Van, ahol napi 30 ezerért sem találnak szakácsot a Balatonon

Beindult a szezon a Balatonon és bár sok helyen nagyon jónak számítónak fizetést ajánlanak, mégis nehéz embert találni.

A jó idő beköszöntével beindult az élet a Balatonon: sorra nyitnak az éttermek, tóparti büfék, szuvenírboltok, különböző, a strandoláshoz szükséges eszközöket árusító boltok. A Sonline beszámolója szerint az árak nem sokat változtak a tavalyi év óta és bár jó hónapokra számítanak, mégis van, ahol napi harmincezer forintért sem találnak munkavállalókat. 

Annak ellenére, hogy 2022 óta szinte minden drágult, a balatoni büfék és éttermek tulajdonosai próbálnak nem emelni a tavalyi árakon, hiszen jól tudják:

a látogatók sem engedhetik meg maguknak, hogy jóval többet költsenek, mint egy évvel ezelőtt.

A Sonline által megszólaltatott Tóth ZoltánnakBalatonbogláron van egy büféje, ami április óta üzemel, de igazán az utóbbi hetekben indult be a forgalom – a munkaerővel kapcsolatban azonban vannak félelmei, még úgy is, hogy sok fiatal dolgozik a Balatonon a nyári szezonban.

Nyitnak a balatoni büfések
Fotó: Getty Images

– Nem igazán akad környékbeli jelentkező, ezért szállást is muszáj biztosítanunk. Próbálunk mindent megadni a dolgozóknak, hogy nekik csak a munkával kelljen foglalkozniuk – mondta a férfi, aki elárulta, hogy szakácsot annak ellenére sem sikerül találnia, hogy

napi 10-12 óra munkáért nettó 30 ezer forintos fizetést ajánl, valamint természetesen túlórapénzt is. 

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint a kulcs a fejlesztésben rejlik és azok a szolgáltatók járnak jól, akik a fejlesztésbe forgatják vissza a profitot. Elmondása szerint a balatoni szolgáltatások színvonala folyamatosan, évről-évre egyre jobb és jó nyári szezonra számítanak idén.