London eldugott látnivalói, amikről kevesen tudnak

Laura
Épp elégszer láttad már a Tower Bridge-et és a Westminster apátságot? Camden Townban is szétvásároltad már magad? Akkor ezeket a kis kincseket keresd fel!

Ezzel a írásunkkal most azoknak kedvezünk, akik hosszabb vagy rövidebb időre Londonban tartózkodnak. És akik nem, vagy nemcsak a jól ismert, turistákkal elárasztott látnivalókat keresik, hanem az is érdekli őket, mit rejteget még az angol főváros.

Nos, nagyon sok mindent. Egy biztos, bármelyiket nézed meg az alábbiak közül, tetszeni fog!

1. Saint Dunstan (keleti rész)

Kép: iStock

Az eredetileg a 11–12. században épített, majd ezt követően többször felújított középkori templomot részben elpusztítottak a második világháború alatt, az anglikán egyház pedig nem fordított pénzt az újjáépítésére. Így viszont egy mesterien okos építészeti projektté avanzsált, amelynek során a templom fennmaradó falait beépítették egy szép kis kertbe. Csendes, elvonulós, zöld kis oázis, pedig a London Tower és a London Bridge között található – utóbbitól 10 perc séta – egészen közel néhány fontosabb látnivalóhoz. Itt elvonulhatsz a vég nélküli, fővárosi pezsgés zaja elől!

 

2. Egy kis Velence (Little Venice)

Kép: iStock

Fákkal szegélyezett csatornák sorozata, ami a Hyde Park-tól a Warwick Avenue-ig terjed, elég közel a város központjához, így simán be tudod építeni a napi programodba.

A színes kis csatornahajók fel-alá járnak a vízi utakon, és sok közülük teázóként, kávézóként szolgál. Hát nem a lehető leghangulatosabb egy itt elfogyasztott villásreggeli, vagy délutáni frissítő?

Paddington és Camden Town között bárhol megpillanthatod a Kis Velencét. A népszerű kávézóhajók, a Darcie & May Green és a Waterside Cafe, Paddington közelében találhatók, míg Camden remek hely a kikötő bejárására és egy fizetett hajókirándulásra.

A teljes Kis Velencét, Paddington és Camden között körülbelül egy óra alatt lehet végigsétálni. Közben még néhány állatot is láthatsz, amikor a londoni állatkert mellett haladsz el, és imádni valóan cuki, színesre festett csónakházakat is fotózhatsz. 

 

3. Painted Hall (Greenwich)

Kép: Pixabay
 
A greenwichi Old Royal Naval (tengerészeti főiskola) belsejében, ami az UNESCO által a világörökség részeként van bejegyezve, a Painted Hall renoválását nemrégiben fejezték be. Ez volt a tizedik és a legsikeresebb felújítása. 

Ahogy belépsz és meglátod, elakad a lélegzeted.

James Thornhill festőművész 1707 és 1726 között alkotta meg ezt a látványos ünnepi étkezőt, ami valódi remekmű az angol barokk művészet számára.

A teljes – több mint 3700 négyzetméteres – csarnok kézzel festett. Ez a hihetetlen műalkotás megmutatja Nagy-Britannia hatalmát és presztízsét a világ többi része számára. Még ma is teljesen lenyűgöz, ahogy a közepébe lépsz és körülnézel – képzelheted, milyen benyomást hagyott az emberekben a 18. században!

A Painted Hallt még akkor is megéri meglátogatnod, ha kizárólag emiatt utazol át Greenwichbe. 

A 48 órás vagy annál hosszabb londoni hop-on hop-off buszjegy tartalmaz egy Temze körutazást Greenwichbe, ez pedig nagyszerű módja annak, hogy néhány nap alatt megnézd London kiemelt látványosságait és rejtett drágaköveit. 

 

4. Spitalfields és Brick Lane

Kép: iStock

Az igazi, egyedi downtown-stílus, curry-illatú utcákkal. Nem fogod tudni megállni, hogy ne ragadj meg egy sózott marhahúst, amiért a zsidó árusoknál állnak kígyózó sorban az emberek. A Brick Lane-en lefelé sétálva időről időre bekanyarodsz egy-egy kis utcába, ahol világhírű street art-műveket, vagy eklektikus vintage üzletek termékeit nézegetheted végig, nem beszélve London legjobb csokoládé üzletéről, a Dark Sugars-ról.

