Világ 2019. október 20.

Óvatos duhajoknak - a világ tíz legbiztonságosabb városa

Startlap Utazás Világ 2019. október 20.
Gondolnád, hogy a világ legbiztonságosabb metropoliszai között alig van európai, sőt a régiónkból egy sem kerül fel majd a top tíz közé? Pedig így van, ráadásul ezt a lajstromot minden évben az Economist Intelligence Unit állít össze.

10. Melbourne, Ausztrália

Fotó: iStock

A bolygó másik végén a kontinensnyi ország második legnagyobb településével kezdődik a sor, ami a már említett Economist Intelligence Unit indexe (SCI) szerint évek óta az egyik legélhetőbb is (igen, az élhető és a biztonságos város fogalma nem tévesztendő össze). Bár évtizedekig vetélkedett a kormányszékhely címéért egykoron, azt mégsem sikerült megszerezni, ennek ellenére Ausztráliában a kultúra fővárosaként tartják számon.

9. Koppenhága, Dánia és Szöul, Dél-Korea

Fotó: iStock

A felsorolás egyetlen döntetlen párosa már itt az elején szembejön velünk, de kezdjük először a hozzánk közelebb esővel.

Dánia helyenként már-már idilli fővárosa simán indulhatna egy elragadó településeket felsoroló listán, annyira bájos.

Fotó: iStock

Ráadásként Hans Christian Andersen itt alkotta meg egykor a világirodalom legszebb meséit, amiért a hűséges lokálpatrióták a kis Hableány szoborral adtak hálát.

Szöul lakosainak száma Magyarország teljes népességével vetekszik, ugyanakkor mégsem tűnik mérhetetlennek a zsúfoltsága. Ráadásul mindez úgy, hogy rengeteg kertes házas kerülete van, és nagyon jól ötvözték a hagyományos keleti stílusú épületeket a modern építményekkel.

Fotó: iStock

Temérdek jól kialakított zöldterület, és az utcákra jellemző hatalmas tisztaság nyújtja az utazók számára a biztonság érzetét.

7. Washington DC, USA

Fotó: iStock

Kissé kilóg a tízes listából az amerikai főváros, mert szinte nincs olyan év, amikor ne történne több olyan súlyos bűncselekmény, ami aztán bejárja a világ híradóit. Legutóbb szeptemberben volt két, halálos áldozatokat is követelő lövöldözés.

6. Toronto, Kanada

Fotó: iStock

Az 1834-es alapítása óta az észak-amerikai ország multikulturális és kozmopolita központjaként tartják számon, ahol több tucat náció él egymással békés egyetértésben.

Toronto egy főre jutó GDP-je alapján a földrész egyik legnagyobb városi gazdaságával rendelkezik, ezáltal rengeteg pénz jut a megfelelő közbiztonság kialakítására.

 5. Sydney, Ausztrália

Fotó: iStock

Sydney, amit a magyarok egy része a távoli ország fővárosának hisz, annyira ez van a kirakatban. Egy picit azért van valami benne, mert egykor Melbourne-nel vetekedett ezért a megtisztelő címért, aztán végül Canberra lett a befutó. De ez nem von le semmit Sydney értékéből, hiszen ha Ausztráliáról van szó, akkor a város legendás operaháza ugrik be legtöbbünknek, a háttérben a Harbour Bridge ívre hajlított szerkezetével.

4. Amszterdam, Hollandia

Fotó: iStock

Európa ötödik legnagyobb kikötőjével, és a földkerekség legrégebbi tőzsdéjével rendelkező Amszterdam arculatát főként páratlan csatornahálózata határozza meg.

A liberalizmusáról ismert város hétköznapi nyugalommal tolerálja a vörös lámpást negyedet, illetve a coffeeshopok világát.

3. Oszaka, Japán

Foró: iStock

Az ország kereskedelmi fellegvárának tartott, 2,7 milliós népességgel rendelkező városa akkora agglomerációval bír, hogy nappal, munkaidőben csaknem egymillió fővel növekszik a populációja (az elővárosokkal együtt egyébként a Föld egyik legnagyobb városa, a BBC listája szerint egyben az ötödik legdrágább is).

2. Szingapúr

Fotó: iStock

A városállamban szinte minden utazóra óriási hatással vannak a patika tisztaságú terek és utcák. Itt a legkisebb szemetelésnek vagy akár egy cigarettacsikk eldobásának is keményebb pénzbírság lehet a következménye. 

1992 óta pedig nem lehet rágót kapni egyetlen üzletben sem, így sehol sem találkozhatunk az aszfalton nyomaival. Mindez Li Kuang-jao egykori miniszterelnöknek köszönhető, aki szinte vallássá emelte a tisztaságot, Szingapúrt pedig globális kereskedelmi és pénzügyi központtá tette.

 1. Tokió, Japán

Fotó: iStock

A mindenkori biztonsági listák egyik éllovasa, ahogyan a világ legdrágább települése címét is rendszeresen elnyeri. Az elővárosokkal együtt a bolygó jelenlegi legnépesebb metropolisza.  A zsúfoltság ellenére a tömegközlekedéshez órát lehet igazítani, az egész várost behálózó működése pedig már évtizedek óta legendás hírű.

Keresés az oldalon