Belföld 2020. május 18.

Szigorú szabályokkal nyitnak újra a strandok és az állatkertek

Fatima Belföld 2020. május 18.
A koronavírus megfékezése érdekében tett intézkedések enyhültek, így május elejétől kinyithattak a vidéki plázák, éttermek és boltok, és még a turizmus egyes szereplői is újra várják a vendégeket - persze szigorú előrások mellett. Körbenéztünk és -kérdeztünk az állatkerteknél, bob- és kalandpályáknál, valamint a strandoknál, hogy mikor és hogyan nyitnak újra.

Miután a kormány bejelentette az enyhítő rendelkezéseket, több vendéglátóegység, fürdő, állatkert és kalandpark fellélegezhetett, hamar be is jelentették az újranyitást. Persze nem lesz minden a régi, ugyanis a koronavírus miatt továbbra is különböző intézkedések vannak életben, például fokozottan figyelni kell a fertőtlenítésre, az emberek közti távolságtartásra, maszk viselésére és a többi. Felkerestünk néhány kikapcsolódásra alkalmas helyet, megkérdeztük, mikor és hogyan kezdenek neki az újrakezdésnek.

Fotó: Alexander ShcherbakTASS via Getty Images

Pünkösdtől nyit a Bükfürdő

A Bükfürdő Thermal & Spa május 29-től ismét fogad vendégeket, szerkesztőségünknek eljuttatott közleményükben pedig azt is leírták, milyen intézkedéseket vezettek be. A vendégek és dolgozók egészsége védelmében egyelőre csökkentett szolgáltatásokkal nyílik újra a Medical Wellness és a fürdőgyógyászat a pünkösdi hosszúhétvégétől, és a Thermal Kemping is újra fogad vendégeket. A biztonságot gondos odafigyeléssel és szabályok betartásával garantálták, továbbá felhívják mindenkinek a figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ a 65. életévüket betöltött személyek számára nem javasolja a közfürdők látogatását. Közölték továbbá, mely medencék fognak üzemelni.

 Gyógyvizes medencék:
• Szent Kelemen medence
• 7/1-es medence
• Szív medence
• Négy évszak medencecsoport két gyógyvizes medencéje
Vízforgatós medencék:
• Óriásbuborékos strandmedence
• Nagy úszómedence
• Maci pancsoló
• Delfin medence
• Aqua Fitness medence kültéri része
• Tanmedence
• Acapulco családi medence
• Négy évszak medencecsoport két forgatott vizű medencéje
• Kültéri csúszdaegyüttes

Kinti medencékkel vár a Kehida Termál Gyógy-és Élményfürdő

Május 8-án ismét megnyitott Zala megye gyöngyszeme, a Kehida Termál. A hatalmas fürdőkomplexum még csak félgőzzel üzemel: a kinti medencékben áztathatják magukat a fürdőzők. A Startlap elérte a Kehida Termál marketing managerét, Horváth Benedeket, aki elmondott néhány részletet a koronavírus miatt kialakult protokollról.

– Alapvetően az ajánlások alapján nyitottuk meg a fürdőt. Csak a kinti medencék üzemelnek, az élményelemek nem. Legalább óránként fertőtlenítjük azokat az érintkezési pontokat amikkel a vendégek rendszeresen találkoznak, például korlátok, kilincsek, zuhanyzók. A fürdőben eddig is volt kitéve kézfertőtlenítő, most már több helyen megtalálható, illetve a személyzet maszkot visel. Ha pedig a vendégek kérnek, nekik is tudunk biztosítani. Nagyon visszafogott vendéglétszámra számítottunk  és ez be is igazolódott: 20-100 között van a vendégek száma naponta – árulta el megkeresésünkre Horváth Benedek.

A fürdő közkedvelt célpont, ugyanis 2.400 m² vízfelülettel, mediterrán belső terekkel, 13 medencével, 94 méteres óriás-, kinti kamikaze csúszdákkal, szabadtéri 34-36 °C fokos meleg vizes- és gyógymedencékkel, pezsgőszigettel, sodrómedencével, gyermekpancsolóval és pool bárral rendelkezik.

Kehida Gyógy- és Élményfürdő / Fotó: kehidatermal.hu

Korlátozott kapacitás a mórahalmi fürdőben is

Csütörtökön nyitott a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, ami 8-tól 18 óráig fogadja a látogatókat 2000 forintos napijegy ellenében, belépéskor a maszk használata kötelező. Öt szabadtéri medencében lehet pancsolni: wellness, úszó- és családi csúszdás élménymedence, élmény és tanmedence, valamint a gyermekpancsoló.

