Tippek 2020. március 08.

Utazás kutyával: minden, amit tudnod kell

Fatima Tippek 2020. március 08.
Úgy tartják, kutyával teljes a család, mi ezt kiegészítjük: az utazás is a kiskedvencünkkel együtt a legjobb. Persze előre fel kell készülni, hogy minden simán menjen - mutatjuk, hogyan!

Sokan családtagokhoz, ismerősökhöz vagy kutyaszállóba passzolják le a kiskedvenceiket, mikor elutaznak, pedig van más lehetőség is. Ha megtesszük az alábbi lépéseket, akkor nyugodt szívvel magunkkal vihetjük az ebet.

Kutyabarát helyek, teendők utazás előtt

Szerencsére napjainkban már nem lehetetlen olyan hotelt találni, ahova be szabad vinni állatot. Talán kicsit több kutatást igényel a megfelelő hely kiválasztása és minimális plusz költséggel jár, de megéri, hiszen legalább mellettünk lehet a kedvencünk. Ha megvan a kutyabarát szálloda, akkor lehet a megfelelő közlekedési eszköz után kutatni. Érdemes megnézni a különböző társaságok állat utaztatásával kapcsolatos szabályait, de nagy általánosságban kötelező kutyajegyet váltani, ami párszáz forintba kerül, emellett szájkosár, nyakörv, póráz, oltási kiskönyv is szükséges. Vannak olyan szolgáltatók, akiknél a kistestű kutya állatszállító dobozban ingyenesen utazhat, de az előbb említett eszközök azért legyenek nálunk a biztonság kedvéért.

Ha külföldre szeretnénk menni a kutyusunkkal, mindenekelőtt nézzük meg a beutazási feltételeket az adott ország konzuli szolgálatának honlapján, és készüljünk arra, hogy  repülőn is felárat kell fizetni. Érdemes felvenni az állatorvossal a kapcsolatot, és előre felkészülni az esetleges veszélyekre, ajánlott féreghajtani is. Amire mindenképpen szükség lesz, az az orvos által kiállított kisállat útlevél. Általában pár percen belül elkészül, kivéve amikor valamilyen speciális vizsgálatot is kell végeznie az állatorvosnak. Ilyenkor az eredmények megérkezése után készülhet el az útlevél. Ennek is van költsége, ami változó lehet. Az útlevélbe bekerülnek a gazdi személyes adatai, a mikrochip azonosítója (ha ez még nincs, akkor meg kell csináltatni), valamint a veszettség elleni oltás és más elvégzett kezelések dátumai. Jó tanács: akárhányszor oltják az állatot, vidd magaddal az oltási kiskönyv mellett az útlevelet is, ugyanis érvényessége az oltástól függ!

Útlevelet bármilyen korú, veszettség ellen oltott állat kaphat, a három hónapnál fiatalabb, és még be nem oltott kölykök beutazásával kapcsolatban azonban máshogy járnak el az egyes országok, a listát itt találod, egyéb szabályozásokat itt találsz.

Utazás előtt ajánlott megnézni a célállomáson fellelhető kutyabarát éttermeket, bevásárlóközpontokat, strandokat és egyéb programkehetőségeket is.

Fotó: Getty Images

Hogyan készítsük fel az állatot?

Ha a fentebb említett lépésekkel megvagyunk és elérkezett a csomagolás ideje, ne felejtsünk el gondolni a kutyánkra is. Tegyük el a személyes tárgyait: ágy, etető-itató, kedvenc játékok, fésű/kefe, eledel (illetve ha szükséges, akkor a gyógyszerek, táplálékkiegészítők) és persze a vizet se felejtsük ki. Ezen kívül az állatot is fel kell készítenünk a kirándulásra. 

Hozzá kell szoktatni az autóhoz, vonathoz és egyéb járművekhez. Csak akkor szabad vele elindulni, ha már nyugodtan tud utazni a közlekedési eszközökön… Érdemes az indulás előtt egy nagy sétával lefárasztani, így valószínűleg aludni fog az út során. Lehetőleg enni ne kapjon utazás előtt vagy csak minimális mennyiséget. Ha hosszabb útra megyünk, akkor 2-3 óránként meg kell állni, hogy el tudja végezni a dolgát illetve kicsit mozogjon, szagolgasson – árulta el megkeresésünkre Tósoki Heléna kutyaviselkedés-szakértő, kutyatréner. Azt is megkérdeztük tőle, szükséges-e nyugtató hatású gyógyszert beadni a kutyának, vagy van más módszer is a szorongás enyhítésére.

“A legjobb, ha hozzá van szoktatva az utazáshoz így nem fog szorongani.”

Fotó: Getty Images

Ismeretlen környezetben izgatottabbak lesznek, illetve az érzékeny kutyák bizonytalanabbak. Épp ezért fontos, hogy minél otthonosabbá tegyük számára az új környezetet (pl. hotel szoba) azzal, hogy visszük a saját ágyát, játékait. Tartani kell vele a megszokott napirendet is, így könnyebben viseli majd az idegen környezetet. Lehetőség szerint ne maradjon egyedül sehol, mert szorongást okozhat náluk (vagy csak hozzászoktatás után szoba kennelben). Séták során pedig mindig használjunk pórázt és csak olyan helyen engedjük el, ahol nem érheti baleset, ha megriad valamitől és elszalad (pl. kutyafuttató) – folytatta Heléna.

 

Fotó: Getty Images

Ha ezekre odafigyelünk, nagyszerű kalandban lehet részünk a kutyánkkal együtt!

Keresés az oldalon