Woody Allen kegyetlen alkotása a képernyő elé szegez ma este

A Match Point a mester első komoly filmje.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-15 11:36

Fotó: TV24.hu

A filmszatíra termékeny királyának, a pályafutása során szinte minden évben újabb filmmel jelentkező Woody Allen forgatókönyvíró-rendezőnek ez a 2005-ös alkotása a mester „első komoly” filmjeként vonult be a köztudatba. A témaválasztás a már jól megszokott: Woody Allen az emberi gyengeségek újabb területét dolgozza fel ugyanolyan éleslátással és szellemességgel, mint korábban, épp csak a Match Pointban nem érkezik el a végkövetkeztetés humorral való feloldása. A thrillerbe hajló filmet a kritikák gyakran kifejezetten kegyetlennek ítélik.

Az alaphelyzet a szerelem, a jólét, a vonzások ás választások köré rendeződik. A volt teniszcsillag, aki oktatóként folytatja pályafutását, megismeri egyik tanítványa húgát, akit a kiegyensúlyozott anyagi helyzet elérése céljából, szerelem nélkül, feleségül vesz. Időközben ismeri meg tanítványa menyasszonyát is, aki különösen erős vonzerővel hat rá, és belerántja egy titkos viszonyba. Az egyre súlyosabbá váló kapcsolat évek múltán sötét és végzetes eseményekhez vezet.

A szövevényes, érdekfeszítő és lebilincselően izgalmas film az első perctől az utolsóig a székhez szögezi a nézőt. A végső filmkockák is tartogatnak meglepetést, míg a film számtalan rétege, a feldolgozott időszak hossza és az események súlytalansága között feszülő ellentét mégis könnyen feldolgozhatóvá és élvezhetővé teszik. Bár számos díjra jelölték a filmet (a 2006-os Golden Globe-on a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb rendező, a legjobb női mellékszereplő, a 2006-os Oscar-on a legjobb eredeti forgatókönyv), végül egyiket se kapta meg, de a szereplők (Jonathan Rhys-Meyers, Scarlett Johansson, Emily Mortimer, Matthew Goode) alakításait egekbe dicsérte a kritika.

Match Point – Péntek – Filmcafé – 06.15. 21:00

Mai nap hírei

Márki-Zay Péter nem hagyta szó nélkül a luxusminiszter újabb luxusutazgatását

csongrad.ezalenyeg.hu7 órája

Már hivatalos: újabb babával bővül a királyi család!

joy.hu8 órája

Óriási változás történt Trokán Annáéknál

napidoktor.hu9 órája

Jégesővel és felhőszakadással érkezik a vihar

agroinform.hu11 órája

Emelt fővel távozó Sevilla, Martinezt éltető Bayern - reakciók a budapesti Szuperkupa után

eurosport.hosszabbitas.hu12 órája

3 csillagjegy, akire hamarosan rátalál az igazi - Ne menj el a szerelem mellett

femcafe.hu12 órája

Kilenc beteg hunyt el, kilencszáz felett az új fertőzöttek száma

demokrata.hu12 órája

Jégesőre figyelmeztet az OMSZ

168ora.hu15 órája