Védettségi igazolvánnyal veszi kezdetét Olaszországban a síszezon

Fatima
Tavaly jóformán elmaradt a síszezon Olaszországban, idén azonban nagyon is lesz, de csak azoknak, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A tegnap aláírt rendelet értelmében a Green Pass védettségi igazolás kötelezővé tétele már csütörtökön nulla órától életbe lépett, a gyakorlatban a síterepeken viszont csak október 15-től alkalmazzák a szabályt. A 12 év alatti gyerekek védettségi igazolás nélkül síelhetnek, a PCR-tesztek érvényességét a korábbi 48 óráról meghosszabbították 72 órára – írja a Síelők.hu. Míg a nyitott síliftekben eltekintenek a létszámkorlátozástól, addig a zártak 80%-os kapacitással közlekednek – maszk viselete az összes ülőliften kötelező.

Sok helyen tehetik kötelezővé a védettségit

Olaszország elsőként szorgalmazta a védettségi igazolvány kötelezővé tételét a síterepeken, az osztrákok már be is vezették, és több országban hasonló lépésre szánnák el magukat. A francia síterepek vezetői a héten tárgyaltak az illetékes minisztériumokkal, legkésőbb október 15-ig megszülethet a döntés, Németország az osztrák szabályozáshoz hasonló rendeletet tervez, és Svájcban is védettségi igazoláshoz kötnék a jegyvásárlást.

Illusztráció: Getty Images

Kisebb, de biztosabb vendégkörrel számolnak a síterepek, ez azonban még mindig jobb, mintha idén is megsemmisülne a szezon. A liftek létszámkorlátozása, maszkviselet, és számos apróbb kérdés esetében széttartó lehet majd a gyakorlat, ezért indulás előtt fontos lesz tájékozódni az adott ország/régió/síterep aktuális rendelkezéseiről.