Végre tárt karokkal vár Thaiföld - ha van legalább 50 ezer dollár értékű biztosításod

Fatima
Nem könnyítik meg az utazni vágyók helyzetét Thaiföldön: a Test-and-Go követelményrendszer értelmében kis karanténozgatás, sok teszt és még több kiadás várja a turistákat.

Az utóbbi hetekben egyre több hír lát napvilágot Thaiföld újranyitásáról, most újabb információk szivárogtak ki. A hatóságok jelentősen enyhítettek a korlátozásokon, így már 63 országból érkező látogatók előtt nyílt meg az egzotikus desztináció – pontosabban a követelményeknek megfelelő látogatók előtt az új „Test-and-Go” terv alapján. Hogy mit takar ez? Hát… Kérdéses, hányan ugorják meg az elvárásokat. Az új terv szerint ugyanis a teljesen beoltott érkezőknek legalább 50 000 USD (azaz körülbelül 15 504 200 forint) értékű COVID-19 biztosítási fedezettel kell rendelkezniük, és igazolniuk kell, hogy indulás előtt negatív eredményt kaptak a PCR teszten. Érkezéskor egy második COVID-19-teszten is át kell esniük, és első éjszakájukat egy, a kormány által jóváhagyott helyen kell tölteniük, míg az eredményre várnak. Ha az eredmény negatív, a turisták szabadon mozoghatnak és utazhatnak Thaiföldön, ugyanúgy, ahogyan azt bármely thai állampolgár teheti. Az utazóknak emellett le kell tölteniük a MorChana alkalmazást is, amin keresztül emlékeztetik őket az antigénteszt elvégzésére az utazás hatodik vagy hetedik napján. A 12 év alatti utazók mentesülnek az oltási követelmények alól, viszont teszteltetniük nekik is kell. 

Illusztráció: Getty Images

A Test-and-Go-terv keretében engedélyezett 63 ország közül az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Írország, Németország, Kína, Szingapúr, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Arab Emírségek és Malajzia polgárai élhetnek a lehetőséggel. Ami az oltatlanokat vagy a részlegesen beoltottakat illeti, nekik 14 napos karanténba kell vonulniuk érkezés után. További követelmény minden utazótól, hogy utazás előtt igényeljék a Thailand Pass-t – írja a Lonely Planet. A Thai Airways egyébként idén télen 36 célállomásra indítja újra a járatait, köztük Londonba, Párizsba, Sydneybe, Münchenbe, Stockholmba és Koppenhágába. Az Emirates, a KLM, a Qatar Airways és az Etihad légitársaságok novembertől általában egy átszállással üzemeltetnek járatokat az Egyesült Államokból Thaiföldre.

Szükségállapot a hó végéig

Az Egyesült Államokban működő thai nagykövetség szerint az ország 70 milliós lakosságának mintegy 44%-a eddig teljesen beoltott, de a tisztviselők azt tervezik, hogy a következő hetekben felgyorsítják az oltások bevezetését. Miközben Thaiföld egyre több turistára készül, az országos szükségállapot november 30-ig érvényben marad. Thaiföld továbbra is sötétvörös, piros és narancssárga zónákba sorolja a tartományokat a COVID-19 kockázat alapján, és az egyes zónákban eltérő korlátozások vannak érvényben. Indulás előtt érdemes tájékozódni a legfrissebb tanácsokról és intézkedésekről. Az arcmaszk használata kötelező, beltéri és kültéri nyilvános helyeken, valamint tömegközlekedési eszközökön egyaránt.