Top 10 úti cél a Balatonnál, ahol nyugalomban pihenhetsz

Fatima
A korlátozások fokozatos feloldásával újraindulhat a belföldi turizmus. Egymás után nyitnak a látványosságok, a strandok és a hosszú heteken át tartó bezártság után talán az embereknek is megjön a kedvük egy kis kiránduláshoz. Mutatunk 10 izgalmas helyet a magyarok tengerénél, ahol nyugodtan, tömeg nélkül adhatjuk át magunkat a feltöltő kikapcsolódásnak.

A felmérések szerint a koronavírusnak köszönhetően idén előtérbe kerül a Magyarországon belüli nyaralás – erre minden lehetőség adott, hiszen varázslatos tájakat lehet bebarangolni itthon is. Hosszú szünet után pedig elkezdett éledezni a belföldi turizmus: bár szigorú szabályok betartásával, de egymás után nyitnak újra a strandok, az állatkertek, a kalandparkok és egyéb szabadtéri kikapcsolódást ígérő helyek. Sok szálloda, apartmanház és kemping várja a látogatókat, a biztonságot az új protokoll garantálja.

Noha az utazás itthon zöld utat kapott, az emberekben lehet egy kis félelem; érthető, ha el szeretnék kerülni a végeláthatatlan és sűrű tömeget. Siófok, Zamárdi, Balatonfüred, Keszthely, Balatonalmádi tipikusan vonzzák az utazókat, itt nehezebb nyugalomra lelni. Azonban összeszedtünk néhány titokzatos helyet a Balatonnál, ahol békésen pihenhetünk az otthon töltött időszak után.

1. Szólád

A magyar tenger déli partján, Balatonszárszótól nem messze található az a kis eldugott község, ami a balatoni borvidék egyik kincsesládikája. Ezek után nem is meglepő, ha eláruljuk: legnagyobb nevezetessége a löszfalba vájt pincesor, amit még a 20. század elején vagy annál is korábban alakítottak ki. A fináncok (azaz vámosok) elől itt rejtegették az éltető nedűt, ám az idők folyamán aktív bortárolásra is befogták a pincéket. Nagyszerű vendégházakat lehet lefoglalni, ahol magunkban lehetünk, tömeg nélkül.

 

 

View this post on Instagram

#szólád

A post shared by Szólád (@szolad) on

 

 

Ha egy kis nyüzsgésre vágynánk, ellátogathatunk a már említett Balatonszárszóra, ahol tragikus körülmények közt hunyt el az egyik legnagyobb magyar költőnk, József Attila, de a strand is közel van, így jó idő esetén csobbanni is lehet. Egy kis autóúttal Nezdéhez juthatunk, ami otthont ad a Kupa-Koppány vezér Emlékparknak. Ez egy szakrális kegyhely, Szkíta Golgota néven is ismert. A falusiak egykor gyógyító erőt tulajdonítottak a helynek: talicskában tolták fel a nehezen mozgó öregeket, hogy gyógyuljanak, sőt, a legenda szerint ide temették Koppány vezért.

2. Nikla

Az irodalom kedvelőinek ismerős lehet a község, ugyanis Berzsenyi Dániel 1804-től haláláig lakott és gazdálkodott itt. A niklai remete életét, munkásságát bemutató állandó kiállítás tekinthető meg az emlékmúzeumban, aminek az udvarában még ma is ott áll az a gesztenyefa, melyet maga a poéta ültetett. Berzsenyi sírhelye a helyi temetőben található, kihagyhatatlan látványosság a költészet rajongóinak. Az egész helyet átjárja a béke és a kultúra szelleme, rendkívül inspiráló a környezet.

Egy kis utazással elérjük Balatonfenyvest és Marcalit, ám melegen ajánljuk a Mesztegnyői erdei vasutat, ami már nagyban üzemel. Az 1900-as években építették a Hunyadi grófok, hogy a környékbeli erdőkben kitermelt fát és a halastavakhoz szükséges holmikat szállítsák, ma pedig izgalmas erdei kirándulás részeként lehet vonatozni egyet.

Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum Niklán
Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum épülete, előtte a költő mellszobra a Somogy megyei Niklán / Fotó: MTI, Varga György

3. Buzsák

Továbbra is a déli parton vagyunk, Fonyód közelében található egy eldugott kis hely, ahol még ma is élnek a tradíciók. Buzsák több mint 500 éves település, virágzó hagyományai, építészeti látnivalói, hagyományos rendezvényei vonzzák a turistákat. A letelepedett délszláv csoportok által hozott tradíciók átfonták az itt élők életét, a falu asszonyai ma is varrják az ősi hímzést.

Érdemes betérni a Tájházba, a Faluházba, a kápolnába és a Nagyboldogasszony római katolikus templomba (reméljük, hamarosan nyitnak), és kihagyhatatlan a falu határánál a János-hegyi pincesoron nádfedeles pincékben inni egy pohárka borocskát. Buzsáktól 5 kilométerre található Csisztafürdő, ami 42 °C- os, ásványi anyagokban gazdag hidrokarbonátos kénes gyógyhatású melegvizével csalogatja a fürdőzőket.

4. Kőröshegy

Balatonföldvártól néhány percre található Kőröshegy, ami valószínűleg a kőrisfáról kapta nevét – ez a fafaj ennek a területnek jellemző növénye – , mások szerint a falut körös-körül hegy veszi körbe, innen ered az elnevezés. 

Széchenyi Zsigmond vadász-író is élt ezen a területen, aki itt írta meg híres könyvét, a Csui!-t.

