Belföld 2021. július 01.

Már elérhető az uniós oltási igazolás, így juthatsz hozzá

Startlap Utazás Belföld 2021. július 01.
Magyarország is bevezette július elsején az uniós Covid-igazolást, ami digitálisan és papíralapon is elérhető.

Itthon is elérhetővé vált az angol-magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás, digitálisan és papíralapon. “Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ez a legegyszerűbb módja az igazolás beszerzésének” – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon.

Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva.

Az igazolás nem minősül útiokmánynak, hivatalból nem állítják ki és nem küldik ki.  Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lép életbe.  Hazánk július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós COVID-igazolással érkező  külföldieknek.

Uniós Covid-igazolás
Már Magyarországon is elérhető az uniós oltási igazolás. Fotó: Getty Images

A legegyszerűbben: digitális letöltés ( EESZT mobilapplikáció)

Az igazolást legegyszerűbb elektronikus változatban letölteni. A mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház). Az applikáció ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható.

Az igazoláshoz tartozó mobilalkalmazások publikálása is megtörtént az áruházakba, de azok jelen pillanatban még nem elérhetőek. A mobilapplikációk Európai Unió kompatibilis változatainak elérhetőségéről az eeszt.gov.hu felületen adnak további tájékoztatást.

Az igazolásokon szereplő QR kód ellenőrzése majd csak az ellenőrző alkalmazás (EESZT Covid Control) EU kompatibilis verziójával lesz lehetséges, ha megtörténik az alkalmazás frissítése.

Nyomtatás otthon

Ugyancsak egyszerű módszer, ha az utazó az igazolást saját maga kinyomtatja. Az igazolást TAJ azonosítóval rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér  (EESZT) Lakossági Portálján (https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is letölthetik és kinyomtathatják.

Kormányablakokban és a háziorvosnál is beszerezhető

Az igazolást papíralapon a kormányablakokban valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni. A kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni. Az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A kormányablakoknál az uniós digitális COVID oltási, teszt- és felgyógyulási igazolás igénylésre van lehetőség, melyek az igénylést követően PDF formátumban letölthetők és nyomtathatók. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélküli érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Fontos, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódj a célország beutazási szabályairól!

Az uniós Covid-igazolásra jogosult, aki megkapta az oltást, igazoltan átesett a fertőzésen, aki negatív koronavírus teszttel rendelkezik. További részletek itt.

Keresés az oldalon