Belföld 2020. július 13.

10 hely a Velencei-tó környékén, amit meg kell látogatnod

Fatima Belföld 2020. július 13.
A legtöbben csak egy napra utaznak a Velencei-tóhoz - leginkább fürdőzni -, ám a környék ennél sokkal többet tud adni. Mutatunk 10 látnivalót, amiért érdemes huzamosabb időt eltölteni ott.

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava, hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike. Sokan azonban nem tudják, hogy körülötte csupa felfedezésre váró szép táj és látnivaló található, amiket érdemes felkeresni. Összegyűjtöttünk 10 jó programot, amikkel ki lehet egészíteni a strandolást, amikért érdemes meghosszabbítani a tó környékén töltött időt.

1. Agárd

A Gárdonyhoz tartozó település a tó déli partján fekszik, az 1960-as években került az ország legfontosabb turisztikai célpontjai közé. Nagyszerű akváriumház található itt, ahol 8 akváriumban, 7085 liter vízben feltárul a Velencei-tó víz alatti élővilága. Érdemes ellátogatni a Gárdonyi Géza szülőháza és a Velencei-tavi Galéria mellett felépült, egri várat mintázó Gárdonyi rönkvárhoz is. Aki azonban sportosabb programot szeretne, részt vehet szörfoktatáston. Nagyszerű élményt nyújthat az Agárdi Gyógyfürdő azoknak, akik nem szeretnek tóban fürdőzni, 

a felnőtteknek pedig a híres, többszörös díjnyertes pálinkafőzdét javasoljuk.

 

Szállások Agárdon

Hirdetés

 

2. Gárdony

A várost a vízi sportok szerelmeseinek találták ki, ugyanis lehetőség van sárkányhajózásra, csónakázásra, crosswater sportok kipróbálására. Ha valaki a vízen kívül szeretne időt tölteni, de aktívan, akkor biciklit kölcsönözhet vagy lóhátra pattanhat, hogy felfedezze a lenyűgöző környéket, esetleg felkeresheti a látványos Gárdonyi Református Templomot vagy a Gárdonyi Jézus Szíve Katolikus Templomot.

 

Szállások Gárdonyban

Hirdetés

 

3. Dinnyés

Gárdonytól mindössze néhány percnyi autóútra található Dinnyés. Kihagyhatatlan a Várpark meglátogatása, ami 18 középkori magyar romvár kicsinyített mását mutatja be rekonstrukciós tervek alapján, eredeti anyagukból felépítve. Emléket állít a magyar királyoknak, fejedelmeknek és kormányzóknak. Ugyancsak felejthetetlen élményt nyújt a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület, ahol a neves Madárdal tanösvény is halad.

 

Szállások Dinnyésen

Hirdetés

 

4. Kápolnásnyék

Vörösmarty Mihály életének utolsó éveit, 1853 tavaszától 1855 őszéig itt a szülőfalujában, Kápolnásnyéken töltötte. Aki erre jár, feltétlenül keresse fel az irodalmi óriás szülőházát, melynek helyén emlékmúzeum van, nem messze pedig a Kovácsmúzeum található. A pecarajongók látogassanak el a horgásztóhoz, ahol pontyot, amúrt, keszeget, kárászt, csukát, süllőt, compót, harcsát, balint, márnát, tokhalat, pisztrángot, angolnát és afrikai harcsát lehet kifogni. Ajánlott egy pillantást vetni a Halász-kastély programkínálatára is, ugyanis az impozáns épületben remek koncertekkel várják a látogatókat. Látni lehet még az elpusztult Luczenbacher-kastély kápolnáját is.

 

Szállások Kápolnásnyéken

Hirdetés

 

5. Zichyújfalu

Az egykori nagy grófi székhely szüreti mulatságáról híres, ami csaknem egy évszázada hagyomány a településen, de itt forgatták 1938-ban Danielle Darrieux francia színésznő filmjének, az Egy pesti éjszakának egyes jeleneteit is. A kastély, a Kos-szobor, a nemesi sírhelyek és Lenkei tábornok kopjafája is megtekinthető a községben.

6. Áttérve az északi partra, Nadapnál található egy gránitsziklán a szintezési ősjegy, amely Magyarországon a tengerszint feletti magasság meghatározásánál alappontnak számít.

 

7. Pákozd

A magyar történelem két fontos, győztes harca fűződik Pákozd nevéhez: az egyiket a törökellenes küzdelmek alatt 1593-ban, a másikat az 1848–1849-es szabadságharc egyik legnevezetesebb csatájaként tartjuk számon, így nem véletlen, hogy emlékműveket és emlékkiállítást is megtekinthetünk itt. Az Arborétum és Vadaspark a természeti világba, míg a tájmúzeum a környék kultúrtörténetébe enged betekintést. Aki itt jár, ne hagyja ki az ingóköveket és a Bella-tavat sem!

A Velencei-tó Pákozdnál
Horgászcsónakok a Velencei-tóban a pákozdi Szúnyog-szigetnél / Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Szállások Pákozdon

Hirdetés

 

8. Sukoró

A község a Velencei-hegység lábánál fekszik, láthatjuk a gránit ingóköveket és a Néprajzi Házat, ami egy  nádtetős zsellérház, ahol az egykori életmódot és a környék néprajzát mutatják be.

 

Szállások Sukorón

Hirdetés

 

9. Vereb jelentős Helytörténeti Gyűjteménnyel rendelkezik, de itt tekinthető meg a Váradi Biblia és a Pogánykő is –ez utóbbi egy honfoglalás kori emlékhely.

10. Pázmánd

Pázmánd és környéke már ősidők óta lakott volt, amit a területén feltárt kora vaskorból származó temető leletei és az itt átmenő római hadi út, és római kori település nyomai is bizonyítanak. Itt is van Tájház, lovarda, Természet- és Vadvédelmi, Ökoturisztikai Központ, azonban az egyik legérdekesebb látványossága a vízimalom, illetve a katolikus templom, melyet 1688-ban a törökök felgyújtottak, de a jezsuiták újjáépítették.

 

Velencei-tó látnivalók
Velencei-tó / Fotó: Getty Images

 

Szállások Pázmándon

Hirdetés

 

+1 Velence

Egyes települések között nincsenek hatalmas távolságok, így akár egy biciklitúra keretein belül is felkereshetjük az izgalmas helyeket és nevezetességeiket; megcsodálhatjuk Velence városában lévő lenyűgöző kastélyokat és templomokat, mielőtt belecsobbannánk a kellemes tóba.

 

Szállások Velencén

Hirdetés

Keresés az oldalon