Horvátország szigorított a határon: kérik az uniós igazolást

Szükösdi Judit
Változtak a beutazási szabályok Horvátországba július 1-jétől, senki nem léphet át ellenőrizetlenül.

Horvátországban általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem rendelkeznek az Unióban kölcsönösen elfogadott, érvényes digitális Covid-igazolással – olvasható a Konzuli Szolgálat honlapján.

Mint írják, a digitális Covid-igazolás felmutatása, érvényes úti okmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól.

Torlódik a kocsisor a letenyei határátkelőnél. Fotó: police.hu

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot. Az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba. Két oltásnál a második dózis felvételétől 14 napnak kell eltelnie.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

Davor Božinović horvát belügyminiszter bejelentette, hogy újabb döntést hoztak a határátlépéssel kapcsolatban, amely július 1-jén lépett életbe és július 15-ig érvényes – írja a B92 hírportálra hivatkozva a Magyar Szó.

Ezzel párhuzamosan a letenyei határátkelőhelyen, az autópályán csütörtök reggeltől 3 óra várakozás alakult ki a kilepő személyforgalmi sávon, továbbá a közúti határátkelőhelyen pedig 2 óra várakozás alakult ki a kilépő személyforgalmi sávon – írja honlapján a rendőrség, hozzátéve, hogy a várakozás a horvát rendőri szerv mai napon bevezetett ellenőrzési szigorítása miatt alakult ki.

Korábban már szabad volt az út Horvátországba, védettségi nélkül mehettünk át a határon. Szerdán pedig bejelentették, hogy új járványügyi intézkedések léptek életbe az országban.