Szingapúr nyit ezekből az országokból érkező oltott utazók előtt

Fatima
Az Egyesült Államokból, Kanadából és más országokból érkező beoltott utazók hosszú idő után először látogathatnak el Szingapúrba karanténkötelezettség nélkül. 

Október 19-től a Kanadából, Dániából, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából, Spanyolországból, az Egyesült Királyságból és az USA-ból teljesen beoltott utazókat ismét beengedik Szingapúrba, Dél-Korea novemberben kerülhet fel a listára.

A belépéshez két negatív teszt a feltétel – az egyik az indulást előtti 48 órán belül, a másik érkezéskor -, emellett szükséges SMART egészségügyi kártya az USA-ból és Kanadából utazóknak, EU digitális Covid igazolvány az Európából érkezőknek, és a National Health Service COVID igazolványra az Egyesült Királyságból érkezők számára – írja a Lonely Planet.

Bizonyos speciális tervezésre is szükség lesz: aki a VTL program keretében szeretné meglátogatni a törpeállamot, 7-30 nappal a belépés előtt igényelnie kell a Vaccinated Travel Pass-t, egy kijelölt VTL járaton utazhat, és meg kell vásárolnia az utasbiztosítást, ami fedezi a COVID-19-hez kapcsolódó kezelési és kórházi költségeket.

Járókelők Szingapúr Chinatown városnegyedében / Fotó: Roslan Rahman / AFP

Bár Szingapúrban az elmúlt hetekben hirtelen növekedett a pozitív esetek száma, az oltottak aránya közel 85 százalék. Szigorították a biztonsági protokollt is: a múzeumok és látnivalók félkapacitással működnek, az éttermek, kávézók és árusító központok pedig csoportonként két főre korlátozzák az étkezést. „Szingapúr nem maradhat bezárva a végtelenségig. Ez nem működne, és nagyon költséges lenne ” – mondta beszédében Lee Hsien Loong miniszterelnök. Hozzátette: „A COVID-19-cel való együttélés részeként vissza kell kapcsolnunk magunkat a világhoz, folytatnunk kell határaink biztonságos újbóli megnyitását… Ezek a [VTL] kísérleti projektek bebizonyították, hogy a védőoltással rendelkező személyek biztonságosan utazhatnak…”