A maszkviselési kötelezettség az eladókra és mindenki másra is vonatkozik, akik kapcsolatba kerülnek a vevőkkel.

Keresés az oldalon