India beengedi a beoltott turistákat

Startlap Utazás
India másfél év után hétfőtől ismét engedélyezte a koronavírus ellen teljesen beoltott külföldi turisták beutazását menetrend szerinti repülőjáratokkal, a tilalom feloldását a járvány enyhülése, a fertőzöttek számának csökkenése és a beoltottak számának növekedése tette lehetővé.

Az Indiába belépő teljesen átoltott turistáknak is maradéktalanul követniük kell a járványügyi előírásokat, 72 óránál nem későbbi negatív tesztet kell felmutatniuk, de sokuknak megérkezésük után is el kell végezniük a Covid-tesztet – áll az indiai egészségügyi minisztérium közleményében.

Azok a turisták, akik olyan országból érkeztek, amelyek már megállapodást kötöttek Indiával a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, mint például az Egyesült Államok, Egyesült Királyság és számos európai ország, tesztelés nélkül távozhatnak a reptérről.

A teljesen beoltott turisták különjáratokon már október óta beutazhattak az országba.

India ismét beengedi a beoltott turistákat. Fotó: Getty Images

Ez az első alkalom, hogy India kereskedelmi repülőjáratokon külföldi turistákat enged be az országba 2020. március óta, amikor a világ egyik legszigorúbb kijárási korlátozási rendszerét vezették be, hogy megállítsák a világjárvány terjedését.

A mostani intézkedésre azután került sor, hogy a fertőzöttek száma jelentősen csökkent, az új esetszám már egy hónapja valamivel napi tízezer felett stagnál az 1,38 milliárd lakosú országban.

500 ezer ingyenes vízumot adnak ki

Az Indiába utazni vágyó turisták bátorítására az újdelhi kormány ötszázezer ingyenes vízum kibocsátását tervezi márciusig. Az intézkedéstől a turisztikai és vendéglátóipari szektor növekedését várják, amely nagyon megsínylette a világjárványt.

Tavaly kevesebb mint hárommillió külföldi turista látogatott Indiába, ami több mint 75 százalékos csökkenést jelent az azt megelőző évhez képest, amikor az idegenforgalom közel harmincmilliárd dollár bevételt hozott az ázsiai országnak.