Hawaii novembertől kész fogadni a turistákat

Balázs
David Ige kormányzó úgy fogalmazott, hogy a Covid tendenciák államszerte tapasztalható javulása miatt nyitnak a külföldi turisták előtt.

Ige kormányzó korábban, augusztusban arra kérte a leendő turistákat, hogy halasszák el a Hawaii-ra utazást, amíg a delta variáns által okozott fertőzések legújabb hulláma le nem csillapodik. Ez sokkal inkább volt tekinthető kérésnek, semmint egy teljes beutazási tilalom bejelentésének, ám a cél az volt vele, hogy Hawaii időt kapjon a gyógyulásra.

Hawaii-i tengerpart.
Forrás: Getty Images

A nyár folyamán Hawaiin a koronavírusos megbetegedések száma az egész államban megugrott, ami túlterhelte a helyi egészségügyi szolgáltatókat és kimerítette erőforrásokat. Most azonban az esetszámok folyamatosan csökkennek, és Ige kormányzó bízik abban, hogy Hawaii „továbbléphet a gazdasági fellendülésben, és biztonságosan fogadhatja a teljesen beoltott belföldi utazókat”. De nem minden megy a megszokott kerékvágásban. A hónap elején Hawaii november 30-ig meghosszabbította az egész államra kiterjedő COVID-19 vészhelyzeti rendeletét. A 2020 márciusában a koronavírus terjedésének megállítására tett erőfeszítések részeként bevezetett intézkedés magában foglalja az éttermek, bárok és összejövetelek kapacitáskorlátozásának fenntartását, valamint a beltéri nyilvános helyiségekben továbbra is előírja a maszkviselést.

Hawaii – az Egyesült Államok többi részével összhangban – szintén arra készül, hogy november 8-tól fogadja a teljesen beoltott nemzetközi látogatókat. Ige kormányzó szerint azonban a folyamat néhány részletét még ki kell alakítani.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a dolgok javulnak Hawaiin, a helyzet hirtelen megváltozhat. Ige kormányzó azt mondta, hogy a tisztviselők „továbbra is figyelemmel fogják kísérni a szigeteken az esetszámokat és a kórházi kezeléseket, és szükség szerint, a helyi lakosság biztonsága és egészsége érdekében változtathatnak a szabályokon”.

Ha Hawaiira utaznánk, indulás előtt ki kell töltenünk a Biztonságos beutazás Hawaiira elnevezésű űrlapot (amit itt találtok). A jelenlegi szabályok szerint megkerülhetjük a karantént, ha az USA egyéb területeiről, vagy egy jóváhagyott országból érkezünk, és rendelkezünk oltási igazolvánnyal, vagy egy az indulástól számított 72 órán belül elvégzett negatív COVID-19 teszttel. O’ahu és Maui egyes helyszíneire való belépéshez egészségügyi igazolványra, például hivatalos oltási kártyára is szükség van. Utazás előtt mindig ellenőrizzük a legfrissebb közegészségügyi irányelveket. A COVID-19 elleni intézkedésekről további információkat a Hawaii Turisztikai Hatóság honlapján találtok.

(Via)