Ennél magasabban nincs autóút a Földön

Startlap Utazás
Indiában van egy hely, ahol kocsival már nem is lehetnénk közelebb az éghez. Arrafelé zord a táj, és igazán hideg van az év jelentős részében.

A Himalája nyugati, és India legészakibb részén található Ladakh régiója, mely Zanskar és a Karakoram hegyvonulatok által határolt területen fekszik – írja a Roadster.hu.  Nyugat-Tibetnek is nevezik ezt a helyet, hiszen lakóinak többsége tibeti, a tibeti buddhizmus tanításai szerint él, ráadásul sokkal szabadabban, mint a kínai befolyás alatt álló Tibetben.

Ide építették a Chisumle-Demchok utat, amely jelenleg a legmagasabban fekvő autóútnak számít az egész világon, csúcspontja majdnem 5800 méteren található.

Hogy mennyire extrém az Umling-hágón átvezető szakasz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Everest alaptábora még ennél is lejjebb helyezkedik el.

Autóút az indiai Ladakhban
Fotó: Waseem Andrabi/Hindustan Times / Getty Images – a kép Ladakhban készült, de csak illusztráció

A turistáknak a 70-es évek vége óta érhető el Ladakh, ahol ettől kezdve sorra épültek a hotelek, és nyitottak meg az éttermek. Természetesen a hegymászóknak immáron több, mint négy évtizede az egyik legkedveltebb célpontja India ezen régiója, ahol a szinte az égig érnek a fenséges magaslatok.