Szigorú ellenőrzések Hajdúszoboszlón

A Hungarospa Hajdúszoboszló május 29-én nyit újra, ők is betartják az előírt intézkedéseket, mint a rendszeres fertőtlenítés, a befogadóképesség korlátozása, a társadalmi távolodás szabályainak betartása, valamint további intézkedéseket is tettek. Közleményükben leírták, hogy minden fürdőző testhőmérséklet ellenőrzik belépéskor, kötelezővé teszik a papucshasználatot, biztosítják a kézhigiénét, a mosdókban virucid folyékony szappanokat helyeznek. Folyamatos lesz az orvosi ügyelet, és az online jegyvásárlást helyezik előtérbe.

Létszámkorlát és korlátozott szolgáltatási paletta a Gyulai Várfürdőben

Számos felújítás, karbantartás és biztonsági intézkedések bevezetése után hamarosan újranyit az Almásy-kastély parkjában lévő lenyűgöző Gyulai Várfürdő. Igaz, itt is szigorú korlátozásokra lehet számítani az egészségünk érdekében, az élmény még így is garantált.

– A Gyulai Várfürdő a többi, nemzetközi jelentőségű fürdőhöz hasonlóan 2020. május 30-án megnyit, azonban a vonatkozó NNK ajánlásnak megfelelően csak korlátozott szolgáltatási palettával, szigorú létszámkorlát és higiéniai megfelelés mellett. A 23 medencénkből csupán hármat fogunk üzemeltetni, várva a további enyhítéseket. A meghozott intézkedéseket az NNK ajánlás tartalmazza, ezeket be fogjuk tartani – mondta Kun Miklós, a hely ügyvezető igazgatója, hozzáfűzve: jelentős bevételkiesésre számítanak az idén.

– Az ajánlás jelentősen korlátozza az egyidőben beengedhető vendégek számát, ezért az ekkor megszokott vendégforgalom maximum egyötödére számítunk. Előrejelzésünk szerint a 2020-as év vendégszáma a 2019. év 50%-a körül alakul majd, ez esetünkben 700-750 millió forint bevételkiesést jelet.

Gyulai Várfürdő / Fotó: varfurdo.hu

 

“A makói Hagymatikum május 18-tól tart nyitva. A fürdőbe egyelőre kizárólag makói és a kistérségi lakosok léphetnek be, a bejáratnál lakcím kártya ellenőrzés történik” – áll a termalfurdo.hu-n, hozzátéve: a kint lesz lehetőség a fürdőzésre.

Nyáron vár Gyopárosfürdő

Az orosházi Gyopáros Gyógy-, Park- és Élményfürdő az eddigi tervek szerint június 13-án, szombaton nyitja kapuit, a látogatók igénybe vehetik a Parkfürdőt, az uszodát és az élményterasz kültéri medencéit, azonban az élménynyfürdő, a gyógyfürdő benti medencéi, továbbá szaunapark zárva tartanak.

Barlangfürdő nincs, de így is izgalmas Miskolctapolca

A Miskolci Fürdők Kft. a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet bevezetésekor felfüggesztette a Miskolctapolca Barlangfürdő, a Miskolctapolcai Strandfürdő és a Selyemréti Strandfürdő működését. A kormány közelmúltban meghozott rendelete, melynek értelmében május 4-től engedélyezi a fürdők megnyitását, csak a szabadtéri létesítményekre vonatkozik, így a Miskolctapolcai Strandfürdő és Selyemréti Strandfürdő tervezett újranyitása május 30-án esedékes. A Miskolctapolca Barlangfürdő határozatlan ideig továbbra is zárva marad – tudatta a Startlappal a Miskolci Fürdők Kft., hozzátéve: a járványhelyzetre való tekintettel a házirendünk módosításra került.

  • Belépés előtt lázmérés történik, hőemelkedés, láz esetén a belépés tilos
  • a kihelyezett kézfertőtlenítők használata kötelező
  • a fürdőben töltött idő alatt a 1,5 méteres távolságtartás kötelező
  • a fürdőben tartózkodás alatt a papucs használata kötelező

A rendelkezések betartása végett csökkentett vendégforgalommal számolunk. Az ajánlás szerint a strandokon a pihenést szolgáló terület  16 m2/fő kell, hogy legyen, a medencék maximális terhelhetősége 4m2/fő. Ezt medencéinknél pontosan fogjuk jelezni. Felelős magatartást várunk kedves vendégeinktől és reméljük a mihamarabbi viszontlátást – közölték.

