Világ 2021. február 05.

Észtország mentesíti a karantén alól a beoltottakat

Balázs Világ 2021. február 05.
A hatóságok kilenc globális beszállító vakcináit is elfogadják.

Az észt kormány bejelentette, hogy eltekint a kötelező karanténtól azon látogatók esetében, akik bizonyítani tudják, hogy rendelkeznek oltással, vagy az utóbbi hat hónapban estek át a Covid-19 betegségen. A hatóságok nem csak az EU-n belül engedélyezett három vakcinafajtát fogadják el, hanem összesen kilenc globális beszállító oltásait. A vakcina adatait tartalmazó igazolásnak (ebben többek között a gyártó neve és a sorozatszám is szerepel) angol, orosz, vagy észt nyelvűnek kell lennie.

Beadják az első Covid-19 elleni védőoltást Észtországban.
Beadják az első Covid-19 elleni védőoltást Észtországban. (Forrás: Sergei Stepanov/NurPhoto via Getty Images)

„Ez azt mutatja, hogy a szolidaritásra törekszünk. Ha figyelembe vesszük azokat az oltásokat, amiket más országokban használnak, élhetünk a reménnyel, hogy máshol pedig azokat a vakcinákat veszik majd figyelembe, amiket mi használunk” – mondta el a balti ország járvány elleni küzdelmét vezető Hanna Sepp az észt közszolgálati rádiónak.

Persze egy háziorvosi papír nem lesz elegendő arra, hogy bizonyítsa a Covid-19-ből való felépülést. Azoknak, akik a felépülésükre hivatkozva kívánnak mentesülni a karantén alól, be kell mutatniuk egy a WHO által jóváhagyott módszerrel, a közelmúltban készült negatív tesztet.

(Via)

Keresés az oldalon