A járat, amelyen kétszer is láthatod a napfelkeltét

Startlap Utazás 2019. november 16. Világ
Sikeresen tesztelte pénteken a Londontól Sydneyig megállás nélkül 19 órán át repülő légi járatát a Quantas ausztrál nemzeti légitársaság. A tesztrepülés alatt azt is vizsgálták, hogyan lehet megelőzni az időzónák átlépése okozta fáradtságot, és kellemesebbé tenni a hosszú utat.

A Boeing 787-9 Dreamliner csütörtök reggel szállt föl a londoni Heathrow repülőtérről, és pénteken 12.30-kor, 45 perc késéssel érkezett meg a sydney-i repülőtérre. A 17 800 kilométeres út a Quantas második olyan extrémhosszú repülése volt, amelynek során azt vizsgálták, hogyan lehet minimalizálni az utasoknál és a légiutas-kísérőknél az időzónák átlépésének (jetlag) következményeit, javítani utazásuk körülményeit. 

A repülőn 52 ember, zömmel a Quantas alkalmazottai tartózkodtak, aki különböző kísérletekben vettek részt.

Többen hordozható készülékeket viseltek, amely rögzítette, hogy mennyit aludtak, ettek és ittak, mikor mozogtak. 

A jetlag hatásainak csökkentésére különleges menüt kaptak az utasok, és a világítást is úgy oldották meg a gépen, hogy szervezetük gyorsabban alkalmazkodjon a sydney-i időzónához. A fedélzeten több újságíró is tartózkodott, köztük egy televíziós riporter, aki kedvező tapasztalatokról számolt be.

A Quantas rendszeres, nonstop járatokat akar indítani Ausztrália keleti parti városaiból, Brisbane-ből, Sydneyből és Melbourne-ből Londonba és New Yorkba a projekt keretében, amelyet “Project Sunrise”-nak, vagyis Napfelkelte projektnek neveztek el.

Utaznál, de nem tudsz dönteni? Kövesd az Utazás Tippek oldalt a Facebookon a legmenőbb úti célokért!Követem!
Egy Qantas-pilóta a kapunál (James D. Morgan/Getty Images)

A légitársaság októberben tesztelte először a New York és Sydney közötti nonstop utat, amit sikerült 19 óra és 16 perc alatt teljesíteni. A tervek szerint decemberben ismét New Yorkból repülnek Sydneybe megállás nélkül egy harmadik próbaút keretében.

A Quantas az év végéig akarja eldönteni, hogy elindítja-e kereskedelmi hosszú távú járatait 2022-től. 

A Quantas vezetője, Alan Joyce elmondta, hogy a hosszú távú járatokat kényelmesebbé akarják tenni.

“Tudjuk, hogy az utazóknak helyre van szükségük, hogy mozoghassanak a közvetlen járatokon, és úgy tűnik, hogy azok a testgyakorlatok, amelyeket az első repülés alkalmával javasoltunk, beváltak” – magyarázta. Mint hozzáfűzte, a tervek szerint olyan helyet alakítanak ki majd a fedélzeten, ahol az utasok ki tudnak nyújtózni, és olyan egyszerű lehetőségeket is kínálnak, mint az ülések feletti kapaszkodók, amelyek alkalmasak lehetnek kisebb gyakorlatok elvégzésére. 

A pénteken megérkezett járat legénységét és utasait Joyce-szal együtt Scott Morrison ausztrál kormányfő is köszöntötte.

 

(MTI)

Keresés az oldalon