Belföld 2021. július 19.

Kutyás strandtérkép: itt lazulhatsz kedvenceddel itthon

Fatima Belföld 2021. július 19.
Az utóbbi években egyre több kutyás strand látogatható itthon is - mutatjuk, melyek ezek.

Az elmúlt években Fonyódon, Balatonföldváron, Keszthelyen és Tiszafüreden nyílt két- és négylábúak szórakozására alkalmas természetes fürdőhely. Ezek persze nem a szó szoros értelmében vett strandok, ugyanis a hazai fürdőhelyek, strandok működését egy 2008-as kormányrendelet szabályozza, mely viszont egyértelműen fogalmazza meg, hogy kutyák ezeken a területeken nem tartózkodhatnak. A jelenlegi kutyás strandok olyan területek, melyek hivatalosan nem strandok, azonban fürdésre alkalmasak. A Balatonnál és a Tisza-tónál ezek a hivatalos fürdőhely kategória alól kivont vízparti területek, ahol mindenki saját felelősségére fürödhet – természetesen az önkormányzat vagy üzemeltető szabályainak betartása mellett – írja a Kutyabarát.hu.

Illusztráció: Getty Images

A kutyás strandok gyarapodását sajnos több tényező is gátolja – kezdve a természetvédelmi területek és meglévő strandok kérdésével, az önkormányzatok kedvezőtlen hozzáállásán keresztül a helyi lakók és nyaralótulajdonosok vétójáig, persze a vízminőség sem elhanyagolható szempont. 

Hol lehet kutyával strandolni?

Önkormányzatok által kijelölt kutyás strandok:

1. Fonyódi Kutyás Fürdetőhely

Elsőként Fonyódon történt áttörés, még 2015-ben, amikor a város vezetése felvette a kapcsolatot a Kutyabarát.hu egyik alapítójával. Az együttműködés során 2016-ra a terület már alkalmassá vált arra, hogy nyugodt és biztonságos körülmények között várja a kutyás vendégeket. A Kutyabarát.hu csapata megalkotta az azóta is érvényben lévő „kutyás strand etikettet”, továbbá 2017-ben már nagyszabású, több napos rendezvényt is szervezett a Fonyódra látogató kutyabarátoknak. A strand területe 2021-ben tovább bővült.

2. Balatonföldvári Kutyabarát Fürdetőhely

2016-ban a balatonföldvári turisztikai egyesület megkeresése után, szintén a portál segítségével Balatonföldváron is kijelöltek egy területet a kutyás fürdőzésre. Sajnos azóta itt nem történtek fejlesztések, viszont a terület ingyenesen látogatható.

3. Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand

2020-ban a Kutyabarát.hu csapata saját kutyás strand üzemeltetésbe kezdett Keszthelyen, ahol a partszakasz a tengerpartokhoz hasonlóan fokozatosan mélyül, így a kutyák számára kiváló vízbejutási lehetőséget biztosít.

A keszthelyi strand ezen kívül, igazi kutyás közösségi tér is, kutya-játszótérrel, nyitott könyvtárral, társasjáték-sarokkal, vendéglátóegységgel, a szezon alatt és azon kívül is több rendezvényt szerveznek.

A Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand 2021-ben elnyerte a Keszthely Város Turizmusáért kitüntető címet is.

4. Tiszafüredi Kutyabarát Fürdőhely – Mancsos Pancsoló

Nemcsak a Balatonnál, hanem a keleti országrészben is történt „kutyabarát” fejlődés. Tiszafüred önkormányzata 2018-ban kereste meg szintén a Kutyabarát.hu-t azzal a céllal, hogy segítsen a Tisza-tó kutyás fürdetőhelyének kialakításában.

5. Balatonboglár – megvétózva

Nem mindenhol várta pozitív fogadtatás a kutyás strand ötletét: 2016-ban Balatonbogláron is erőfeszítést tettek, hogy létrejöhessen kutyás strand, de ott a helyi lakók és nyaralótulajdonosok megvétózták az egyébként már elfogadott képviselő-testületi döntést.

Keresés az oldalon