Nem mellesleg ez itt Hasfelmetsző Jack területe, akinek félelmet keltő hangulatát még jobban átérezheted, ha betérsz néhány régi angol kocsmába, melyeket a hírhedt sorozatgyilkos a viktoriánus időkben látogatott.

Befejezésül ajánlunk egy kis bevásárlókörutat a Spitalfields Marketben, London legszebb kézműves áruival. 

London sötét oldalának felfedezésére egyedülálló mód a Jack the Ripper (Hasfelmetsző Jack), a Haunted London és a Sherlock Holmes-turné, helyi útmutatással. Jack útvonalát lekövetve azonosíthatod a gyilkossági helyszíneket, meglátogathatod a The Old Bailey-t, ahol a szörnyű betegséggel küzdő Elefántember élt, és azt a helyszínt is, ahol a Rettenthetetlent, William Wallace skót katonát megkínozták. Hallgasd meg a történeteket, amelyek Londonnak egy egészen más oldalát mutatják meg! Ezek a túrák este szoktak indulni, és körülbelül 3 órásak.

 

5. Vaults (központ)

Kép: iStock

A Vaults, vagy bővebb nevén Waterloo Vaults, rejtett földalatti alagutakban található, mélyen a híres Waterloo állomás alatt, London központjában. Lenyűgöző hely, amely sokkal több titkot rejt magában, mint gondolnád első pillantásra. (A vault szó boltozatot jelent.)

A Leake utcában, a Waterloo állomás mögött, egy színes graffiti alagútba kell besétálnod. Azzal szemben, amit a sötétséggel, a föld alatti és az alternatív életmóddal társítunk, ez egy nagyon biztonságos és barátságos hely.

Ha szereted az utcai művészetet és a furcsaságokat, akkor ne hagyd ki. Állandóan változó látvány fogad itt, sok-sok művész által átfestett alagútfallal és -mennyezettel. Hozhatsz festéket, és hozzáadhatod saját remekművedet is a látványhoz!

A színes Leake Street-i alagútban megtalálható a Waterloo Vaults is. Ez egyfajta rendezvényhely, minden olyan performasz számára, ami az átlagostól és a szokásostól eltérő. Koncertek, színházi előadások, partik és ilyesmik helyszíne. De egyébként magánrendezvényekre is ki lehet bérelni.

A közeli kocsma, a délben nyitó Vaulty Towers szintén nagyon egyedi dekorációval van kipingálva, és remek hely italok vagy gyorsételek fogyasztására. 

 

6. Tulipánlépcsők (Greenwich)

Kép: iStock

Vissza egy kicsit Greenwichbe! A 17. században épült Queen’s House-ban található csigalépcsőt a világ egyik legszebbjének tartják.

Ami ebben a csodaszép lépcsőben különleges, hogy Anglia első olyan csigalépcsője, ami középen nincs megtámogatva: nem egy oszlop körül fut. Nevét a korlátján megformált, tulipán-szerű virágokról kapta, habár mostanra az a feltételezés, hogy azok inkább liliomok, Franciaország királyi virágai, amelyeket Mária Henrietta iránti bókból tettek a lépcsőre. Ő az előző királynőtől vette át a ház építésének irányítását.

A belépés ingyenes, tehát ha Greenwichbe látogatsz, és van néhány perced, ne hagyd ki!

 

7. Sky Garden (központ)

Kép: Pixabay

Trónok harca-rajongók, íme a valóságban is létező Égikert! A Fenchurch Street 20. száma alatt található épület, ami a Walkie-Talkie becenevet kapta, ingyenesen fogadja a látogatókat hatalmas, parkosított kertjével és szabadtéri teraszával fent a magasban, ahonnan teljes Londonra nyílik döbbenetes kilátás: szó szerint egy madár szemével láthatod a várost.

A tetőtéri bárban ételt-italt egyaránt rendelhetsz – kiváló helyszín egy különleges ebédre vagy vacsorára.

Valljuk be, nem gyakran sétálgathatsz egy botanikus kertben úgy, hogy a háttérben egy megapolisz magaslati képe tárul eléd.

Ráadásul vannak kukucskálók rendkívül hasznos matricákkal a főbb épületekről, amelyeket ezeken keresztül látsz.

Ami fontos: a látogatás ingyenes, de regisztrálni kell! A jegyeket egy héttel későbbi időpontokra, online bocsátják ki, és nagyon keresettek, ezért gyorsnak kell lenned! Minden infót megtalálsz itt.