Világ 2021. június 21.

Horvátországba nem kell védettségi igazolvány, de visszafelé kérhetik

Startlap Utazás Világ 2021. június 21.
A magyarok már védettségi igazolvány vagy oltási igazolás felmutatása nélkül is beléphetnek Horvátországba, ugyanakkor a visszaúton szükség lehet rá.

Korlátozások nélkül utazhatnak be Horvátországba mindazok, akik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti “zöld jelzésű” országok állampolgárai – olvasható a horvát kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó hivatalos honlapján (koronavirus.hr), így a Magyarországról érkezők is védettségi igazolás felmutatása nélkül léphetik át a határt.

A pulai amfiteátrum, Horvátország (Fotó: Getty Images).

Mindazok, akik az Európai Unió országaiból, illetve a schengeni övezetből vagy schengeni társult országokból érkeznek Horvátországba, és az ECDC szerint “zöld besorolású” országhoz tartoznak, érvényes úti okmányok birtokában a járvány előtti időszakhoz hasonlóan, oltási- és gyógyultsági igazolás, illetve teszt felmutatása nélkül léphetik át a határt.

Ilyen “biztonságos besorolású” országok közé tartozik többek közözött Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország is.

A horvát belügyminisztérium ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kisebb határátkelőhelyeken még lehetnek fennakadások.

A magyar konzuli szolgálat mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar védettségi igazolványra továbbra is szükség van a Magyarországra történő visszautazáshoz.

Akinél nincs ott a védettségi igazolvány, a nyaralás után tíz napra karanténba kell vonulnia.

Keresés az oldalon