Belföld 2021. március 03.

Varázslatos kilátók Veszprémben és környékén

Fatima Belföld 2021. március 03.
Veszprém a királynék városa, 2023-ban az Európa kulturális fővárosa címet is viselni fogja. A lenyűgöző épületek, kulturális intézmények és látnivalók mellett azonban a túrák szerelmeseinek is előszeretettel ajánljuk a környékét. Mutatjuk a legjobb magaslati helyeket!

Egy hétvégi egynapos kiruccanás ideális célpontja Veszprém: a város nevezetességeinek meglátogatása után (akár kisvonattal) nagyszerű túrákat lehet tenni a környéken. Ajánlunk szuper kilátókat, magaslatokat, ahonnan elképesztő panoráma tárul eléd egy kis kellemes tavaszi séta után – nem is beszélve a szuper szelfikről és fotókról, amit ott készíthetsz.

Kilátótúra Veszprémben

A túrát Szent Miklós-szegnél érdemes kezdeni, itt helyezkedett el az iparosok és kereskedők védőszentjéről elnevezett Szent Miklós templom, melynek újonnan feltárt romjait és környezetét 2006. májusában adták át. A volt Kálvária-domb tetejéről az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat, a Színészházat és az egyetemi városrészt láthatod, innen egy kis sétával érhető el a Tűztorony, ahonnan felejthetetlen kilátás tárul Veszprém városrészeire. Innen mindössze 5 perc séta I. István király és Gizella királyné szobra, ahonnan a Szent István völgyhíd, a felújított Séd-völgy és a Benedek-hegy, valamint a Bakony vonulatai is megcsodálhatók. Ezt követően a Benedek-hegyre vezessen az utad, ahol a Veszprémi Várban, a Séd völgyében, és a Cserhát városrészben lehet gyönyörködni. A Veszpréminfó azt javasolja, hogy a Harmat utcai kilátó se maradjon ki, ennek különlegessége, hogy a Veszprémi Vár sziluettjét és a Viaduktot ugyanazon pontról láthatod.

 

 

 

 

Noha a szó szoros értelmében vett kilátónak nem mondható, hiszen valójában Magyarország első és egyik legnagyobb és legszebb ívszerkezetű völgyhídja, a már említett Viadukt (vagyis a Szent István völgyhíd) bámulatos építmény. A hídról – és közbenső pihenőteraszáról – szép panorámaképek tárulnak fel a Várnegyedről, nyugati irányban a Séd-völgyről, a távoli Bakony hegyvonulatáról. A Viadukt lépcsősort megmászva vagy a belvárosból kisétálva, a Dózsa György úton haladva is elérheted a Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emelt hidat, körbenézve pedig megérted, miért pont Veszprém lett a királynék városa. 

Kilátás a veszprémi várból a Szent István völgyhídra és a Szent László templomra.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A Gizella királyné és a Jutas Vitéz kilátó se maradjon le a listáról. Ez utóbbi Árpád vezér egyik fiának nevét viseli és kétségkívül rendkívüli építmény a maga 6,15 méteres magasságával. Nem csak ezért érdekes, hanem azért is, mert alaprajza a Fibonacci-számsort, az isteni arányt ábrázolja, egy növekedési spirálban elrendezve. Kihagyhatatlan!

 

 

 

 

A környező “magaslesek”

Ha szereted a magasból kémlelni a tájat, akkor Veszprém közvetlen és távolabbi környéke is tartogat számodra izgalmakat. Vegyük például az Ámos-hegyi kilátót Eplényben (Veszprémtől nagyjából 20 perc autóútra), ahonnan a bakonyi dombok és falvak, de még a Balaton is a szemed elé tárul. Sajnos jelenleg a Kalandhegy zárva van, így libegővel nem lehet megközelíteni a kilátót, ettől függetlenül érdemes ellátogatni arra. A Vitéz Bertalan Árpád kilátó sincs sokkal messzebb, ami a 644 méter magas Papod hegyen, a Bakony második legmagasabb pontján található – éppen az ellenkező irányba kell menni a balatonalmádi Óvári Messzelátóhoz: a Városház tér közvetlen közeléből, a vasútállomásról indul a 6 kilométeres Vörös homokkő tanösvény, a kék háromszög turistajelzést követve juthatsz a nem túl magas, ám annál látványosabb épülethez. Ha lehet egy javaslatunk, ezekhez azért már vegyél fel egy kényelmesebb, komolyabb túracipőt!

 

 

 

 

Biciklivel vagy gyalogosan a Balaton mellett haladva tégy egy kis kitérőt Alsóörsön, menj a Csere-hegyi kilátóhoz, ami Padányi Gulyás Jenő tervei alapján épült 1935-ben, a 298 méter magas Csere-hegyre. A kilátó permi vörös homokkőből épült, a reneszánsz és a gótika jegyeit viselte magán – nem mellesleg ez volt az első kőből épült kilátó a Balaton-felvidéken. Felújításoknak köszönhetően az eredetileg 7 méter magas kilátó 12 méter lett – innen nem csak a Balatonra nyílik csodálatos kilátás, hanem a Bakonyra és a Balaton-felvidékre is, de látni a tópartot és a somogyi dombokat is, ahol ugyancsak kellemes sétákat lehet tenni.

A járványhelyzet miatt sajnos átmenetileg zárva van a Balatonfűzfői Szabadidőpark, ám amint lehet, ne hagyd ki az ott található 15 méter magas, 5 szintes kilátó, ahonnan a Kőröshegyi Völgyhíd is látható.

Hamarosan szuper Veszprém környéki túraajánlókkal, izgalmas útvonalakkal is jövünk, úgyhogy ne maradj le!

Keresés az oldalon