Világ 2021. március 25.

Ezekbe az országokba szabadon utazhatnak az oltottak

Fatima Világ 2021. március 25.
Világszerte adják be a koronavírus elleni vakcinát, sokan abban reménykednek, hogy ennek megszerzése lehetőséget adhat a nemzetközi utazásra. Számos ország engedélyezi a beoltottak szabad utazását - mindenféle karantén- vagy tesztkötelezettség nélkül.

Cikkünket folyamatosan frissítjük!
 

Noha a szabályok származási országától függően változnak, néhány helyen engedélyezik a beoltott utazók belépését. Bővebb tájékoztatás országonként a Konzuli Szolgálat honlapján érhető el, mindenképpen érdemes ránézni az utazás tervezgetése előtt és alatt. Akadhatnak például formai követelmények, előzetes regisztrációs előírás, úgyhogy erősen javasoljuk a honlap rendszeres figyelését, ahol mindenről naprakészen tájékoztatnak.

2021.03.26.: Horvátország és Szlovénia

Horvátország április 1-jétől módosít határátlépési feltételein és felmenti a karanténkötelezettség alól azokat, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy voltak már fertőzöttek. Szlovénia is módosított a határátlépés feltételein: mentesülnek a karanténkötelezettsék alól többek közt azok, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy már átestek a fertőzésen.

2021.03.29.: Ecuador és Galápagos-szigetek

A Konzuli Szolgálat honlapja szerint Ecuadorba kizárólag az érkezés előtti 3 napban készített negatív PCR- vagy antigén teszt, vagy oltási igazolvány/azzal egyenértékű igazolás birtokában lehet belépni. Azok a személyek, akik átestek már a COVID fertőzésen, a tüneteik kezdetétől 30 nap eltelt, már tünetmentesek, de továbbra is pozitív PCR teszteredményt produkálnak, megfelelő orvosi igazolás birtokában beléphetnek Ecuadorba. Aki az országba történő érkezéskor hozott negatív teszt birtokában is tüneteket produkál, antigén tesztnek vetik alá. Ha pozitív eredményt mutat a teszt, karanténra kötelezik, ha negatív, akkor szabadon beléphet az országba. Az Ecuadorban átszálló utasoknak, a légijáratok személyzetének, valamint a 2 éven aluli gyerekeknek nem kötelező a hozott PCR teszt, sem az antigén-teszt, sem az oltási igazolvány felmutatása. Érkezés előtt a fedélzeten kötelező egészségügyi nyilatkozatot kell kitöltenie minden utasnak. A napokban megjelent hírek szerint ez a protokoll továbbra is így van, viszont negatív PCR-teszt nélkül léphetnek be azok, akik oltási bizonyítvánnyal rendelkeznek, és igazolni tudják, hogy megkapták mindkét adagot – írja a Lonely Planet.

2021.03.29.:A főszezonra megszüntetnék a karanténkötelezettséget Thaföldön, de Phuket még ennél is hamarabb, már júliustól várná vissza a beoltott turistákat.

Észtország

Az Észtországba utazók esetében eltekintenek a kötelező karanténtól, ha igazolni tudják, hogy a vakcinát a kilenc elfogadott globális beszállító egyikétől kapták. Az utazóknak be kell nyújtaniuk az oltási igazolványt, ami tartalmazza az oltóanyag gyártóját és tételszámát is angolul, oroszul vagy észtül. Azok az utazók, akik az elmúlt fél évben felépültek a COVID-19-ből, szintén kihagyhatják a karantént, ha fel tudják mutatni az erről szóló igazolást. További információk ITT.

Illusztráció: Getty Images

Ami a nem oltott magyar utazókat illeti, a Konzuli Szolgálat tájékoztatása alapján Magyarország az „erősen fertőzött” országok közé tartozik, így a 12 évnél idősebb beutazóknak indulásuk előtt 72 órán belül Covid-19 PCR tesztet csináltathatnak. Azok, akik az indulás előtt 72 órán belül nem csináltattak tesztet – negatív eredménnyel – leteszteltethetik magukat Észtországban térítés ellenében, azonnal megérkezésük után. A negatív „indulási teszt” ellenére főszabályként 10 napra kell karanténban maradni az Észtországba érkezés után. A 10 napos karantén lerövidíthető az első teszt elvégzését követő 6. napon elvégzett második teszttel, ha az is negatív. Aki nem tesztelteti le magát, annak kötelezően 10 nap karanténba kell vonulnia. A beutazást megtagadhatják attól, akin nyilvánvalóan látszanak a koronavírus-fertőzés tünetei. Mindenkinek magának kell megszerveznie a tesztelést. Egyébként regisztrálni kell az utazás előtt 24 órával.

Grúzia

2021. február 1-jétől megszűnt az általános tilalom az országba érkező és innen induló nemzetközi légi járatok tekintetében, így ettől a naptól visszaállhat a menetrend szerinti légi személyforgalom, ám a szárazföldi határok továbbra is minden desztinációba zárva maradnak. Az eddigi információk szerint az országba történő beutazási feltételek módosultak: oltási igazolással nemzetiségre való tekintet nélkül mindenki beléphet karanténkötelezettség nélkül, oltás hiányában viszont a magyar állampolgárok 72 óránál nem régebbi PCR teszt bemutatásával, majd a belépést követő 3 nap múlva saját költségen újabb PCR bemutatása ellenében karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Grúziába.

