Tömve volt nyáron a Balaton, egész évben ide csábítanák a vendégeket

Fatima
A KSH adatai szerint az elmúlt években a legnépszerűbb turisztikai régiónak a Balaton számít a magyarok körében - ez idén sem volt másképp. A korlátozások feloldásával júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, augusztusban is zsúfolásig megteltek a vendéglátóhelyek a magyar tengernél. Vajon teljesülhet az egész éves Balaton koncepciója?

A járványhelyzetben sokan a Balatont választották idei desztinációnak – noha a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, összességében a turizmus szempontjából egyik legforgalmasabbnak számító hónapban a belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 18 %-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint – írja a Portfolio.

A korlátozások miatt a külföldi vendégek elmaradása is érezhető volt a balatoni szálláshelyek esetében is, az általuk a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 75 százalékkal visszaesett júliusban az előző év azonos időszakához képest, a szálláshelyekre érkezett 166 ezer vendég 478 ezer vendégéjszakát töltött el. Tavalyi adatok szerint a szálláshelyekre érkezett 687 ezer külföldi vendég közel 1,9 millió vendégéjszakát töltött el, ezek felét a Budapest-Közép-Dunavidék régióban, 23%-át pedig a Balatonnál.

Összességében kijelenthető: bár a belföldi turizmus élénkült, még mindig jócskán van elmaradás a tavalyi számokhoz képest, a magyarok nem tudták pótolni a külföldi vendégeket.

Vannak kivételek

– A nyári hónapok minden várakozást felülmúlóan alakultak, a kevesebb külföldi vendéget bőven pótolták a magyarok – mondta a Portfolio-nak Laposa Bence, a Laposa Borbirtok ügyvezetője, a badacsonyi Hableány tulajdonosa és mellesleg a Balatoni Kör elnöke, hozzátéve: a júliusi és augusztusi forgalom a tavalyihoz képest is erősebb volt, ám jelentős zsúfoltsággal néztek szembe – sem a vendég, sem a vendéglátó nem érezte komfortosan magát emiatt. Hogy mit hoznak a következő hónapok, azt még nem tudni, de Laposa bizakodó: bár a céges rendezvényekre nincs sok esély, egyéni vendégekre számítanak. Azt is megjegyezte:

 el kell felejteni a szezonalitást, egész évben elérhető, minőségi szolgáltatást kell nyújtani, ezzel lehet a régióba vonzani a vendégeket.

A Balatoni Kör tagjai évek óta azon dolgoznak, hogy az év minden hónapjában a balatoni régióba csábítsák a magyarokat, miközben már évek óta a munkaerőhiánnyal “küzdenek”.

Fotó: Getty Images

Teli voltak az éttermek és hotelek

Török Péter, a Hotel Bonvino Wine & Spa ügyvezető igazgatója és a Kisfaludy-ház Étterem és Borterasz ügyvezetője szerint a korábbi években is előfordult egy-egy nap, hogy a Kisfaludy-ház Étterem és Borteraszra érkező vendégeknek 20-30 percet kellett várni egy szabad asztalra, ez idén nyáron jóval gyakrabban, rendszeresebben fordult elő, mint a korábbi években – mondta a portálnak. Többször kerültek olyan helyzetbe, hogy nem maradt már kiadó szobájuk. Ő is kiemelte: bár a külföldi vendégek idén szinte teljesen eltűntek, a magyar turisták azonban pótolták a hiányukat, igaz, hozzájuk mindig is nagyobb számban érkeztek hazaiak.

Általános az óvatosság, senki sem foglal 2-3 hónapra előre, inkább rövidtávra, napokkal, egy-két héttel terveznek előre.

A badacsonyi helyek összefogásával pár éve elindult a Gasztrohegy névre keresztelt programsorozat, melynek célja, hogy októbertől áprilisig tematikus gasztrohétvégékkel várják a vendégeket – remélik, hogy idén októberben ez is újraindulhat.