Miskolctapolcai Strandfürdő / Fotó: miskolctapolcaistrand.hu

Folytatódik a csopaki kaland

Májusban újból megnyit a Balatoni Élménypark Csopakon, 105 akadály várja az izgalmas drótkötélpályákon a kicsiket és a nagyokat hétvégente (szombat-vasárnap) 10 és 18 óra között. Kérik a 2 méteres távolság megtartását a vendégek között, továbbá kézfertőtlenítési pontokat alakítottak ki, a mászáshoz kesztyűket adnak, a felszereléseket, játékokat folyamatosan fertőtlenítik – írták a közleményükben.

Újraindul a Libegő

Május 16-án, szombaton ismét indul a Miskolc melletti Libegő, a hónapban minden hétvégén 10:00 és 18:00 óra között várja a kirándulókat. Azt is hozzátették, hogy minden nap nyitás előtt fertőtlenítik a székeket, biztonsági korlátok. Bár a Lillafüredi Sport- és Kalandpark attrakciói még zárva tartanak, a kalandpark saját, a DVTK színeiben pompázó játszótere és a mellette található Fagylaltozó szintén kinyit a hétvégén, így a gyermekek és felnőttek újra birtokba vehetik a trambulinokat, mászókákat, hintákat és a kalandvárat – írják az oldalukon. Ajánlásokat tettek, többek közt: maszkhasználat, kesztyű viselése, kézfertőtlenítők igénybe vétele. Arra kérik a látogatókat, hogy a pénztárnál egy időben egy fő tartózkodjon, a csoport többi tagja a kapukon kívül várakozzon, részesítsék előnyben a bankkártyás fizetést, illetve figyelmeztették őket, hogy a be- és kiszállás során a személyzet fizikai segítséget nem tud nyújtani, csupán igény szerint lelassítják vagy megállítják a felvonót.

Folyamatos ellenőrzések a kalandparkban

Május 8-tól nyitva tart Pécshez közeli a Mecsextrém, kizárólag MEXkluzív pályabérletek módján és regisztrációval látogatható a kalandpark, minden résztvevőnek belépőjegy váltás szükséges, 14 év alatti személyek pedig nem tartózkodhatnak a kalandpark területén felnőtt felügyelet nélkül!

Intézkedések:

  • a park területén szájmaszk viselete kötelező
  • az érkező vendégek érintésmentes homlok-hőmérésen esnek át (37,1 ˚C testhőmérséklet felett játékhasználat nem engedélyezett)
  • az adott pálya helyszínén (erdei bob, hófánk csúszdapályák) csak a belépővel rendelkező személyek, illetve az üzemeltető személyzet tartózkodhat, kísérőjegy váltására nincs lehetőség!
  • a turnusok közötti fertőtlenítés, valamint a következő turnusra érkezőkkel történő kontaktus elkerülése érdekében az 50 perces játékidőt követően a pályákat el kell hagyni
  • munkatársaink is maszkban, kesztyűben és biztonságos távolság tartásával dolgoznak
  • minden belépési ponton (pénztár, játékelem, étterem) kézfertőtlenítés szükséges
Ismét nyitva a pécsi állatkert, amit március 14-én zártak be a koronavírus-járvány miatt / Fotó: MTI/Sóki Tamás

Látogatható a pécsi és a nyíregyházi állatkert

A Pécsi Állatkert május 9-én nyílt meg újra, azóta minden hétköznap 09 és 17 óra, szabad- és munkaszüneti napokon 09 és 19 óra között tart nyitva. Egy időben az állatkertben legfeljebb 400 fő tartózkodhat, a látogatókat pedig arra kérik, hogy használjanak szájmaszkot, a belépő vendégeknek kötelező a kihelyezett kézfertőtlenítő használata és éljenek az érintés nélküli fizetés lehetőségével. Az akvárium-terrárium felső szintje zárva tart, az alsó szinten meghatározott menetirányban lehet közlekedni, a csimpánzház és oroszlánház ugyancsak zárva. A krokodilházban és az állatsimogatóban egyszerre 6 fő tartózkodhat, a vízilóházban kötelező haladási irányt kell tartani. A Pécsi Állatkert a teljesárú egyéni belépők árából 10%, a kombinált (családi) belépők árából 5% kedvezményt biztosít az intézkedés visszavonásáig – tudatták.

A Nyíregyházi Állatpark 2020 május 8-tól 9 és 18 óra között fogadja az érdeklődőket, online jegyvásárlásra buzdítva őket. A két legnagyobb állatházuk – a Zöld piramis Ócenárium és a Viktória ház – van nyitva, itt és egyéb zárt helyeken is maszkot kell viselni. Bár a park szabadon látogatható, az állatbemutatókat egyelőre nem tartják meg.

Keresés az oldalon