Az ő nevéhez köthető az egyik látványosság, a Széchenyi-kastély, bár nem ő építtette, de sokáig élt itt. Az Öreg-hegy oldalán egy másik helyi különlegességet találhatunk, a pincevárost, de Báthori templomát és a törökök által elpusztított, majd újraépített református templomot sem szabad kihagyni.

Van a közelben egy halastó is, ahol napijegy váltása ellenében lehet hódolni a halaknak és a víznek, ugyanakkor nagyszerű biciklitúrákat is lehet szervezni a környéken.

peca
Illusztráció: Getty Images

5. Balatonőszöd

Közvetlenül a Balaton partján fekszik Balatonőszöd. A falu bő 900 éves múlttal büszkélkedhet, de a régészeti leletek alapján arra lehet következtetni, hogy már időszámításunk előtt 3000 évvel települtek ide emberek. A strandolás mellett számtalan látnivalót írhatunk fel a listára: templomok, Mária Kápolna, a II. világháború áldozatainak állított emlékmű, Turul szobor, Szent Donát emlékhely, népi lakóházak – csak néhány a temérdek érdekesség közül. A mi kedvenc programunk azonban egy esti séta lenne a mólón, a Balatont csodálva.

Mivel Őszöd Balatonszárszó és Balatonszemes között helyezkedik el, így ebbe a két községbe is seperc alatt eljuthatunk. 

 

6. Balatonhenye 

A magyar tenger északi oldalára áttérve a  Monoszlói-medencében terül el Balatonhenye, az ókori rómaiak által felfedezett varázslatos kis hely, ahol jelenleg kevesebb mint 150-en laknak. Noha parányi zsákfalu, mégis hatalmas élményt nyújt a népi építészeti emlékekkel, élő skanzenként repítve el a múltba az idelátogatót – írja az est.hu.

És valóban, a Kenessey-ház, az Ágoston-ház és a Balogh-kúria megidézi a sok-sok évvel ezelőtti élet hangulatát.

Az Airbnb-n imádni való nyaralókat, vendégházakat hirdetnek a környéken, ahol átengedhetjük magunkat a kellemes pihenésnek. Az Amphora Pincészetben kiváló borokat lehet kóstolni, de a Liszkay Borkúria sincs messze – ezek még gyalog is megközelíthetők. Ha aktív kikapcsolódásra vágyunk, káprázatos erdei túrákon vehetünk részt. Például a falu fölött, a Kapolcs felé vezető sárga turistajelzést követve gyönyörű kilátóhely helyezkedik el közvetlenül az egykori kolostor helye mellett ahonnan belátni az egész Káli-medencét és a Balatont. 

7. Hegymagas

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál található ez a varázslatos, 251 lelket számláló kisközség, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra, a közelben található Szigligeti várra, a Badacsonyi hegygerincre, a Keszthelyi-fennsíkra és Tapolca városára. Valószínűleg nem meglepő, de a borturizmus itt is szárnyal,  pincék, présházak hívogatják a látogatókat. Ajánlott megtekinteni a 18. században épült Tarányi présházat és a mellette lévő Lengyel-kápolnát, de egy túra a 415 méter magas vulkanikus kőzetű Szent György-hegyen is hatalmas élmény.

Botanikai különlegességek is megtekinthetők a tanösvény és a Kéktúra útvonal segítségével. Olyan ritka növényeket szemlélhetünk, mint a Lumnitzer-szegfű és a cselling.

8. Ábrahámhegy

Régészeti leletek tanúsága szerint már a rómaiaknak is kedvelt helye volt, a táj ősidők óta hazája a szőlőnek és a bornak. A tucatnyi kiváló borospincén túl azért akad egyéb látnivaló is, például az 1757-ben épült Szent Iván kápolna, a Burnót patak völgyében lévő vízimalom vagy éppen a fantasztikus látványt nyújtó Bökk-hegyi kilátó.

Egy kis túrázással elérhető a falu melletti erdő völgyében megbújó kedvelt kiránduló és pihenőhely, a XII. századi Pálos Kolostor-rom, ami egyébként Salföld közigazgatási területéhez tartozik.

9. Balatonrendes

Az Ábrahámhegyhez közel egy igazán különleges községet lehet felfedezni. A terület már a római kortól lakott, ezt római villák maradványai is bizonyítják, a honfoglalás után pedig fejedelmi szálláshely volt, lakói halászattal, állattartással, nádvágással foglalkoztak. Jelenleg ez az egyik legkisebb település a Balaton partján, a falu építészeti különlegessége a templom és a harangtorony.

Innen Révfülöpre is be lehet nézni, ahol évente megrendezték a Balaton-átúszó versenyt. Egy parton elfogyasztott kávé vagy ebéd közben csodálhatjuk a lenyűgöző kikötőt és ha a jövőben nyitva találjuk, akkor a Révfülöp Szigeti Kertmozi is jó program lehet.

10. Balatongyörök

A balatongyöröki táj a művészek nagy kedvence hosszú-hosszú idők óta. A már említett Széchenyi Zsigmondtól kezdve Csont Ferenc és Martyn Ferenc festőművészeken át még Simándy József operaénekes is beleszeretett a környezetbe. Itt található a mesés Festetics (II.) Tasziló-Kastélyhotel, a fenomenális Szépkilátó, aminek az aljában a Római-forrás csörgedezik – ez látta el egykor vízzel a római fürdőt. Balatongyörök szőlőhegyén, a Becehegyen régi présházak sora látható, de híres a pálinkaház is.

Szépkilátó, Balatongyörök
Ilyen panorába tárult elénk a Szépkilátóról / Fotó: balatongyorok.hu

Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balatongyörök és Balatonederics között több rövidebb és hosszabb körútból álló 8.5 km hosszú 38 állomásból álló tanösvény kifejezetten a gyermekek részére ajánl.