Izland

A világ egyik legkívánatosabb úti célja, Izland lehetővé teszi az oltott látogatók számára, hogy kihagyják a tesztelést és a karantént, ha bizonyítékuk van arra, hogy COVID-19 oltást kaptak. Izland lehetővé teszi az oltott utasok belépését a világ bármely pontjáról, kezdetben csak az Európai Gazdasági Térségre (EGT) és Svájcra vonatkozott a lehetőség, mára már az ezeken kívülről érkezők is élhetnek vele. Egyébként regisztrálni kell, a nem oltott magyar utazóknak pedig az országba lépést megelőzően maximum 72 órával készült negatív eredményű PCR-tesztet kell bemutatniuk. Van lehetőség tesztelni az országba való belépést követően is, ebben az esetben a beutazó első tesztje a megérkezéskor történik, a második azt követően öt nappal egy beutazáskor megjelölt tesztközpontban.

A két teszt között a beutazóknak 5-6 napig karanténban (Magyarországról utazás esetén hatósági karanténban) kell tartózkodniuk.

Az izlandi hatóságok csak Izlandon készült koronavírus tesztet fogadnak el, külföldön készült negatív teszt az izlandi tesztkötelezettség alól nem mentesíti az utazót. A második teszt negatív eredménye ellenére is jogosultak az izlandi hatóságok fenntartani a karanténkötelezettséget (pl.: igazoltan fertőzött mellett ült a beutazó a repülőn).

Lengyelország decemberben bevezette, hogy nincs szükség karanténkötelezettség előírására azok számára, akiket beoltottak a COVID-19 ellen és legalább tíz nap telt el a második adagjuk óta további feltételek és információk itt.

Belize

Az országba csak légi úton lehet belépni, a szárazföldi és vízi határátkelők zárva vannak a személyforgalom előtt. Regisztrálni kell, valamint elengedhetetlen a Belize Health App nevű alkalmazás letöltése és az arra való regisztráció. Emellett a Belize-be érkezést megelőző 72 órán belül regisztrálja az utazást. a beutazást megelőző 72 órán belül készített PCR vagy 48 órán belül végzett antigén teszt szükséges a belépéshez. Belize City nemzetközi repülőterén is végeznek tesztet, ennek díja 50 dollár, amit készpénzben kell fizetni, de mindenképpen ajánlott, hogy az utas az utazás megkezdése előtt végeztessen tesztet. A Lonely Planet információi alapján az oltott utazóknak azonban lehetőségük van karantén nélkül is látogatni az országot.

Románia

A magas járványügyi veszélyt jelentő országokból („sárga zónából”) Romániába érkező személyek – állampolgárságra való tekintet nélkül – az országba való belépéskor kötelesek bemutatni egy legfeljebb 72 órán belül készült negatív SARS-CoV-2 RT-PCR teszt igazolást. Mivel az országunk jelenleg felkerült a sárga listára, így teszt szükséges. Kivételt képeznek többek közt azok, akik már megkapták a SARS-CoV-2 vírus elleni második oltást is és akik esetében a Romániában való beutazáskor vagy a direkt kontaktus pillanatában már legalább 10 nap telt el a második oltástól. Az oltás meglétét, beleértve a második oltás dátumát az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza. Emellett azok is mentesülnek, akik a SARS-CoV-2 fertőzésen átesett személyek,  akik igazolásként orvosi dokumentumot tudnak felmutatni, hogy ez az országba való beutazást megelőző 90 napban történt, (pozitív RT-PCR teszt a tesztelés időpontjával, orvosi kibocsátólevél vagy az országba való beutazás előtt legfeljebb 14 nappal végzett IgG antitest létét igazoló teszt), vagy a Corona-forms adatbázis ellenőrzése alapján igazolható, hogy legalább 14 nap telt el a megbetegedés időpontja és az országba való beutazás között.

Szerbia

Negatív koronavírusteszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Szerbiába azok, akik már megkapták a szükséges védőoltásokat – jelentette be Zoran Gojkovic, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja szerdán a testület ülése után. Hozzátette: a válságstáb javaslatát még a kormánynak is el kell fogadnia. A tervek szerint mind a szerbiai, mind a külföldi állampolgárok csak akkor léphetnének be negatív teszt vagy karanténkötelezettség nélkül a nyugat-balkáni országba, ha már megkapták valamelyik védőoltás mindkét adagját, illetve az AstraZeneca vakcinája esetében legalább az első dózist. Az ezt igazoló dokumentum felmutatásával a jövőben szabad lesz a belépés Szerbiába – adta hírül az MTI.

Hogyan utazhatnak a nem oltottak? Noha ez származási és célországtól is függ, teszt és/vagy karantén bevállalásával azért sok helyre el lehet jutni. Hogy melyek az következő úti célok, amik megnyílnak az oltottak előtt? A fenti cikk alapján remélhetőleg Görögország, esetleg Szingapúr, de a bejelentések valószínűleg az oltások előrehaladásával sokasodnak majd. Ettől függetlenül azért tartsuk észben: a Kormány arra kér mindenkit, hogy ne nagyon utazgassunk.

Keresés az oldalon